Ana SayfaGüncelBerkin Elvan Davası: Sanık polisin 9 yıla kadar hapsi istendi

Berkin Elvan Davası: Sanık polisin 9 yıla kadar hapsi istendi

HABER MERKEZİ – Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davada “olası kasıtla öldürme” suçlamasıyla yargılanan polis Fatih Dalgalı için “bilinçli taksirle öldürme” suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Bir sonraki duruşma 18 Haziran’da yapılacak.

Gezi direnişi sırasında, İstanbul Okmeydanı’nda 16 Haziran 2013’te polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın 19’uncu duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya Elvan ailesi ve avukatları ile sanık polis Fatih Dalgalı’nın avukatları katıldı.

Sanık polis ise yine Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla başka bir şehirden duruşmaya katıldı.

Davaya geçtiğimiz hafta Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) kararıyla Gezi Parkı Davası’na başkanlık yapan hakim Galip Mehmet Perk atanmıştı.

Diken’den Canan Coşkun’un haberine göre Perk’in, Gezi Parkı eylemlere “vandallık” demesi, Ali İsmail Korkmaz’a ölümcül tekmeyi atan polis Mevlüt Saldoğan’ı ‘mağdur’ olarak davaya katması ve kendi adına açılan bir Twitter hesabından Berkin Elvan’a “terörist” denen bir tweet’i beğenmesi tepki yaratmıştı.

Ancak duruşmada mahkeme heyeti yerini alınca Galip Mehmet Perk’in heyette olmadığı anlaşıldı. Mahkeme başkanı, asıl başkanın henüz göreve başlamadığını, kendilerinin geçici olarak görev yaptığını söyledi ve savcının esas hakkındaki mütalaasının hazır olduğunu belirtti.

Bunun üzerine Elvan ailesi avukatlarından Can Atalay söz aldı.

Atalay, Türkiye’de bir ‘adalet krizi’ yaşandığını belirterek şunları söyledi:

Bir adaletsizlik krizi yaşıyoruz. Dava karara çıkmak üzereyken eski başkan telkin yoluyla görevden alındı. Yerine atanan hakim Galip Mehmet Perk Gezi direnişini vandallık şeklinde tanımlamıştır. Hakim Perk, Gezi Parkı davasında Ali İsmail Korkmaz’a ölümcül tekmeyi atan polis Mevlüt Saldoğan’ı ayağı incindiği gerekçesiyle davaya müşteki olarak kabul etti. Hakim Perk’in adına açılan bir Twitter hesabından Berkin’e terörist denilen tweet beğenildi. Bunlar Perk’in dosyadan çekilmesi için yeterli sebeplerdir. Yürütme yargıya bu kadar pervasızca müdahale ederken biz hakimi reddetmiyoruz çünkü bu bir sistem sorunudur. Bu yüzden çekilmesi gerekir.

Atalay’ın ardından Elvan ailesi avukatlarından Akçay Taşçı söz aldı ve esas hakkındaki mütalaanın okunmasını istedi.

Mütalaada, polis Fatih Dalgalı’nın savunmasına, soruşturma ve dava aşamasında dosyaya giren bilirkişi raporlarına yer verildi.

Savcı bunların olayı aydınlatmaya yeterli olduğunu savunarak, soruşturmanın derinleştirilmesine gerek olmadığını belirtti.

Mütalaada, sanık polis Dalgalı için “bilinçli taksirle öldürme” suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Dalgalı hakkında hazırlanan iddianamede ise ‘olası kastla öldürme’ suçundan cezalandırılması talep ediliyordu.

Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 18 Haziran’da yapılmasına karar verdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Almanya meclisinin gündemi: 'Türkiye'ye silah ambargosu uygulansın'
Sonraki Haber
Etüt merkezinde 12 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan erkek serbest