Ana SayfaEkoloji2020 en sıcak üç yıldan biri oldu

2020 en sıcak üç yıldan biri oldu

HABER MERKEZİ – Dünya Meteoroloji Örgütü’nün verilerine göre 2020 senesi, hava sıcaklığı ölçümlerinin yapılmaya başlandığı 19’uncu yüzyılın ortasından bu yana kayda geçen en sıcak üç yıldan biri oldu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) hava, iklim ve su alanlarındaki yetkili organı olan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2020 yılının en sıcak üç yıldan biri olduğunu açıkladı.

WMO’nun İsviçre’nin Cenevre’deki merkezinden yapılan açıklamada 2020 yılında ortalama küresel hava sıcaklığının sanayi devriminden (1850-1900) öncekinden 1,2 derece daha yüksek olduğu ve 14,9’a ulaştığı belirtildi.

WMO’nun açıklamasına göre, hava sıcaklığı ölçümleri yapılmasına başlanmasından bu yana en sıcak üç yıl olarak tarihe geçen yıllar 2020, 2019 ve 2016 yılları oldu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, WMO açıklamasında birkaç sene aralıkla Pasifik Okyanusu’nda görülen soğuk hava olayı La Nina sayesinde 2020’nin ‘rekor sene olmaktan kıl payı kurtulduğu’ belirtildi.

“Milyonlarca insan için gıda güvenliği tehlike altına girdi”

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, geçen yılın sonlarında 2020 Küresel İklim Durumu Geçici Raporu’na ilişkin yaptığı açıklamada, 2020’nin iklim açısından olağandışı bir sene olduğunu, karada, denizde ve özellikle Kuzey Kutbu’nda yeni ekstrem sıcaklıklar gözlemlendiğini kaydetmişti.

Orman yangınlarının Avustralya, Sibirya, ABD’nin batı kıyısı ile Latin Amerika’daki geniş alanları kül ettiğini, Atlantik’te Kasım ayında, Orta Amerika’da arka arkaya eşi görülmemiş 4’ncü kategori kasırgalar dahil olmak üzere rekor sayıda kasırga meydana geldiğini belirtmişti:

Afrika ve Güney Doğu Asya’nın bazı bölgelerinde meydana gelen sel baskınları, büyük çapta nüfusun yerinden olmasına ve milyonlarca insan için gıda güvenliğinin tehlike altına girmesine neden oldu.

Türkiye’nin de üyesi olduğu WMO’nun temeli 1873 yılında Viyana’da kurulmuş olan Uluslararası Meteoroloji Teşkilatı’na dayanıyor.

WMO’nun 2020 raporuna, ABD, Britanya, Avrupa ve Japonya’daki hava ve meteoroloji kuruluşlarının topladığı veriler temel teşkil ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisinde can kaybı 2 milyona yaklaştı
Sonraki Haber
Endonezya'da deprem: Onlarca ölü, yüzlerce yaralı var