Ana SayfaToplumsal CinsiyetATK raporu: Aleyna Çakır’ın ölümü ‘ası’ sonucu gerçekleşti

ATK raporu: Aleyna Çakır’ın ölümü ‘ası’ sonucu gerçekleşti

HABER MERKEZİ – Adli Tıp Kurumu’nun raporuna göre, geçtiğimiz Haziran ayında evinde ölü bulunan Aleyna Çakır’ın ‘ası’ sonucu hayatını kaybettiği belirlendi.

Ankara’da Haziran 2020’de intihar ettiği iddia edilen Aleyna Çakır’ın şüpheli ölümüyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında yeni bir gelişme yaşandı.

Genç kadının kesin ölüm sebebinin tespitine ilişkin İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hazırladığı rapor, soruşturma dosyasına eklendi.

ATK’nin raporunda Aleyna’nın kesin ölüm sebebine ilişkin bilgiler yer aldı.

Raporda, Aleyna’nın vücudunda bulunan darp izlerinin (lezyonların) öldürücü olmadığı belirtilerek, alkolden veya başka bir maddeden zehirlenmediği kaydedildi.

Aleyna’nın “ası” sonucu öldüğü belirtilen raporda, şu ifadeler yer aldı:

Adli dosyada kayıtlı bilgilerde kişinin ası materyali boynunda iken yerde yatar vaziyette bulunduğu, olay yerinde yapılan incelemede şüpheli bir durum bulunmadığı, otopsisinde boyun bölgesinde yükselici ve yüzeyelleşici vasıfta telem, telem altında kas dokuda ekimoz tespit edildiği, iç organlarda tespit edilen makroskopik bulgular, cesedin bulunduğu ortam, bulunuş şekli, olay yeri inceleme bulguları birlikte değerlendirildiğinde; kişinin ölümünün ası sonucu meydana gelmiş olduğu oy birliğiyle mütalaa olunur.

Söz konusu raporda asının Aleyna Çakır tarafından mı yoksa başkası tarafından mı gerçekleştirildiğine dair ise herhangi bir tespit yapılmadı.

Ayrıca rapora göre, Aleyna’nın otopsisinde rastlanan sperm ve tırnak parçasında çıkan Y-STR’nin aynı erkeğe ait olduğu tespit edildi.

Aleyna’nın şüpheli ölümü

Ankara Keçiören’de yaşayan Aleyna Çakır ismini kullanan Sema Esen’in 3 Haziran 2020 tarihinde intihar ettiği iddia edilmişti.

Aleyna’nın cenazesini bulduğunu ve intihar ettiğini iddia eden sevgilisi Ümitcan Uygun’un kadını darp edip, bayılınca da görüntüleri sosyal medyada paylaştığı ortaya çıkmıştı.

Aleyna’nın daha önce Uygun ve onun arkadaşı E.Ö. tarafından darp edildiğini belirterek, emniyete şikayette bulunduğu ancak erkeklerin serbest bırakıldığı belirtilmişti.

Uygun hakkında yalnızca ‘konut dokunulmazlığının ihlali’, ‘kasten yaralama’, ‘tehdit ve hakaret’ suçlarından 1 ay uzaklaştırma tedbiri uygulanmıştı.

Aleyna Çakır’ın ölümünden sorumlu tutulan Ümitcan Uygun (Fotoğraf: DHA)

30 Haziran’da ise olayın intihar olmayabileceğine dair verilerin yer aldığı otopsi raporu çıkmıştı. Ailesi, Aleyna Çakır’ın otopsi sonucuna dayanarak ve daha önce kızlarına şiddet uyguladığını vurgulayarak Ümitcan Uygun’u cinayetten sorumlu tutuyor.

Otopsi raporunda Aleyna’nın vücudunda ölmeden önce bir erkekle cinsel ilişki yaşadığına dair bulgular var. Rapora göre kadının tırnaklarında deri örnekleri de bulunmuştu.

Aleyna’nın cinsel saldırıya maruz bırakılıp bırakılmadığının belirlenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda inceleme yapılmasına karar verilmişti.

Adli Tıp Uzmanı Nevzat Alkan, Ümitcan Uygun’un ifadesinin cinayet ekipleri değil polisler tarafından alındığını, soruşturmada sorulmayan birçok soru ve eksik kalan birçok parça olduğunu söylemişti: “Kendisinden herhangi bir DNA örneği alınmamış, gözaltında tutulmamıştır. Yapılması gerekenler tam yapılmamış. Ben burada sorgulamada büyük hatalar ve eksiklikler olduğunu düşünüyorum.”


Karınca, Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da kadın cinayetleri: İki kadın evlerinde öldürüldü
Sonraki Haber
Van'da tutuklu gazetecilerden mesaj: Bu hepinizin davası