Ana SayfaEğitimBoğaziçi’ne atanmasına tepkiler sürüyor, Melih Bulu’dan ilk açıklama

Boğaziçi’ne atanmasına tepkiler sürüyor, Melih Bulu’dan ilk açıklama

HABER MERKEZİ – Prof. Dr. Melih Bulu’nun, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına tepki gösteren akademisyenler, “Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz” diye vurguladı. Eğitim Sen de yaptığı açıklamada, “Rektörünü dahi seçemeyen üniversitelerimiz, siyasi iktidarın her türlü tasarrufuna açık hale getirilmiştir” ifadesini kullandı. Bulu ise tepkilerin ardından yaptığı ilk açıklamasında ‘Unutmayalım ki aynı gemideyiz’ dedi.

Kuruluşundan bu yana AKP içinde çeşitli görevlerde yer alan, 2015 yılında ise İstanbul’dan milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına tepkiler sürüyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beş üniversiteye rektör atamıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın yerine Prof. Dr. Melih Bulu getirilmişti.

Sosyal medyada “#KayyumRektörİstemiyoruz” etiketi ile kampanya başlatan Boğaziçili öğrencilerin ardından üniversitenin öğretim üyeleri de Bulu’nun rektör olarak atanmasına ilişkin “Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz!” başlıklı bir açıklama yaptı.

1980 askeri darbesinin ardından Boğaziçi Üniversitesi’ne ilk kez kurum dışından bir rektör atandığını belirten öğretim üyeleri, “Bu durum 2016’dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz” diye vurguladı.

Üniversite senatosunun 2012 yılında kabul ettiği ilkeleri de hatırlatan öğretim üyeleri, bunları şöyle sıraladı:

  • Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.
  • Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.
  • Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.

Eğitim Sen: Partili rektörler devri

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) de Prof. Dr. Bulu’nun, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına tepki gösterdi.

“Partili Cumhurbaşkanlığı Rejiminde, Partili Rektörler Devri!” başlıklı yazılı açıklamanın tamamı şöyle:

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından beş üniversiteye rektör ataması yapıldı ve 02.01.2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Geçmişte AKP saflarından milletvekili olan ya da milletvekilliğine aday olan kişilerin rektör olarak atanması tercihi, bu kez de karşımıza çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü görevine, 2015 seçimlerinde İstanbul’dan AKP milletvekili aday adayı olan Melih Bulu’yu layık gördü.

Belirtmek isteriz ki, söz konusu rektör tercihleri, üniversiteler açısından buzdağının sadece görünen yüzüdür. Akademi uzun süredir hukuksuz ihraçlarla, emekliye zorlama pratikleriyle çoraklaştırılmıştır. Bünyesinden atamadıkları üzerinde de, yoğun baskı ve denetim mekanizmaları devreye sokulmuştur. İktidar partisinin üniversitelerdeki kontrol ve denetim seviyesi, kadrolaşma politikası öyle bir düzeye getirilmiştir ki üniversitelerin varlık nedenleri olan bilim, sanat ve felsefe üretmek ya da hakikati aramak oldukça güç kılınmıştır. Haliyle yeni rejime sadakatle itaat eden rektörler, kendilerini söz konusu baskı rejiminin koruyucuları olarak görmekte, üniversite bileşenlerini ve üniversiteyi temsil etmek yerine kendilerini oraya getiren gücü temsil etmek gayesine düşmektedirler.

Boğaziçi Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi’ne yapılan atamalar da bu sistemin bir sonucudur. Ancak Boğaziçi Üniversitesi gibi kökleri güçlü, akademik geleneği ve demokratik öğrenme iklimi sağlam olan bir üniversitenin, demokrasiyi ve akademik özgürlüğü hedef tahtasına koyan bir iktidarı rahatsız ettiğine de şüphemiz yoktur.

Rektörünü dahi seçemeyen üniversitelerimiz, siyasi iktidarın her türlü tasarrufuna açık hale getirilmiştir. Sendikamız ısrarla insan, toplum ve doğa yararına üniversite mücadelesini sürdürecektir. Yok edilen akademik özgürlüğü, ortadan kaldırılan kurumsal özerkliği, üniversitelerin kendi bileşenlerince yönetilmesi ve denetlenmesi fikrini, kamusal finansman ilkesini, iş güvencesi talebimizi ve üniversitenin özgürleşmesini savunmaya devam edeceğiz.

Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi de dün yaptığı açıklamada, atamaların doğrudan “Saray’a bağlanarak üniversitelerin esir alınmaya çalışıldığı” ifade edilmişti.

Bulu: Unutmayalım ki aynı gemideyiz

Diğer yandan Prof. Dr. Melih Bulu, atanmasına yönelik tepkilerin ardından ilk kez açıklama yaptı.

Twitter hesabından “Merhaba Boğaziçi” başlığıyla paylaştığı mesajında Bulu, “Boğaziçi’nin taraf olmadığı problemlere malzeme yapılması en çok Boğaziçi’ne zarar verir. Unutmayalım ki hepimiz aynı gemideyiz” dedi.

Üzerinde çalışmayı hedeflediği başlıkları 4 maddede ele alan Bulu, üniversitenin dünyadaki yerinin “ilk 500’ün dışına düştüğünü”, sektörle işbirliğinin ve “bilgiyi ticarileştirecek ekosistemin” geliştirileceğini belirtti.

Melih Bulu hakkında

17 Ocak 2020’de Haliç Üniversitesi rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Melih Bulu, bu görevde bir yılı tamamlamadan Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandı.

2016-2019 yılları arasında İstinye Üniversitesi’nde dekan ve rektörlük yaptı.

2010-2016 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi’nde İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü’nde bölüm başkanı olarak idari görev aldı.

2017-2019 yılları arasında Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttü.

2002’de AKP Sarıyer İlçe Teşkilatı kurucusu olan Bulu, 2015’te de AKP İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı olmuştu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü 1992 yılında tamamladı. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde yaptı.


Karınca, bianet, DW

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nijer’de köylere saldırı: En az 79 kişi öldürüldü
Sonraki Haber
Covid-19: Küresel salgında aktif vakalar 23 milyonun üzerinde