Ana SayfaGüncelSancar’dan muhalefete çağrı: Yeni dönemin müzakeresini yapalım

Sancar’dan muhalefete çağrı: Yeni dönemin müzakeresini yapalım

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Sancar, muhalefete, Demirtaş’ın ‘derhal tahliyesine’ hükmeden AİHM’in ortaya koyduğu çerçeve üzerinden “yeni dönemin müzakeresini yapalım” çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, konuk olduğu TV5 kanalında Yıldıray Oğur ve Ali Bayramoğlu’nun programında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna dair verdiği nihai karar başta olmak üzere gündemdeki gelişmelere değindi.

AİHM’in kararında özetle ‘oyun bitti’ dediğini vurgulayan Sancar, bunu şöyle anlattı:

AİHM diyor ki dokunulmazlıkları kaldıran Anayasa değişikliği öngörülebilir değil, alışılmış değil, belli bir kitleyi hedef alıyor. Hükümet de diyor ki ‘Hayır efendim CHP’lilerin de kaldırıldı. AKP’lilerin, MHP’lilerin de kaldırıldı.’ AİHM diyor ki dokunulmazlığı kaldırılan HDP dışındaki milletvekili sayısı çok sınırlı, ancak pek çok HDP’li milletvekili var. Dolayısıyla Mahkeme hükümetin bu savunmasını gerçekçi bulmuyor. Her şey o kadar açık ve ortada ki; bir partinin eş genel başkanları, grup başkan vekilleri, eski eş genel başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları hukuksuzca içeri alınmış! Diğer partilerin vekillerine yönelik böylesi sistematik bir uygulama var mı? Üstelik AKP ve MHP vekillerinden içeri alınan yok, tutuklanan yok ve yargılamalarda neler olduğunu da maalesef bilmiyoruz.

Üstelik onların filleri de siyasi değil. Mesela mali suçlar, yolsuzluk ve benzeri fiiller. Bize yöneltilenler suçlamaların ise %99,9’u siyasidir; üstelik de fiillerden değil, yapılan konuşmalardan kaynaklı olarak. AİHM bunu tespit ediyor; Demirtaş’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen fiillere bakıldığında bunların tamamının açıklamalardan, konuşmalardan ibaret olduğunu söylüyor. Ayrıca AİHM’nin söylediği çok önemli bir şey daha var: Hiçbir mahkeme, bu açıklamaların ve konuşmaların mutlak dokunulmazlık dediğimiz yasama sorumsuzluğu kapsamında olup olmadığını incelememiş diyor. Biliyorsunuz, kürsüde sarf edilen sözlerden dolayı hiç kimse, hiç bir zaman yargılanamaz. Bir milletvekili, kürsüden söylediği sözlerden, dile getirdiği görüşlerden dolayı suçlanamaz; ebediyen dokunulmazdır. Bunu Anayasa’mızın 83. maddesi söylüyor. AİHM de diyor ki; Türkiye’de bir tane mahkeme de çıkıp Demirtaş’ın konuşmalarının çok büyük bir bölümü Meclis’te yaptığı konuşmaların dışarda tekrarlanmasıdır diye bakmadı mı? Kendi Anayasanızı tanımıyorsunuz.

Durum son derece net: Demirtaş tahliye edilmeli

AİHM’in kararlarında, uygulamaya dair ne yapılması gerektiğini nadiren belirttiğini ifade eden Sancar, “Yani uygulamayı iç hukuk organlarına, idareye bırakır. Fakat bazı durumlarda, bunu yapmak istemiyor çünkü idareye güvenmiyor. Güvenmediği zamanda da ne yapılması gerektiğini açıkça belirtiyor” dedi ve ekledi:

Burada da demiş ki ‘Demirtaş derhal tahliye edilmelidir.’ Bu kararın tek uygulanma şekli vardır; bu kararın gereğini yerine getirmek demek, Demirtaş’ı tahliye etmek demektir. Hukuksal olarak tartışılacak bir şey yok. Durum son derece net. Bu çok ağır bir karardır ve herkese bir uyarı, bir imkân ve bir şanstır! Farklı kesimler tarafından değerlendirilmelidir.

Karar uygulanmazsa neler olabilir?

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun AİHM’in kararını tanımayacaklarına dair yaptıkları açıklamalara da değinen HDP Eşbaşkanı Sancar, şunları söyledi:

Uluslararası hukukta imza ve onay, ahde vefadan tutun, başka ilkelere kadar bir devletin şeref ve onurudur. Bu üç şahıs bunu bilmiyor mı? Şayet bilmiyorlarsa durum çok vahim. Biliyorlarsa durum çok çirkin. Neden? Bir devletin, onayladığı bir sözleşmenin ve onun yetkili organlarının kararını tanımamak gibi bir seçeneği yok. Şunu deseler çok daha dürüstçe davranmış olurlar: ‘Ben bu kararı yerine getirmeyeceğim. Bedeli neyse öderim.’ Bu hali halkı kandırmaktır, halkla alay etmektir. Buna kimsenin hakkı yoktur. Eğer gerçekten kabadayılık yapılacaksa, söylenecek söz, ‘bu karar bizi bağlamaz’ değildir. Söylenecek söz, ‘Bu sözleşmeye tarafım, bu kararını uygulamam gerekir fakat ben bu sözleşmeden ayrılacağım. Avrupa Konseyi’nden çıkacağım. Bu kararı uygulamıyorum. Sonuçları ne olursa olsun göze alıyorum.’ Böyle deseydiler, çok daha dürüstçe davranmış olacaklardı.

Kararın uygulamaması durumunda Türkiye’nin karşı karşıya kalacağı yaptırımın iki aşamalı olabileceğini belirten Sancar, “Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınması. Bu Türkiye tarihinde bir kere oldu; o da 12 Eylül sonrasında. 12 Eylül’de Türkiye’nin üyeliği askıya alındı. Eğer ihlalin giderilmemesi konusunda inat devam ederse Türkiye Avrupa Konseyi’nden ihraç edilebilir” diye konuştu.

Muhalefete ‘yeni dönem’ çağrısı

“AİHM, Türkiye hukuk sistemi iflas etmiştir demeye getiriyor” diyerek sözlerini devam ettiren Mithat Sancar, muhalefet için bir imkanın doğduğuna işaret etti:

Türkiye’de sadece siyasi muhalefet değil, bütün toplumsal muhalefet için imkan oluştu. Gelin AİHM’in Demirtaş kararında belirlenen çerçeve üzerinden yeni dönemin müzakeresini yapalım. Bu kararı yalnızca Demirtaş’ın tahliyesi meselesi olarak sınırlarsanız yanlış okursunuz. Bu karar 2016’dan beri yürütülen bütün kumpasların çöktüğünü apaçık belgeliyor. Bu karar Avrupa devletlerinin önüne gelecek, Türkiye’nin önüne gelecek.

Muhalefete çağrımı tekrarlıyorum; yeni dönemi başlatmak gerekiyor ve bu yeni dönemde HDP temel aktörlerden biridir. Bu yeni dönemi de AİHM’in Demirtaş kararındaki çerçeve üzerinden müzakere edebiliriz. HDP olarak biz hazırız. Muhalefetin de bu konuda cesur davranması gerekiyor. Açık söyleyeyim, iktidar için oyun bitti diyoruz ya; ‘game over’. Bence hepimiz için oyun bitti, -mış gibi yapmayalım. Artık gölge boksu yapmayı, iktidarın bazı konularda gölgesinde yürüyerek bu ülkeyi felakete gidişten kurtaramayacağımızı görelim.

Önümüzde Avrupa’nın bütün organlarının referans alacağı sağlam bir çerçeve var. Gelin bu çerçeve üzerinden demokratik hukuk devletini ve barışı konuşabileceğimiz bir çerçeveyi ortaya koyalım. Tüm muhalefet olarak bu çerçeve üzerinden müzakere yürütelim. Yeni dönemin nasıl başlayacağını Türkiye’de bizden umut bekleyen herkese gösterelim.


Mithat Sancar’ın katıldığı programın tam dökümüne ise ŞURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözler yarınki toplantıda: Türk-İş asgari ücret önerisini açıkladı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.