Ana SayfaEkonomiBasınç artıyor: İstanbul’da yaşayanların yarısı geçinemiyor

Basınç artıyor: İstanbul’da yaşayanların yarısı geçinemiyor

HABER MERKEZİ – Üçüncüsü yayımlanan “İstanbul Barometresi” araştırmasının sonuçları halkın üzerindeki geçim basıncının artığını gösteriyor. Katılımcıların yüzde 56,5’i Aralık ayında geçinecek kadar kazanamadığını belirtti.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) İstanbul İstatistik Ofisi, “İstanbul Barometresi Aralık 2020 Raporu”nu yayımladı.

Rapor, 28 Aralık 2020 ila 8 Ocak 2021 tarihleri arasında 827 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşülerek hazırlandı.

“İstanbul Barometresi” ile her ay İstanbulluların nabzı tutuluyor.

Raporun sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 49’u ülke ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 56,5’i ise Aralık ayında geçinecek kadar para kazanamadığını belirtti.

Araştırmaya katılanların sadece yüzde 3,8’i, bu ay birikim yapabildiğini ifade etti.

Araştırmanın sonuçlarından öne çıkan diğer bulgular da şöyle:

  • Kendi ekonomisinin, yakın dönemde, kötüleşeceğini düşünenlerin oranı yüzde 49,9. İyileşeceğini düşünenlerin oranı yüzde 20, seyrinin değişmeyeceği kanaatinde olanların oranı yüzde 30,1 düzeyinde ölçüldü.
  • Kasım ayına göre, borç alma ve verme oranları arttı. Borç alanlar yüzde 46,6, borç verenler yüzde 5,5, hem borç alıp hem de verenler yüzde 2,2, her ikisini de yapmayanlar ise yüzde 45,7 oldu.
  • Katılımcıların yüzde 31,3’ü kredi kartı borcunun tamamını ödeyemediğini, yüzde 42’si ise asgari tutarı ödediğini belirtti.
  • Katılımcıların yüzde 70,9’u, bin TL tutarında, yüzde 85,3’ü ise 5 bin TL tutarında beklenmedik acil bir harcamayı kendi imkanları ile karşılayamayacağını belirtti.
  • Katılımcıların yüzde 49,7’si çalıştığını, yüzde 80,1’i ise hanesinde gelir getiren biri olduğunu belirtti. Çalışanların yüzde 69,8’i işinden memnun olduğunu, yüzde 20,6’sı ise memnun olmadığını belirtirken, yüzde 27,3’ü işten çıkarılma korkusu duyduğunu söyledi.
  • Katılımcıların yüzde 37,2’si ev işleriyle uğraştığını, yüzde 19,5’i emekli olduğunu, yüzde 15,2’si iş arayıp bulamadığını belirtti. İş arayıp bulamayan grubun yüzde 69,1’i yakın zamanda iş bulacağına inanmadığını ifade etti.

“İstanbul Barometresi, Aralık 2020” bilgilerine BURADAN ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Kobani’ iddianamesi: Mürekkebe bulanmış kindarlık – Hayri Demir
Sonraki Haber
Gözaltına alınan Osman Şiban serbest