Ana SayfaDünyaAP’den çağrı: Demirtaş ve tüm siyasi tutuklular serbest bırakılsın

AP’den çağrı: Demirtaş ve tüm siyasi tutuklular serbest bırakılsın

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu, aldığı karar ile Selahattin Demirtaş başta olmak üzere tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’deki insan haklarının durumu ile HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başta olmak üzere tüm siyasi tutukluların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunan bir karar aldı.

Başta Selahattin Demirtaş ve düşüncelerinden ötürü hapiste olan diğer tutuklular olmak üzere, Türkiye’de insan haklarının durumu” başlıklı karar tasarısı, AP Genel Kurulu’nda bugün yapılan oylamada oy çoğunluğuyla kabul edildi.

Kararda, Selahattin Demirtaş hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire’nin 22 Aralık 2020 tarihinde açıkladığı nihai hüküm hatırlatılıp, bu hüküm gereği Demirtaş’ın “derhal ve koşulsuz serbest bırakılması” talep edildi.

Aynı şekilde eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’a da yönelik tüm suçlamaların düşürülmesi, tüm HDP’li tutukluların serbest bırakılması ve tüm bu kişilerin tehditlerden ve baskıdan azade şekilde demokratik haklarını kullanmaya devam edebilmeleri de talep edildi.

Karar metninde öne çıkan ifadeler şöyle:

  • AP, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne 21 Mart 2021 tarihinde gerçekleşecek bir sonraki toplantılarında acil olarak AİHM’in Demirtaş kararının Türkiye tarafından reddinin görüşülmesi çağrısını yapar. Bakanlar Komitesi’nde AİHM Büyük Daire kararının Türkiye tarafından uygulanmasını sağlamaya yönelik gerekli tüm uygun adımların atılacağından kuşku duymaz.
  • AP, AİHM kararlarının bağlayıcı olduğunu ısrarla hatırlatır ve bu da Türkiyeli yetkililerin Demirtaş’ı derhal serbest bırakması anlamına gelmektedir. Bunu yapmadığı süre boyunca Türkiye’nin hem AİHM hem de kendi iç hukukunu ihlal etmekte olduğunu hatırlatır.
  • Demirtaş’a yönelik tutum ve tavırdan ötürü Türkiyeli yetkililerini kınar. Demirtaş’ın hukuksuz tutukluluğunun dört yıla uzatılması kendisine, ailesine ve siyasi partisine geri dönüşü mümkün olmayan zararlar açan zalimane bir siyasi cezalandırmadır. AP, Türkiye’ye Demirtaş ile ilgili daha fazla sindirmeye yönelik adımlar atmaktan geri durma çağrısı yapar.
  • AP, tüm AB yetkililerine, temsilcilerine ve üye devletlere buldukları her fırsatta Demirtaş’ın ve diğer tutuklu tüm insan hakları savunucularının, avukatların, gazetecilerin, akademisyenlerin ve siyasilerin durumu ile ilgili pozisyonlarını Türkiyeli yetkililere iletmeleri çağrısı yapar.
  • AP, Türkiye yargısının ve yetkililerin AİHM kararlarını önemsemeyen tutumları karşısında derin endişe duymaktadır. Türkiye’deki alt mahkemelerin de Anayasa Mahkemesi kararlarına uymadığı artan sayıda örnekle görülüyor. AP, Türkiye’ye hukuka tam uyumlu şekilde hareket etme, hukukun üstünlüğünü, temel hakları, demokrasiyi ve azınlık haklarını güçlendirme çağrısı yapar.

Çavuşoğlu Brüksel’de

Söz konusu oturumun düzenlendiği saatlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de temaslarda bulunuyordu.

Oturumda, Çavuşoğlu ile o sırada görüşmede olan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell adına AB Komisyonu’nun eşitlikten sorumlu üyesi Helena Dalli, milletvekillerinin ardından bir konuşma yaptı.

Dalli, AB’nin Türkiye’deki insan hakları konusunda endişelerini defalarca ilettiğini, eksikliklerin giderilmesine yönelik tavsiyelerin, komisyonun Türkiye hakkındaki yıllık raporunda yer aldığını söyledi.

Türkiye’de Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demirtaş’ın haklarının ihlal edildiği yönünde karar aldığını ifade eden Dalli, HDP’li belediye başkanları hakkında alınan kararların endişe verici olduğunu aktardı.


Karınca, DW Türkçe, Euronews Türkçe



Önceki Haber
Ferdane Kurt’u öldüren Cemil Yar gözaltına alındı
Sonraki Haber
HDP’li Katırcıoğlu hakkında soruşturma