Ana SayfaDünya‘Corona’nın yayılımı hız kesmiyor: Vakalar 100 milyonun üzerinde

‘Corona’nın yayılımı hız kesmiyor: Vakalar 100 milyonun üzerinde

HABER MERKEZİ – Covid-19 küresel salgınında yaklaşık 2 milyon 150 bin insan yaşamını yitirirken, toplam vaka sayısı da 100 milyonu geçti. Aşılamaya karşın Corona virüsünün yayılımı hız kesmiyor. Bu arada zengin ülkeler aşıların çoğunu satın alırken, yoksul ülkeler 2022’ye kadar beklemek zorunda kalmış durumda. Resmi verilere göre 25 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği Türkiye’de ise toplam vaka sayısı iki buçuk milyona yaklaşıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Manisa’da bir mahalle karantinaya alındı

Manisa’nın Akhisar ilçesine bağlı Arabacıbozköy Mahallesi, Covid-19 tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Akhisar Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, çok sayıda temaslı kişinin bulunduğu gerekçesiyle mahallenin saat 17.00’den itibaren karantina altına alındığı belirtildi.

Mahallenin giriş ve çıkışlara kapatıldığı bildirildi.


Britanya’da can kaybı 100 bini geçti

Britanya’da Covid-19 kaynaklı ölümler 100 bini aştı.

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı verilere göre, son 24 saatte bin 631 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle can kaybı sayısı 100 bin 162’ye çıktı.

Britanya, Avrupa’da Covid-19 nedeniyle en çok can kaybının yaşandığı ülke olmaya devam ediyor.

Ülkede son 24 saatte 20 bin 89 da Covid-19 vakası tespit edildi, böylece vaka sayısı 3 milyon 689 bin 746’ya yükseldi.

Covid-19 aşısının ilk dozunu yaptıranların sayısı 6 milyon 853 bin 327’ye ulaşırken, bunlardan 472 bin 446’sına ikinci doz aşı da yapıldı.

Ülkede Covid-19 nedeniyle 37 bin 561 kişinin hastanelerde tedavisi sürüyor, bunlardan 4 bin 32’si yoğun bakımda bulunuyor.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 134 kişi yaşamını yitirdi, 7 bin 103 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 500 bine yaklaşıyor.

Bugün ülke genelinde 180 bin 303 test yapıldığı ve 681 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 134 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 8 bin 108 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 7 bin 103. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 442 bin 350’ye yükseldi.


İçişleri Bakanlığı’ndan “kayak otelleri” ile ilgili genelge

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine kayak otelleri/tesislerinde uygulanacak Covid-19 tedbirleriyle ilgili genelge gönderdi.

Genelgeye göre,

  • Yiyecek-içecek servisi başta olmak üzere konaklama tesisinin herhangi bir yerinde ya da belirli zaman aralıklarında müşterilerin topluca bir araya gelmelerini engelleyecek her türlü tedbir alınacak. Bu doğrultuda parti, eğlence vb. etkinliklerin düzenlenmesine kesinlikle müsaade edilmeyecek.
  • Konaklama tesisleri için getirilen açık alanlar dahil restoran, lokanta ve diğer otel salonlarında saat 22.00’den sonra müzik yayınına (canlı müzik, kayıt dinletilmesi vb. her türlü yayın dahil) hiçbir şartta izin verilmemesi kuralının kayak otelleri için sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerin tamamını kapsayacak şekilde uygulanacak.
  • Telesiyej, teleski gibi mekanik hatların iniş ve biniş noktalarında olası yığılmaları engellemek için fiziki mesafe kurallarına uygun bekleme alanı düzenlenecek.
  • Kayak odalarında fiziki mesafe planına uygun kapasite belirlenecek, çakışmaları önlemek amacıyla kayak odası kullanım periyodları düzenlenecek.
  • Emanet dolaplarının sosyal mesafe kuralına uygun kullanımının sağlanacak. Konakladığı sürece aynı dolabın aynı misafir tarafından kullanımı sağlanacak. Her misafirin kiralama süresi sona erdikten sonra yeni misafirin kullanımı için emanet dolapları, kayak takımları, baton, kayak ayakkabıları, board ve ayakkabıların temizlik, bakım ve hijyeni sağlanarak kullanıma hazır hale getirilecek.
  • Kayak otelleri ve tesislerinde Covid-19 tedbirlerine uyulması hususunun valilik ve kaymakamlıklarca il/ilçe salgın denetim ekipleri ve kolluk görevlileri marifetiyle düzenli olarak denetlenecek.

Hafta sonu, başta Uludağ olmak üzere birçok kayak merkezindeki otellerin tam kapasiteyle çalışması ve düzenlenen eğlenceler, Covid-19 tedbirlerinin ihlal edilmesi yönünden tepki toplamıştı.

Eleştiriler sonrası kayak otelleri, “Kendi içimizde bu meslektaşlarımızla konuştuk, bundan sonrası için gerekli uyarıları yaptık” şeklinde bir açıklama yapmıştı.


Kira ve gelir kaybı desteği yeniden başlıyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ‘kira ve gelir kaybı desteği’ne yeniden başvuru imkanı sağlanacağını açıkladı.

“Bakanlığımıza ulaşan talepler üzerine kira ve gelir kaybı desteklerine yeniden başvuru imkanı sağlıyoruz” diyen Pekcan, “Gerekli şartları taşıyan esnaflarımız, başvurularını bugünden itibaren 31 Mart saat 23.59’a kadar e-Devlet üzerinden yapabilecek” diye belirtti.

Destek programı ve başvuruya ait esaslar ile başvuru koşullarının detaylarına BURADAN ulaşabilirsiniz.


“Virüsü bulaştıran sayısı, pozitif vaka sayısından fazla”

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Corona virüsü salgınının devam ettiğine vurgu yaparak, halkı dikkatli olmaları yönünde uyardı.

Corona virüsü taşıyıp bulaştıran sayısının, pozitif vakalardan fazla olduğunu ifade eden Özlü, tedbirlerin aksatılmaması gerektiğini söyledi:

“Rakamlar şu anda iyi. 30 bin civarında rakamlar varken şimdi 6 binlere kadar indi. Ama dikkat ederseniz biz nisan ayında ilk vakalar yaşandığı zaman ‘pik’, yani en çok vaka sayısı 5 bindi. Bugün bakıldığı zaman ondan daha yüksek bir sayı var. Yani ciddi sayıda toplumda virüs taşıyan ve dolaşan insanlar var. Tabi ki bunlar test yaptırıp pozitif çıkanlar, bir de test yaptırmayıp pozitif olanlar var. Az semptomatik olanlar veya rahatsız olduğu halde hekime gitmeyenler, evde kalanlar var. Virüsü taşıyıp bulaştıran sayısı pozitif vaka sayısından daha fazla. Onun için dikkatli olmakta fayda var.”


TTB Merkez Konsey üyesi: Topluma güven veren bir aşı süreci yürütülmüyor

TTB Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, “Topluma güven veren tarzda bir aşı süreci yürütülmüyor” dedi.

Türkiye’de uygulanmaya başlanan aşılama programına ilişkin Mezopotamya Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı:

“Şunu söylemek lazım; mevcut sistem içerisinde, herkesin kanserleşmiş gibi yayılan kentlerde yaşamak durumda kaldığı, kapitalist modernitenin oluşturduğu bu yaşam biçimi nedeniyle, SARS-CoV’a benzer virüslerin yeni pandemilere yol açabileceğini unutmamamız gerekiyor. Bunun yanında pandemiye karşı aşı, gerçekten tıbbın insanlığa sağladığı en büyük başarılardan biri. Bugün çiçek hastalığı veya kızamık yoksa, diğer bulaşıcı hastalıklar nedeniyle çocuklar ölmüyorsa, insanlığın başına bela olmuş kimi hastalıklar yeryüzünden silinmişse, bu aslında aşı sayesinde olmuştur.

“Bu anlamda biz sağlık emekçileri olarak aşının yanındayız, aşının tarafındayız. Bizim net bir sloganımız var; aşı candır, hayat kurtarır. Gerçekten aşıyla ancak bu sürecin üstesinden gelebiliriz. Ve bu kadar yıkıcı sonuçlara yol açmış hastalığın, aslında toplumsal etkisini ortadan çıkartılmasının yegâne kurtuluşu, belki de aşıdır. Bu nedenle aşıya çok büyük önem veriyoruz. Aşının safında yer alıyoruz.

“Biz TTB olarak hep şunu söyledik; etkili, güvenilir, bütün nitelikli süreçleri başarıyla geçmiş tüm aşılar uygulanabilirdir. Menşeinden bağımsız olarak etkinliği ve güvenirliği ile ilgili verileri ortaya konulmuş tüm aşıların insanlara uygulanabileceğini söylüyoruz. İnsanlar bu konuda tereddüt yaşamasınlar, mutlaka ulaşılabilir olduğu andan itibaren, aşı olsunlar. Sağlık Bakanlığı bu konuda süreci şeffaflaştırmadı, meslek örgütleri ile bu süreçler paylaşılmadı. Topluma güven veren tarzda bir aşı süreci yürütülmüyor.”


Zengin ülkeler Covid-19 aşılarının çoğunu satın aldı

Covid-19 aşısının hazır olduğu haberi ilk olarak 2020’nin Kasım ayında duyuruldu.

Bunun üzerine küresel salgının yakın zamanda sona ereceğine dair iyimserlik arttı.

Ancak iyimserlik kısa sürdü. Vaka artışı hız kesmeden devam ediyor.

Zengin ülkelerde on milyonlarca doz aşı dağıtımı yapıldı. Yoksul ülkelerde ise bu sayı yüzlerle sınırlı kaldı.

Bunun en büyük nedeni de, zengin ülkelerin mevcut aşıların çoğunu önceden satın almış olması.

Örneğin Kanada, her bir vatandaşının beş defa aşılanmasını sağlayacak kadar çok aşı satın aldı.

Bu tip örnekler nedeniyle dünyanın geri kalanı, özellikle düşük gelirli ülkelerin çoğu aşıya erişim için 2022’yi beklemek zorunda.

  • BBC Türkçe’nin haberi BURADA

Dünya genelinde toplam can kaybı 2 milyon 150 bine dayandı

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 100,286,772
  • Can kayıpları: 2,149,496
  • İyileşenler: 72,313,625
  • Aktif vakalar: 25,821,802

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (25,861,597)
  • Hindistan (10,677,710)
  • Brezilya (8,872,964)
  • Rusya (3,738,690)
  • Britanya (3,669,658)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (431,392)
  • Brezilya (217,712)
  • Hindistan (153,624)
  • Meksika (150,273)
  • Britanya (98,531)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da deniz taksilerin rengi belli oldu
Sonraki Haber
Ankara Film Festivali'ne başvurular 1 Mart'ta başlıyor