Ana SayfaDünyaABD savunma bütçesi: Trump’ın veto yetkisini aşarak yasalaşan ilk tasarı

ABD savunma bütçesi: Trump’ın veto yetkisini aşarak yasalaşan ilk tasarı

HABER MERKEZİ – Türkiye’ye yaptırımları da öngören ABD savunma bütçe tasarısı, Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’da da üçte ikinin üzerinde oyla kabul edilerek yasalaştı. Tasarı, Trump’ın veto yetkisini aşarak yasalaşan ilk tasarı olma özelliğini taşıyor.

Görev süresi 20 Ocak’ta dolacak olan ABD Başkanı Donald Trump’ın daha önce veto ettiği 2021 Savunma Bütçesi, Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’da da üçte ikinin üzerinde oyla kabul edilerek yasalaştı.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da oylanan tasarı, 13 ‘hayır’ oyuna karşı 81 ‘evet’ oyuyla kabul edildi.

29 Aralık’ta Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada 87 ‘hayır’ oyuna karşı 322 ‘evet’ oyu ile tasarı kabul edilmişti.

Söz konusu tasarı, Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’dan da üçte iki çoğunlukla geçtiği için Trump’ın veto yetkisini aşmış oldu.

Tasarı, 4 yıllık görev süreci içinde Trump’ın veto yetkisini aşarak yasalaşan ilk tasarı olma özelliğini taşıyor.

Geçtiğimiz Aralık ayı başında Kongre’de kabul edilen 740 milyar dolarlık 2021 Savunma Bütçesi tasarısını 23 Aralık’ta veto eden ABD Başkanı Trump, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda son gelişmeleri eleştirdi.

ABD’de Başkan’ın Kongre’de kabul edilen tasarıları veto etme yetkisi bulunuyor. Ancak Kongre’nin gerek Temsilciler Meclisi, gerekse Senato’da üçte iki çoğunluk sağlanması halinde söz konusu vetoyu aşma yetkisi bulunuyor.

Türkiye’ye yaptırımlar

Tasarıda, Türkiye’nin aldığı 6 F-35 uçağının ABD Hava Kuvvetleri’nce kullanılması için gerekli yetkilendirme yapılması dahil pek çok yaptırım ve düzenleme yer alıyor.

Savunma bütçesinde, Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında, Rusya ile önemli boyutta bir işlem olarak kabul edildi ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edilmişti.

Tasarıda, ABD Başkanı’nın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların ‘ithal edilen malları’ kapsamaması istenmişti.

Ancak Trump yönetimi söz konusu CAATSA yaptırımlarını Türkiye’ye uyguladığı için yeniden yaptırım uygulanması beklenmiyor.

  ABD Türkiye’ye yönelik S-400 yaptırımlarını açıkladı

Karınca, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bodrum'da kadın cinayeti: Kristina Novytska evinde öldürüldü
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.