Ana SayfaGüncel12 dilde Hurmüz ve Şimuni Diril için çağrı

12 dilde Hurmüz ve Şimuni Diril için çağrı

HABER MERKEZİ – Irak Hıristiyan Yardım Konseyi, bir yıldır kayıp olan Hurmüz Diril’in bulunması ve kaybolduktan 70 gün sonra cansız bedeni bulunan Şimuni Diril’in ölümünün aydınlatılması için Asurice, Türkçe, Kürtçe, Arapça, Rusça, Gucaratça, İspanyolca, Lehçece, Tagalogca, Almanca, Vietnamca ve Farsça dillerinde bir video yayımlayarak “Hurmüz Diril nerede, bulun, Şimuni Diril için adalet istiyoruz” diye seslendi.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kovankaya köyünde yaşayan 71 yaşındaki Hurmüz Diril ve 65 yaşındaki Şimuni Diril’den 11 Ocak 2020’de haber alınmamaya başlandı.

Şimuni Diril’in cansız bedeni kaybolduktan 70 gün sonra 20 Mart 2020’de oğlu Kemal Diril tarafından evlerine 20 metre uzaklıkta dere kenarında bulunmuş, 25 Mart 2020’de de İstanbul’da toprağa verilmişti.

Hurmüz Diril’den ise bir yıldır haber alınamıyor.

2007’de Asuri aktivist Julyana Taimoorazy tarafından kurulan Süryani merkezli Hıristiyan sivil toplum kuruluşu Irak Hıristiyan Yardım Konseyi (Iraqi Christian Relief Cuncil) Keldani çift için 12 dilde bir video yayımladı.

Asurice, Türkçe, Kürtçe, Arapça, Rusça, Gucaratça, İspanyolca, Lehçece, Tagalogca, Almanca, Vietnamca ve Farsça dillerinde yayımlanan videoda Diril çiftinin çocuklarının da olduğu onlarca kişi “Hurmüz Diril nerede, bulun, Şimuni Diril için adalet istiyoruz” diye sesleniyor.

Yaşadıkları köy gözaltında kayıp vakalarının yaşandığı bir yer

Hurmüz ve Şimuni Diril çiftinin yaşadığı Kovankaya köyü, devlet tarafından 1989’da boşaltılmıştı.

Köye 1992 yılında dört aile yerleşmişti, ancak 1994’te köy tekrar boşaltılmıştı.

Çiftin çocuklarından Remzi Diril, “O tarihten sonra 2011’de köye gidip ilkbahar ve yaz aylarında yaklaşık beş ay orada kalmaya başladık. 2014’ten beri de köyde yerleşik olmaya başladık, anne ve babam o tarihten beri yaz kış hep köyde yaşıyor. Yazın köydeki hane sayısı beş altıya yükseliyor ama orada kalıcı olan anne, babam ve bir komşumuz” diyor.

Kovankaya, köy boşaltmalar sonrası gözaltında kayıp vakalarının da yaşandığı bir yer.

Şimuni Diril’in amcasının torunları da 1994’ten bu yana kayıp.

1994 yılında 12 yaşında olan İlyas Diril ve 16 yaşında olan Zeki Diril’den gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamamıştı.

İki çocuğun zorla kaybedilmesi, Cumartesi Anneleri’nin 628. haftasında da kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Cumartesi Anneleri, İlyas ve Zeki Diril’in, 1989’da köyleri boşaltılınca İstanbul’a taşındığını, daha sonra kazandıkları parayı eve götürmek üzere 2 Mayıs 1994’te İstanbul’dan Şırnak’a doğru giderken gözaltına alındıklarını ve daha sonra kendilerinden haber alınamadığını duyurmuştu.

Her iki çocuk için başlatılan soruşturma takipsizlikle sonuçlanmış, Zeki Diril’in ailesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu.

AİHM, Zeki Diril’in kaybolmasından devletin sorumlu olduğuna karar vererek Türkiye’yi oybirliği ile mahkum etmişti.

  Hurmüz Diril'in kızı: Mevsimler döndü biz hala babamızı arıyoruz

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
CHP'li Tanrıkulu'ndan Demirtaş’a ziyaret
Sonraki Haber
Dink cinayeti davası: Eski jandarma istihbarat görevlisi Okan Şimşek tutuklandı