Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında 24 milyonun üzerinde aktif vaka var

Covid-19: Küresel salgında 24 milyonun üzerinde aktif vaka var

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaklaşık iki milyon insan yaşamını yitirirken, toplam vaka sayısı da 91 milyonu geçti. Birçok ülkede aşı programları hızlandırılsa da hastalığı atlatamayan 24 milyon insan var. Bu da pandeminin hızla yayılmasına neden oluyor. Türkiye’de ise resmi verilere göre toplam can kaybı 23 bini aştı. Gelişmeler sayfamızda.

 


Gazeteci Emin Karaca hayatını kaybetti

Gazeteci ve yazar Emin Karaca, Covid-19 nedeniyle 72 yaşında hayatını kaybetti.


“Sinovac’ın Covid-19 aşısının etkinlik oranı yüzde 50.38”

Brezilya’daki Butantan Enstitüsü, Çin şirketi Sinovac’ın Covid-19 aşısının etkinlik oranının yüzde 50.38 olduğunu duyurdu.

Reuters’ın haberine göre, Türkiye’nin de satın aşının Brezilya’daki Faz-3 denemelerinde yüzde 50.38 oranında koruma sağladığı bildirildi.

Aşıyı üreten Sinovac’ın Brezilya’daki ortağı Butantan Enstitüsü’nün medikal direktörü Ricardo Palacios, yeni oranın içinde klinik tedavi ihtiyacı hissetmeyecek derece hafif hastaların veya asemptomatik vakaların da bulunduğunu söyledi.

Butantan Enstitüsü geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada aşının ağır hastalığı yüzde 100, orta ve hafif hastalığı ise yüzde 78 oranında engellediğini açıklamıştı.

Fakat uzmanlar bu sonuçların ikincil olduğunu, kamuoyuna açıklanan az sayıda veriye göre aşının koruma oranının en fazla yüzde 63 olarak hesaplandığını öne sürmüştü.


Samsun’da aynı aileden beş kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

Samsun’da yaşayan aynı aileden beş kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Çarşamba ilçesinde esnaflık yapan 40 yaşındaki Kenan Emirhan, bir ay önce virüse yakalanarak tedaviye alındı. Emirhan, tedavi gördüğü hastanede 4 Aralık 2020’de hayatını kaybetti.

19 gün sonra Emirhan’ın 70 yaşındaki dayısı Teyfik Akbaş yaşamını yitirdi.

Ardından Kenan Emirhan’ın Bafra ilçesindeki özel bir hastanede ortopedi ve travmatoloji uzmanı olarak görev yapan 36 yaşındaki kardeşi Dr. Necati Emirhan’ın testi pozitif çıktı. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi’nde 20 gün tedavi gören Dr. Emirhan, 7 Ocak’ta yaşamını yitirdi.

İki kardeşin ölümünün ardından öğretmen olan 33 yaşındaki en küçük kardeş Selman Emirhan’a da Covid-19 tanısı konuldu. Selman Emirhan 9 Ocak’ta hayatını kaybetti.

Covid-19 tanısı konulan Emirhan kardeşlerin 72 yaşındaki halaları Mesure Akbaş ise bugün tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 171 kişi yaşamını yitirdi, 9 bin 809 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 350 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 179 bin 208 test yapıldığı ve 983 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 171 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 10 bin 13 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 9 bin 809. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 346 bin 285’e yükseldi.


AstraZeneca’dan Avrupa İlaç Ajansı’na başvuru

AstraZeneca şirketi, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirilen Covid-19 aşısına onay almak için bugün Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) başvuruda bulundu.

Kurum şu ana kadar BioNTech/Pfizer aşısı ile Moderna’nın aşılarına kullanım onayı verdi.

AstraZeneca’nın aşısı onay alması halinde AB içinde kullanılan üçüncü Covid-19 aşısı olacak.


Portekiz Cumhurbaşkanı’nın Covid-19 testi pozitif çıktı

Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa

Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa’nın, Covid-19 testinin pozitif çıktığı bildirildi.

Portekiz Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, 72 yaşındaki de Sousa’nın herhangi bir hastalık belirtisi göstermediği, ancak Cumhurbaşkanlığı konutunda karantinada olacağı belirtildi.

De Sousa, 4 Ocak’ta görüştüğü danışmanlarından birinde 6 Ocak’ta Corona virüsü tespit edilmesinin ardından kısa bir süre karantinada kalmış, yapılan testlerin negatif çıkmasının ardından, doktorların tavsiyesiyle resmi programına devam etmişti.

Portekiz’de 24 Ocak’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan de Sousa, anketlerde favori olarak gösteriliyor.


DSÖ: Japonya’da mutasyona uğramış yeni bir ‘Corona’ varyantı tespit edildi

Fotoğraf: AP

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Japonya’daki yetkililerin kendilerine ülkede Corona virüsünün yeni bir varyantının tespit edildiğine yönelik bilgi verdiğini açıkladı.

Japonya Sağlık Bakanlığı, Pazar günü yaptığı açıklamada Brezilya’nın Amazonas eyaletinden gelen dört kişide Corona virüsünün yeni bir varyantına rastladıklarını duyurmuştu.

Bu varyantta, aralarında Britanya ve Güney Afrika’da görülenler de dahil Corona virüsünün 12 farklı mutasyona uğradığı tespit edildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Pazartesi akşamı düzenlediği basın toplantısında, “Virüs ne kadar yayılırsa mutasyona uğrama ihtimali de o kadar artar” diye vurguladı.

DSÖ’nün üst düzey yetkililerinden Michael Ryan da, dün mutasyonlarla ilgili yaptığı açıklamada “Bu aslında maçın ikinci yarısında sahaya yedek oyuncu çıkarmak gibi. Oyunun kuralları değişmiyor, sizin yapmanız gerekenler de değişmiyor ama virüse yeni bir enerji katıyor. Rakip takım sahaya yeni oyuncu çıkardığı için şiniz zorlaşıyor ama kazanmak için yapmamız gerekenler aynı” dedi.


Prof. Başer: Türkiye’de Covid-19 ölümleri açıklanandan dört kat fazla

New York merkezli Columbia Data Analytics Analitik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Onur Başer, e-Devlet verilerinden hareketle Türkiye’de Covid-19 ölümlerinin resmi rakamların dört katından fazla olduğunu söylüyor.

11 Ocak itibarıyla açıklanan son resmi verilere göre, Türkiye’de Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 22 bin 981.

Ancak Prof. Başer tarafından yapılan araştırmaya göre, 2017-2020 yılları arasındaki ölüm sayıları karşılaştırıldığında, 2020’de Türkiye’de Covid-19 kaynaklı ölümlerin sayısı 80 bini aşıyor.

DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Başer, şunları araştırmaya ilişkin şunları söylüyor:

“Biz araştırmamızda tamamen kamuya açık e-Devlet’te yayınlanan günlük vefat verilerini kullandık. Türkiye’de e-Devlet uygulaması üzerinden yalnızca dokuz kentteki vefat sayıları günlük olarak yayınlanıyor. Bu kentler, İstanbul, Bursa, Denizli, Kahramanmaraş, Kocaeli, Konya, Malatya, Sakarya ve Tekirdağ olarak sıralanıyor.

“Diğer şehirler için bu rakamlar neden yayınlanmıyor, bilemiyorum. Türkiye nüfusunun yüzde 35’ini oluşturan bu dokuz kentte, 2020 yılının 17 Mart-31 Aralık tarihleri arasında kayda geçen vefat sayılarını son üç yıl ile karşılaştırdık. Ocak ayının ilk günlerinde tamamlanan araştırma sonucumuza göre, söz konusu dokuz kentteki fazladan ölüm sayısı 35 bin 165 olarak gerçekleşti. dokuz kentten elde edilen veriler, diğer kentlere de dağıtıldığında, bu sayı Türkiye geneli için 80 ile 120 bin arasında değişiyor. Bu sayı yalnızca 17 Mart-31 Aralık 2020 tarihleri arasındaki ölümleri kapsıyor.

“Ancak Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, aynı tarihler arasında Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 21 bin 488 olarak açıklandı. Yani aslında Covid-19 kaynaklı ölümlerin açıklanandan dört kat fazla olduğunu söyleyebiliriz.”


Dünya genelinde vaka sayısı 91 milyonu aştı

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 91,319,487
  • Can kayıpları: 1,952,976
  • İyileşenler: 65,316,471
  • Aktif vakalar: 24,050,040

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (23,143,197)
  • Hindistan (10,479,913)
  • Brezilya (8,133,833)
  • Rusya (3,425,269)
  • Britanya (3,118,518)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (385,249)
  • Brezilya (203,617)
  • Hindistan (151,364)
  • Meksika (134,368)
  • Britanya (81,960)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Emin Karaca hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Esenler’de yangın: İki çocuk hayatını kaybetti