Ana SayfaDünya‘Şiir’ gerilimine ilişkin Ruhani’den açıklama

‘Şiir’ gerilimine ilişkin Ruhani’den açıklama

HABER MERKEZİ – İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakü’de okuduğu şiirle Tahran’ın toprak bütünlüğüne karşı bir art niyet barındırmadığı konusunda Ankara’nın güvence verdiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye ile yaşanan ‘şiir’ gerilimine ilişkin açıklama yaptı.

Ruhani, Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Büyükelçisi’nin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakü’de okuduğu şiirle İran’a karşı herhangi bir art niyet barındırmağı konusunda güvence verdiğini söyledi.

Hasan Ruhani, Erdoğan’ın İran’ın toprak bütünlüğünü sorgulamak gibi bir niyeti olmadığından emin olduğunu da belirtti.

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 10 Aralık’ta Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de katıldığı Zafer Geçidi Töreni sırasında okuduğu şair Bahtiyar Vahapzade’nin “Topraktan pay olmaz” adlı şiiri, İran’ın tepkisine neden olmuştu.

Bu şiir üzerine Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs, İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Örs’e “İran’ın kimseye toprak bütünlüğüne müdahale izni vermeyeceği ve milli güvenliği konusunda da zerre kadar ödün vermeyeceğinin” aktarıldığını belirtmişti.

Hatibzade’nin açıklaması öncesinde açıklamalarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise “Kimse Erdoğan’a, Bakü’de yanlışlıkla okuduğu şiirin, Aras Nehri’nin kuzey bölgelerinin İran’ın ana topraklarından zorla ayrılmasıyla ilgili olduğunu söylememiş” ifadelerini kullanmıştı.

Tahran’dan yükselen tepkiler üzerine bu kez İran’ın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik mesnetsiz iddialar konusundaki tepki” iletilmişti.

Ardından da AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Bazı İranlı siyasetçilerin Cumhurbaşkanımız hakkında kullandığı çirkin dili kınıyoruz” demiş ve eklemişti: “Bu İranlı siyasetçiler, İran’ı her zaman dost ve kardeş ülke olarak gören Cumhurbaşkanımızla, İran’ın düşmanlarını birbirine karıştıracak kadar pusulalarını kaybetmişlerdir.”

Yaşanan bu gerilimin dozajını düşürecek açıklama ise İran’ın Türkiye Büyükelçiliği’nden gelmişti.

Twitter üzerinden yapılan açıklamada, “Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, son zamanlarda yaşanan yanlış anlaşılma giderildi ve taraflar, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve genişletilmesinin önemini vurguladı” ifadeleri kullanılmıştı.

  Türkiye ile İran arasında 'şiir' gerilimi
  'Şiir' gerilimi: Çavuşoğlu-Zarif görüşmesi sonrası İran'dan açıklama



Önceki Haber
Dersim’de 15 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı
Sonraki Haber
İstanbul'da suya zam