Ana SayfaGüncelBuldan’dan Esenyurt açıklaması: Size buradan ekmek çıkmaz

Buldan’dan Esenyurt açıklaması: Size buradan ekmek çıkmaz

HABER MERKEZİ – HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, Öcalan posterleri bulunduğu gerekçesiyle HDP Esenyurt ilçe binasının basılıp, eşbaşkanlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Partilerini hedef gösterenlere “Size buradan ekmek çıkmaz” diye seslenen Buldan, “2013-2015 yılları arasında bu iktidar, çözüm için İmralı’da Sayın Öcalan’la görüşmeler yürütmedi mi” hatırlatması yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yeni yılın ilk Meclis grup toplantısında konuştu.

Zorlu bir yılın geride bırakıldığını belirten Buldan, “Bir yandan faşizme karşı direniş, diğer yandan da Covid salgınıyla mücadele yılı oldu. Umudumuzu ve cesaretimizi hiçbir an yitirmedik, kararlılığımızdan taviz vermedik” dedi.

AKP-MHP bloğunun 7 Haziran ve 31 Mart seçimlerindeki hezimeti bir daha yaşamamak için Seçim Yasası’yla oynama dahil her türlü hileyi hayata geçirme peşinde olduğunu vurgulayan Buldan, şöyle dedi:

Ortaklar kendi arasında gizli kapaklı görüşmeler yapıyor. Türkiye’nin yönetimine aday olan ve siyasi dengeleri belirleyecek güçte olan HDP’yi ‘devre dışı bırakabilir miyiz’ arayışı içerisindeler. İktidarın yarattığı kutuplaşma ve siyasal çatışma iklimi öyle bir noktaya geldi ki; hukuk dışılık normalleştirilmeye çalışılıyor. Yargı baskısı, tehdit, muhalif herkesi terörist ilan etme, siyasal şiddeti teşvik etme, sokak ortasında insan kaçırma, Alevilere ait yerleşim yerlerini ve evleri fişleme, parti binasını korsanca basma gibi toplumu korkutma ve sindirmeye yönelik meşru olmayan her yol ve yöntem deneniyor.

‘İlk seçimde mezun olacaksınız’

Sandık mühendisliği yapmaya çalışanlara “En iyi mühendis halktır” mesajı veren Buldan, “Sandık geldiğinde size gereken cevabı en etkili şekilde verecektir. HDP’nin siyasetteki gücünü ve etkisini engelleyemeyeceksiniz. HDP’siz bir siyaset hayali kuranlara sözümüz şudur: Halk sizin olmadığınız bir ülke hayalini çoktan kurdu ve bu hayalini gerçekleştirmek için de sabırsızlıkla sandığı bekliyor. Bizden söylemesi. Halkın büyüyen değişim talebi ve bu iktidara olan öfkesi mutlaka sandığa yansıyacaktır. Muhalefete düşeceksiniz. Halk zaten, 31 Mart’ta sizi İstanbul ve Ankara’da muhalefet stajına başlattı. İlk seçimde de sizi mezun edecektir” ifadelerini kullandı.

‘Siyasi intikam davaları’

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ile eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın davalarındaki hukuksuzluğa bir kez daha tepki gösteren Buldan, şunları söyledi:

Bu ülkenin en önemli ve en acil ihtiyacı adalettir. Önümüzdeki dönem adalet mücadelesi partimizin öncelikli çalışma alanlarından biri olmaya devam edecektir. Bize dayatılan adaletsiz yaşamı kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Bildiğiniz üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Demirtaş dosyasıyla ilgili 22 Aralık’ta tarihi bir karar verdi ve derhal Demirtaş’ı tahliye çağrısında bulundu. Bu karar, sadece Demirtaş’la sınırlı olmayıp, tüm tutuklu siyasetçileri kapsamakta, demokratik siyaset üzerindeki ağır kuşatmaya işaret etmektedir. AİHM kısaca bu iktidara dedi ki; siz yalan söylüyorsunuz. Siz Kürt siyasetçileri intikam hırsıyla yargılıyorsunuz. İktidarın ‘AİHM kararı bizi bağlamaz’ tavrı, bu davaların siyasi dava olduğunun başka bir tescilidir.

Biz bugüne kadar Kürt siyasetine yönelik yargılamaların politik yargılamalar olduğunu her zaman ifade etmiştik AİHM kararı bunu bir kez daha tescil etmiştir. Bugün uluslararası kurumlar, mahkemeler bu durumu açıkça teyit etmektedir. İşte bunun son örneği AİHM’in yasal örgütlenme olarak tarif ettiği DTK Eşbaşkanı sevgili Leyla Güven’in tutuklanması ve 22 yıl ceza verilmesidir. Siyasi bir intikam davası olduğunu hep söyledik şimdi de söylüyoruz. Bu dava da AİHM’den mutlaka dönecektir.

‘Öcalan ile görüşme yürütmediniz mi?’

İstanbul Esenyurt’ta HDP binasına yapılan polis baskını ve eşbaşkanların gözaltına alınmasını sert dille kınayan Buldan, bu operasyon üzerinden HDP’nin kapatılması gerektiğini söyleyenlere şu hatırlatmalarda bulundu:

Kapısı kırılarak girilen ilçe binamız talan edildi. Provokasyon amaçlı olan bu baskın, partimizi demokratik siyasetin dışına çekmeye yönelik komploların bir devamıdır. Partimiz Sayın Öcalan’ı barışçı bir çözüm adresi, iradesi ve imkânı olarak gördüğünü her platformda açıkça dillendirmiştir. Ve bu yaklaşımından geri durmamıştır. 2013-2015 yılları arasında bu iktidar, çözüm için İmralı’da Sayın Öcalan’la görüşmeler yürütmedi mi? Yürüttü. 2015 yılında Dolmabahçe’de bu görüşmelerin bir aşaması olarak heyetimizle devlet ve hükümet heyeti birlikte bir mutabakat metni açıklamadı mı? Açıkladı.

Bütün bunlara rağmen ilçe binamızın içindeki görüntüleri sosyal medya üzerinden yaygınlaştırıp partimizi Sayın Öcalan üzerinden terörize etmeye çalışanlara sesleniyoruz: Size buradan ekmek çıkmaz. Şiddetin sona erdiği, demokratik ve barışçı bir çözüm ortamının yaratılacağı günler için mücadele eden partimiz, bu provokasyonlara gelmeyecektir.

İktidara açlık grevi uyarısı

Buldan konuşmasında, cezaevlerindeki baskılara son verilmesi ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukat-aile görüş yasaklarının kaldırılması talebiyle tutukluların 27 Kasım 2020’de başlattığı dönüşümlü-süresiz açlık grevi eylemine de değindi.

Öncelikle adını net koyalım, ortada olan bir tecrit değildir, artık bu durum tecridi aşmıştır. Derinleştirilmiş, mutlak bir tecrit söz konusu ve bu tecrit CPT’nin de teyit ettiği üzere bir insanlık suçudur, ağır bir işkencedir. Bu insanlık suçu her tarafa yayılmış durumdadır. Israrla normalleştirilmeye, topluma kanıksatılmaya çalışılıyor. Fakat biz buna izin vermeyeceğiz. Cezaevi ve kelepçe iktidarına dönüşmüş olan mevcut iktidarı uyarıyoruz; bu açlık grevinin süresiz ve dönüşümsüz eyleme dönüştürülme ihtimali, pandemi koşullarında çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu açıdan bizim çağrımız; bir an önce tutsakların sesinin ve taleplerinin duyulmasıdır.

 Bahçeli’ye yanıt

HDP Eşbaşkanı konuşmasının sonunda MHP lideri Devlet Bahçeli’ye yanıt vererek, “İktidarın küçük ortağı grup toplantısında, ‘HDP’nin ön kapısından giren arka kapısından Kandil’e çıkar’ diye bir açıklama yaptı. Biz de buradan kendisine şunu söylüyoruz. Bizim tek bir kapımız var o da barışa ve demokrasiye, aydınlığa demokrasiye çıkar. Sizin gibi nereye çıktığı belli olmayan bin odalı kapılarımız yoktur bizim. Siz 1000 odalı kapıdan bir girdiniz bir daha çıkamadınız, çıkamayacaksınız da. Size cevabımız budur” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: AKP ne yapmak istedi de CHP engel oldu?
Sonraki Haber
İstanbul'da erkek şiddeti: Annesi ve ağabeyini öldürdü