Ana SayfaManşetSuudi Arabistan’da kadın hakları savunucusuna yaklaşık 6 yıl hapis cezası

Suudi Arabistan’da kadın hakları savunucusuna yaklaşık 6 yıl hapis cezası

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan’da, kadın hakları savunucusu Loujain el-Hathloul, yaklaşık 6 yılı hapis cezasına çarptırıldı.

Suudi Arabistan’da üç yıl önce tutuklanan kadın hakları savunucusu Loujain el-Hathloul, beş yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı.

İnsan hakları örgütleri defalarca, “Suudi Arabistan’ın düşmanı” diye tanımlanan örgütlenmelerle ilişkili olmak da dahil bir dizi suçlamayla yargılanan 31 yaşındaki el-Hathloul’un serbest bırakılması çağrısı yapmıştı.

Ancak Özel Yetkili Ceza Mahkemesi, Pazartesi günü Loujain el-Hathloul’u ‘casusluk’ ve ‘krallığa karşı komplo kurmak’ suçlarından mahkum etti.

Loujain el-Hathloul’u beş yıl sekiz ay hapse mahkum eden mahkeme, bu cezanın iki yıl on ayını erteledi.

El-Hathloul, 2018 yılında Suudi Arabistanlı kadınların otomobil kullanmasına izin veren yasal düzenlemenin çıkarılmasından birkaç hafta önce gözaltına alınmıştı.

Suudi Arabistanlı yetkililer ısrarla, el-Hathloul’un gözaltına alınmasının bu konuyla ilgisi olmadığını savunuyor.

Ailesi, gözaltına alınması ve tutuklanmasından sonraki üç ay içinde el-Hathloul’un kimseyle görüştürülmediğini, cezaevinde cinsel ve fiziksel işkenceye maruz bırakıldığını söylüyor.

Aile ayrıca kadın hakları savunucusuna, işkenceye maruz bırakılmadığını kabul etmesi karşılığında serbest bırakılabileceği yolunda bir teklif de yapıldığını öne sürüyor.

El-Hathloul’a cezaevinde işkence yapıldığı yolundaki başvurular ise mahkeme tarafından reddedildi.


Karınca, BBC Türkçe



Önceki Haber
Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 81 milyonu aştı
Sonraki Haber
Ankara'da şüpheli asker ölümü