Ana SayfaDünyaBiden: Trump demokrasimizin kurumlarına topyekun bir saldırı düzenledi

Biden: Trump demokrasimizin kurumlarına topyekun bir saldırı düzenledi

HABER MERKEZİ – Donald Trump destekçilerinin Kongre binasını işgal etmesine ilişkin konuşan seçilmiş başkan Joe Biden, “Trump, demokrasimizin kurumlarına topyekun bir saldırı düzenledi” dedi. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de Trump’ın görevden alınması gerektiğini belirtti.

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, Donald Trump destekçilerinin delege oylarının resmiyet kazanacağı Kongre oturumu sırasında Kongre binasını işgal etmesiyle ilgili konuştu.

Delaware’de Adalet Bakanı adayı Merrick Garland’ı tanıtan Biden, Kongre işgalinin ABD tarihinin “en karanlık günlerinden biri” olduğunu ifade etti ve ekledi:

Onlar protestocu değildi, onlara protestocu demeyin. İsyancı bir kalabalıktı. Onlar, yerli terörist.

Son dört yıldır demokrasimizi, anayasamızı, hukukun üstünlüğünü küçük gren bir başkanımız oldu. Baştan beri demokrasimizin kurumlarına topyekun bir saldırı düzenledi.

Dünkü protestocuların çoğunlukla beyaz olduğunu ve kısmen ırklarından dolayı polisin saldırgan tutumuna maruz kalmadıklarını söyleyen Biden, “Dünkü göstericiler Siyah Hayatlar Değerlidir hareketine mensup bir grup olsaydı, Kongre binasını basan güruhtan farklı muameleye maruz kalmayacağını kimse iddia edemez” diye konuştu.

Pelosi: Trump görevden alınmalı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi de Kongre işgalinin ardından Başkan Donald Trump’ın görevden alınması için Başkan Yardımcısı Mike Pence’e, Anayasanın 25. Ek Maddesi’ni uygulama çağrısı yaptı.

Pelosi, düzenlediği basın toplantısında, yaşananların sorumlusunun Trump olduğunu belirterek, başkanın görevini yapamayacak hale düşmesi durumunda yerine başkan yardımcısının geçmesini öngören Anayasanın 25. Ek Maddesi’ne işaret etti.

Pelosi, “Kabine ve Başkan Yardımcısı gerekeni yapmazsa, Kongre azil süreci yürütmeye hazırlıklı olmalıdır” dedi.

Trump kabinesinden ilk istifa

Bu arada, Trump kabinesinden istifa eden ilk kabine üyesi Ulaştırma Bakanı Elaine Chao oldu.

Yaşananların ardından başka istifalar da olmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ekibinden Kuzey İrlanda özel temsilcisi Mick Mulvaney görevinden istifa etmişti. Bir zamanlar Trump’ın en yakın danışmanları arasında olan Mulvaney, daha önce de Trump’ın özel kalem müdürü olarak görev yapmıştı.

Basın Sekreteri Yardımcısı Sarah Matthews, Melania Trump’ın sekreteri Stephanie Grisham, Beyaz Saray Sosyal Sekreteri Rickie Niceta ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Matt Pottinger de istifa etmişti.

Dört kişi hayatını kaybetmişti

ABD başkanlık seçimlerini onaylayan Kongre oturumu geçmiş yıllarda rutin ve törensel bir havada geçerken, bu yıl Trump’ın kışkırtması sonucu büyük olaylara sahne olmuştu.

Biden’in zaferini kabullenemeyen Trump, dün (6 Ocak) Washington’da düzenlediği mitingin ardından taraftarlarına Kongre binasına yürümeleri çağrısı yapmıştı.

Göstericilerden bazıları Kongre’deki barikatları aşarak genel kurul salonuna kadar girerken, senatörler gizli servis tarafından güvenli yerlere kaçırıldı.

Kongre binası önünde ve içindeki olaylarda toplam dört kişi hayatını kaybetmiş, 52 kişi ise tutuklanmıştı.

  Trump destekçileri Kongre binasına girdi, Washington'da sokağa çıkma yasağı
  Trump destekçileri Kongre binasını işgal etti: Dört ölü

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Balıkesir'de iş cinayeti: Traktörün çarptığı işçi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
PirtukaKurdi’ye göre 2020’de en çok satılan Kürtçe kitaplar