Ana SayfaGüncelYüksekdağ’ın tahliyesi için başvuru

Yüksekdağ’ın tahliyesi için başvuru

HABER MERKEZİ – HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın avukatları, Selahattin Demirtaş hakkındaki AİHM kararını emsal göstererek, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliyesi başvurusunda bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında ‘derhal tahliye’ kararı vermişti.

Bu kararın ardından HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın avukatları, Demirtaş hakkındaki AİHM kararını emsal göstererek tahliye başvurusunda bulundu.

Avukatlar, Yüksekdağ hakkında tutuklama kararı bulunan ana davası kapsamında Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ve 6-8 Ekim Kobani eylemlere gerekçesiyle çıkarılan ikinci tutuklama kararı kapsamında da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na tahliye talebiyle dilekçe verdi.

Müvekkilleri Yüksekdağ’ın tahliyesini talep eden avukatları, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sundukları dilekçede şu ifadelere yer verdi:

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sisteminin bir tarafı ve uygulayıcısı olarak AİHM’in zorunlu yargı yetkisini kabul ettiğini ve Anayasa 90. Maddesi uyarınca da iç hukukunda üstünlük atfettiğini hatırlatarak, emsal niteliğindeki kesin ve bağlayıcı AİHM Büyük Daire kararı doğrultusunda müvekkilin derhal tahliyesini talep ederiz.

2016’dan bu yana tutuklu

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 4 Kasım 2016’dan bu yana Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında 20 Eylül 2019 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim Kobani eylemleri kapsamında “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma”, “Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmeye azmettirme”, “Birden fazla kişi ile birlikte gece vaktinde suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla yağmaya azmettirme”, “Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmeye teşebbüse azmettirme”, “Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya azmettirme” iddialarıyla soruşturma başlatılmıştı.

Yüksekdağ ve Demirtaş aynı gece soruşturma kapsamında Ankara 1’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı.

  AİHM'in nihai kararı: Demirtaş derhal serbest bırakılmalı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Corona' yayılmaya devam ediyor, aşılama kampanyaları hızlanıyor
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.