Ana SayfaDünyaAlmanya meclisinin gündemi: ‘Türkiye’ye silah ambargosu uygulansın’

Almanya meclisinin gündemi: ‘Türkiye’ye silah ambargosu uygulansın’

HABER MERKEZİ – Almanya meclisi Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması teklifini bugün Genel Kurul’da gündemine alıyor. Yeşiller, Türkiye’ye denizaltı satışının iptal edilmesini, Sol Parti ise silah ambargosu uygulanmasını talep ediyor.

Almanya Federal Meclisi, Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması teklifini, bugün ilk kez Genel Kurul’da gündemine alıyor.

Konuyla ilgili muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti tarafından hazırlanan iki ayrı önerge, parlamento gündemine sunulacak.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Yeşiller Partisi, önergesinde hükümet tarafından izni önceden verilmiş olan Türkiye’ye denizaltı ihracatının iptal edilmesini ve Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye silah ambargosu uygulamasını istiyor.

Yeşiller, buna gerekçe olarak Türkiye ile AB arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan krizi gösteriyor.

Sol Parti ise Almanya’nın Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasından yana.

Hükümetten, parçalar, teknik bileşenler ve teknoloji dahil olmak üzere tüm savaş gemilerinin ihracatını durdurması talep ediliyor.

İhracat yasağının Türkiye’de silah endüstrisinde kullanılabilecek tüm ürün ve teknolojiler için geçerli olması isteniyor.

Bu talepler Türkiye’nin AB ülkeleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs karşısında gösterdiği “saldırgan” yaklaşımla gerekçelendiriliyor.

Her iki önerge de Genel Kurul’da ele alındıktan sonra Almanya parlamentosunun ilgili komisyonlarına gönderilecek.

Önergelerin Ekonomi ve Enerji Komisyonu mu yoksa Dışişleri Komisyonu mu tarafından ele alınacağı ise henüz kesinleşmiş değil.

Diğer yandan iki parti, “silah denetimlerinde (hukuki) boşlukların kapatılması” amacıyla da üçüncü bir önerge hazırladı.

Yeşiller ve Sol Parti’nin ortak önergesi Almanya meclisinde oylamaya sunulacak, ancak önergenin kabul edilmesi beklenmiyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Açlık grevleri sürüyor: HDP'den 'mücadeleyi yükselteceğiz' mesajı
Sonraki Haber
Berkin Elvan Davası: Sanık polisin 9 yıla kadar hapsi istendi