Ana SayfaCezaevleriAçlık grevleri 38’inci günde: CİSST’ten diyalog çağrısı

Açlık grevleri 38’inci günde: CİSST’ten diyalog çağrısı

HABER MERKEZİ – Binlerce siyasi tutuklunun “tecridin sonlandırılması” talebiyle başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemi 38’inci gününde sürüyor. Eylemin pandemi sürecinde gerçekleştiğine dikkat çeken CİSST Savunuculuk Koordinatörü Berivan Korkut, sorunların çözülmesi için yetkililere diyalog çağrısında bulundu.

Cezaevlerindeki siyasi tutukluların, “PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde süreklileşen tecridin sonlandırılması” talebiyle, kendilerine yönelik salgın sürecinde artan hak ihlallerini de protesto amacıyla başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi sürüyor.

Gruplar halinde beşer gün boyunca sürdürülen eylem 38’inci gününde.

27 Kasım’dan bu yana sekiz grupta üç bine yakın tutuklunun açlık grevinde yer aldığı ve bu sayının günbegün arttığı aktarılıyor.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Savunuculuk Koordinatörü Berivan Korkut, Covid-19 pandemisiyle birlikte tutukluların birçok hakkının askıya alındığını anımsatarak, tecride dikkat çekti:

Salgına karşı önlem alınması anlaşılabilir bir şeydir. Ama önlemler alınırken mahpusların hakları da gözetilmeli. Mahpuslar üzerindeki tecrit her şeyi gözler önüne seriyor. Bir yıldır koğuşundan çıkarılmayan mahpusların olduğunu biliyoruz. Mahpusların günlük aktivitelerin engellenmesi dahi onları çok olumsuz etkiliyor.

Berivan Korkut

Mezopotamya Ajansı’ndan Naci Kaya’ya konuşan Korkut, açlık grevi eylemlerinin böyle bir dönemde başladığına işaret ederek, şunları söyledi:

Bu dönemde başlatılan açlık grevleri bir öncekilerinden farklı olarak, pandemi döneminde başladı. Pandemi riski altında yürütülüyor. Önceki eylemlerde sağlıkçılar, ‘Şu tarihten sonra risk grubuna girer, şu tarihten itibaren şu olumsuzluklar yaşanabilir’ açıklamalar yapıyordu. Ancak sağlıkçılar şimdi salgından dolayı çok ciddi uyarılar yapıyor. Bağışıklığa dikkat çeken sağlıkçılar, salgın döneminde açlık grevi, daha önceki eylemlerden 2 kat daha risk taşıyor.

“1980’lerden bu yana açlık grevleri sıklıkla başvurulan bir yöntem oldu. Ama burada şunu da gördük diyalog kurulduğunda sorunlar çözülebiliyor” diyen Korkut, son olarak diyalog çağrısı yaptı:

Pandemi süreci dikkate alınarak diyalog kapılarının açılmasını, mahpuslarla var olan sorunların çözülmesini, hiç kimse hayatını kaybetmeden, sakat kalmadan sorunların çözülmesini talep ediyoruz. Bu kez çok endişeli olduğumuzu bir kez daha vurgulayarak, bütün kamuoyuna ve yetkililere duyarlılık çağrısında bulunuyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
2020’nin ikinci yarısına bakış: Bilim ve teknolojide neler oldu?
Sonraki Haber
Nijer’de köylere saldırı: En az 79 kişi öldürüldü