Ana SayfaGüncel‘Sivil topluma kayyum’ yasa teklifi komisyondan geçti

‘Sivil topluma kayyum’ yasa teklifi komisyondan geçti

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı’nın dernekleri ‘denetleme’ konusundaki yetkilerini artıran, hatta sivil toplum kuruluşlarına kayyum atama yetkisi veren kanun teklifi, Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

AKP tarafından Meclis’e sunulan “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi”, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

Cumhurbaşkanı ile İçişleri Bakanı’nın yetkilerini genişleten yasa teklifi, dernekler, vakıflar ve sivil toplum kuruluşlarına kayyum atanmasının önünü açıyor.

Teklifin bu haliyle Meclis’te de kabul edilmesi halinde İçişleri Bakanı ve valilikler, derneklerin yönetiminde bulunan ve hakkında “terör soruşturması” açılan isimleri görevden alabilecek, derneğin faaliyetini geçici olarak durdurabilecek ve gerekli görülürse yönetimlerine kayyum atayabilecek.

Söz konusu teklifin 15’inci maddesine muhalefetten tepki gelmişti.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “Bu madde açık ve net olarak OHAL düzeninin devamını ortaya koyan bir madde. Siz bir iki normal gerekçe göstererek böyle maddelerle örgütlenme özgürlüğünün altına dinamit koyuyorsunuz” demişti.

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç da şunları dile getirmişti:

Yani şunu demeseydik keşke; ‘Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine Dair Kanun’. 6 tane kanun maddesi gelmiş; tamam, güzel, burada bitseydi. Ee, bitmedi ama ne yapıyoruz? Aşağı dernek, yukarı dernek, yana dönüyorsunuz dernek, kenara dönüyorsunuz dernek yani derneklere yüklendikçe yükleniyor bu kanunda. Öyle bir şey yapılacak ki… Bakın, Türkiye’de gerçek anlamda sivil toplum örgütlenmesi açısından 12 Eylül darbesinden bu yana insanların sığındığı tek alan derneklerdir, sadece derneğe sığınıyor insanlar.

Kaos GL’den bilgi notu

Kaos GL Hukuk Koordinatörü avukat Kerem Dikmen ise söz konusu teklifin derneklere neler getireceğine dair bir bilgi notu kaleme aldı.

“Adı kitle imha silahlarından bahsetse de teklifte yer alan 43 maddeden yalnızca altısı buna ilişkin” diyen Dikmen, teklifin, dernekleri doğrudan ilgilendiren Dernekler Kanunu’nun yedi, dernek faaliyetlerini ilgilendiren Yardım Toplama Kanunu’nun ise dört maddesini değiştirdiğine dikkat çekti.

“Yani aslında teklifin genel gerekçe kısmında ifade ettiği amaçtan başka amaçları da kapsadığını söylemek zor olmaz” diyen avukat Dikmen’in teklifin içeriğine ilişkin hazırladığı bilgi notunun tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Van'da 4.5 büyüklüğünde deprem
Sonraki Haber
Meclis’e dokuz yeni fezleke