Ana SayfaToplumsal CinsiyetŞırnak’taki ev baskınlarında kadınlara şiddet ve tehdit

Şırnak’taki ev baskınlarında kadınlara şiddet ve tehdit

HABER MERKEZİ – Şırnak’taki ev baskınlarında Berivan Kutlu ile birlikte gözaltına alınan Meryem Aşkara, “20 dakika boyunca aralıksız şiddet uyguladılar. İlk defa böylesine bir vahşet ve barbarlık gördüm” dedi ve ölümle tehdit edildiklerini söyledi.

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlatmış olduğu soruşturma kapsamında dün kent merkezi ve ilçelerinde yapılan ev baskınlarında, yerine kayyum atanan Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu’nun da aralarında olduğu 23 kişi gözaltına alınmıştı.

Baskın sırasında polis şiddeti sonucu nefes almakta zorlanan ve yürümekte güçlük çeken Meryem Aşkara ile Sozan Acar, emniyetteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.

Gözaltına alınanlar arasında bulunan 65 yaşındaki kanser hastası Faik Dursun’un fenalaşması üzerine hastaneye kaldırıldığı öğrenilmişti. Bu arada soruşturma dosyasına gizlilik kararı getirilirken, gözaltı süreleri ise uzatılmıştı.

Şu ana kadar serbest bırakılan iki isimden biri olan HDP’li Meryem Aşkara, polislerce düzenlenen ev baskınlarında yaşadıklarını Mezopotmaya Ajansı’na anlattı.

Berivan Kutlu ile birlikte gözaltına alınan Aşkara, polislerin kapıları kırarak içeriye girdiğini belirterek, “Kapıları kırmalarıyla silahı kafamıza dayamaları bir oldu. Saçlarımdan tutup mutfağa götürdüler” dedi ve maruz kaldıkları şiddeti şu sözlerle aktardı:

Berivan Kutlu arkadaşımı da başka bir odaya götürdüler. Ona da vuruyorlardı, çığlıklarını duyuyordum. 20 dakika boyunca aralıksız şiddet uyguladılar. İlk defa böylesine bir vahşet ve barbarlık gördüm. Bir iğne bile bulmadıkları evin altını üstüne getirdiler. Hepsinin kafasında kar maskesi vardı. Biz de bağırdık ve çığlık attık. Bize, ‘çığlık atarsanız sizi öldürürüz’ dediler. Benim tek savunmam çığlığımdı. Babam ve abim çığlıklarımızı duyup yukarıya çıktılar. Onlara da saldırdılar.

Kaburgaları ve kollarında incinme meydana geldiğini söyleyen Aşkara, “Kollarımı hareket ettiremiyorum. Nefes almakta ve yürümekte zorlanıyorum” diye belirtti.

Darp raporu alarak polislerden şikayetçi de olan Aşkara, “Bize bunları yapan üç özel harekat polisi ‘Berivan Kutlu ve Meryem Aşkara bize işkence etti’ diye şikayetçi olmuşlar” ifadelerini kullandı.

“İki kadına 20 özel harekat polisi saldırdı” diyen Aşkara, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu saldırılar kadın direnişine ve kimliğine dönüktür. Bu saldırılar AKP’nin ne kadar zayıfladığının göstergesidir. AKP’nin elinde saldırmaktan başka bir şey kalmadı. Bizden ve mücadelemizden korkuyorlar. Mücadelemize engel olamayacaklar. Kadınlara çağrım; bu barbarlığa karşı seslerini daha çok yükseltsinler ve mücadelelerini daha çok büyütsünler.

Berivan Kutlu yine gözaltında

Diğer yandan halen gözaltında tutulan Berivan Kutlu, Kasım ayında da evine düzenlenen baskınla gözaltına alınmıştı.

Kutlu, serbest bırakılmasının ardından yaptığı açıklamada, gözaltında tutulduğu sırada polisin kendisine ülkeyi terk etmesi noktasında baskı uyguladığını söylemişti.

  Berivan Kutlu: Gözaltında ülkeyi terk etmemi dayattılar



Önceki Haber
CHP: Asgari ücret en az 3 bin 100 lira olmalı
Sonraki Haber
İlkay Sivaslı'yı öldüren Tanju Doğan'a müebbet hapis cezası