Ana SayfaGüncelVan’da köylülerin helikopterden atılması: Hükümet açıklamaları yargılamayı etkilemeye dönük

Van’da köylülerin helikopterden atılması: Hükümet açıklamaları yargılamayı etkilemeye dönük

HABER MERKEZİ – Van’da helikopterden atılan köylülerin avukatı Baran Bilici, hükümet yetkililerinin müvekkillerine ilişkin açıklamalarını, “dosya gizliliği ve soruşturmayı yürüten makamları etkilemeye dönük” olarak değerlendirdi.

Van’ın Çatak ilçesi kırsalında 11 Eylül’de operasyona çıkan askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra helikopterden atılıp linç edilen Servet Turgut yaşamını yitirirken, Osman Şiban ise ağır yaralanmıştı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre olayla ilgili açılan soruşturmada henüz bir ilerleme sağlanmadı.

Geçen hafta Meclis gündemine getirilen olaya dair hükümet yetkililerinin açıklamaları ise devam ediyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun iki köylü hakkındaki “milis” iddiasının ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan da olaya ilişkin verilen soru önergesine tek cümlelik yanıt geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Akar’ın iki köylüye dair verdiği soru önergesine, “Bakanlığımızda buna ilişkin bilgi, belge kayıt bulunmamaktadır” şeklinde yanıt verdi.

Şiban iyileştiğinde ifade verecek

Dosyaya getirilen “gizlilik” kararı sürerken, Şiban ve Turgut’un avukatları, “Hak arama hürriyeti ve adil yargılama hakkının engellendiği” nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

Mağdurların avukatlarından Baran Bilici, hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamaların, soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiğini belirterek, açıklamaları “soruşturmayı yürüten makamları etkilemeye dönük” olarak değerlendirdi.

Bilici, “gizlilik” nedeniyle soruşturma kapsamında şüpheli olup olmadığını, yine ifadesine başvurulan kişi ya da kişileri bilmediklerini dile getirdi.

Bilici, “Osman Şiban’ın tedavisi halen devam ediyor. Kendini iyi hissettiği takdirde müşteki olduğu dosyada gelip ifade verecek” dedi.

Delillerin karartılma riski

Kolluğun fail olduğu dosyaların “cezasızlık” ile sonuçlandığına dikkat çeken Bilici, adli makamların failleri koruduğunu vurguladı ve ekledi:

Hemen hemen dosyaların tamamında bir aklama söz konusu oluyor. Çok düşük bir ceza aldıkları görülüyor. Bölgedeki bu tür dosyalarda maalesef sonuç olumsuz oluyor. Çünkü soruşturma gizli yürütülüyor, içeriğini bilmiyoruz. Delilleri toplayan ve fail olan kolluk görevlisinin aynı kişi olma ihtimali ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle önemli oranda deliller karartılarak, soruşturma takipsizlikle sonuçlanabiliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP: Kadın özgürlüğü önümüzdeki yüzyılın rehberi olacak
Sonraki Haber
Arjantin'de kürtaj yasallaştı