Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı 88 milyona yaklaşıyor

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 88 milyona yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaklaşık 1,9 milyon insan yaşamını yitirirken, toplam vaka sayısı da 87 milyonu geçti. Birçok ülkede aşı programları hızlandırılsa da hastalığı atlatamayan 22 buçuk milyondan fazla insan var. Bu da pandeminin hızla yayılmasına neden oluyor. Türkiye’de ise resmi verilere göre toplam can kaybı 22 binin üzerinde. Gelişmeler sayfamızda.

 


Fransa’da Covid-19 kısıtlamaları 20 Ocak’a kadar uzatıldı

Fransa Başbakanı Jean Castex, Covid-19 ile mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan kısıtlamaların 20 Ocak’a kadar uzatıldığını duyurdu.

Castex, 20.00 ile 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağının bu tarihe kadar devam edeceğini belirtirek, “Müzeler, sinemalar, tiyatrolar, spor salonları, eğlence tesisleri önümüzdeki haftalarda herhangi bir rahatlama yaşamayacak. 20 Ocak’ta sağlık durumuna bağlı olarak, Şubat ayının başında işletmelerin yeniden faaliyete başlamasını incelemek için bir güncelleme yapacağız. Bugün kapalı tüm kuruluşlar ay sonuna kadar kapalı kalacak” dedi.

Fransa’yı Covid-19’un yeni türüne karşı korumak için Britanya sınırındaki kısıtlamaların “bir sonraki duyuruya kadar” devam edeceğini duyuran Castex “20 Aralık’ta Birleşik Krallık ile sınırları kapatmaya karar vermiştik, bu önlem bir sonraki duyuruya kadar uzatılacak. Fransa’ya girmeden önce negatif test edilmeleri koşuluyla, yalnızca belirli kategorilerdeki kişiler sınırı geçebilir” dedi.

Başbakan Castex, “Elimizdeki aşı dozları bu ay içerisinde en az 1 milyon kişiyi aşılamamızı sağlayacak. Aşılama stratejimizin ikinci aşamasını öne çıkarmaya karar verdik. İkinci aşama Şubat ayında başlayacaktı ama 50 yaş üzerindeki sağlık çalışanları ve evdeki yardımcılar pazartesiden bu yana aşılanmaya başladı. Toplamda 45 binden fazla kişi aşılandı” dedi.

Castex, aşılama stratejisinin hızlandırılması kapsamında, 75 yaş üstündekilerin 18 Ocak Pazartesi gününden itibaren aşı vurulabileceği açıkladı.

Bu arada ülkedeki toplam vaka sayısı 2 milyon 705 bin 618’e, toplam can kaybı ise 66 bin 565’e yükseldi.


Bakan Koca’dan BioNTech aşısı açıklaması: Türkiye’ye ayrılan kapasite artacak

Sağlık Bakanı Koca, BioNTech şirketi kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin ve ekibiyle Covid-19 aşısının Türkiye’ye gelişi hakkında görüşme yaptıklarını duyurdu.

Koca, yeni üretim imkanlarının devreye girmesiyle Türkiye’ye ayrılan aşı kapasitesinin artacağını söyledi.


Reuters: Sinovac aşısının etkinlik oranı yüzde 78 

Reuters, çalışmalara katılan bir kaynağa dayandırdığı haberinde Çinli ilaç şirketi Sinovac tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının üçüncü aşama klinik deneylerinin sonuçlarında yüzde 78 etkinlik gösterdiğini duyurdu.

CoronaVac aşısının 3. faz ara sonuçlarında yüzde 78 etkin olduğunun ortaya çıktığı ve bu sonuçların Brezilya’nın sağlık düzenleme ajansı ANVISA’ya iletildiği belirtildi.

Sonuçlar henüz kamuya açıklanmadığı için isimsiz olarak konuşan kaynağa göre, şirketin Brezilyalı ortağı biyomedikal merkezi Butantan, etkinlik verilerini federal sağlık düzenleyicisi Anvisa’ya Perşembe sabahı bir toplantıda sunarak, aşının acil kullanımı için onay istedi.

CoronaVac’ın klinik deneyleri Brezilya’yla birlikte Türkiye ve Endonezya’da sürüyor.

CoronaVac’ın Brezilya’da insanlar üzerindeki deneyleri Temmuz sonlarında başlamıştı.

Latin Amerika ve Güneydoğu Asya’da en çok Covid-19 vakasına sahip olan Brezilya ve Endonezya’nın CoronaVac aşısını bu ay içinde kullanmaya başlaması bekleniyor.

Sinovac firmasının Türkiye’nin yanı sıra Şili, Singapur, Ukrayna ve Tayland’la da aşı anlaşmaları bulunuyor.

CoronaVac’ın etkinliği, Moderna veya Pfizer/BioNTech aşılarının yüzde 90’dan fazla başarı oranını takip etse de taşınması ve saklanması daha kolay bir aşı olma özelliğine sahip.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 194 kişi yaşamını yitirdi, 12 bin 171 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 300 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 183 bin 3 test yapıldığı ve bin 370 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 194 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 8 bin 211 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 12 bin 171. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 296 bin 102’ye yükseldi.


İstanbul’da toplu ulaşımda HES kodu zorunluluğu 15 Ocak’ta başlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Covid-19 önlemleri kapsamında getirilen toplu ulaşımda HES kodu zorunluluğuna ilişkin hatırlatmalarını sürdürüyor.

Entegrasyon çalışmalarını sürdüren İBB, 15 Ocak’tan itibaren eşleşmesi yapılmamış İstanbulkart‘ların kullanılmayacağını duyurmuştu.

İstanbulkart’ınızla HES kodunuzu eşleştirmesini BURADAN yapabilirsiniz.

2020’nin Eylül ayı sonunda İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı bir genelgeyle şehir içi toplu taşıma araçlarına da HES kodu uygulaması getirildiği duyurulmuştu.

Genelgeyle Covid-19 tanılı ya da temaslı olup izolasyonda olması gerekenlerin bilgileri ilgili makamlarla paylaşılarak, toplu ulaşım kullanımının geçici olarak engellenmesi amaçlanıyor.


Çin’de son beş ayın en yüksek ‘Corona’ vakası kaydedildi

Fotoğraf: Reuters

Çin’de Covid-19 vakalarının son beş ayın en yüksek seviyesine çıkması sonrası bazı kısıtlamalara gidildi.

Ulusal Sağlık Komisyonu’nun açıkladığı verilere göre, ülkede son 24 saatte 52 Corona virüsü vakası rapor edildi.

Bu vakalardan 51’i başkent Pekin’de bulunan Hebei bölgesinde tespit edildi. Aynı bölgede bir gün önce 20 vaka rapor edilmişti.

Euronews’te yer alan habere göre bu gelişmenin üzerine Hebei bölgesinde, geniş çaplı Covid-19 testlerine başlandı. Bölgede toplanmalar yasaklanırken, giriş ve çıkışlara yönelik de kısıtlamalar getirildi.

Çin devlet televizyonu ise Hebei yerel yönetiminin tren istasyonlarına girişleri yasakladığını duyurdu.

Çin’de en son 30 Temmuz’da 127 vaka tespit edilmişti.


Bilim Kurulu bugün toplanıyor

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında saat 17.00’de video konferans yöntemiyle toplanacak.

Toplantının ardından yazılı açıklama yapılacağı belirtildi.


Dünya genelinde aktif vaka sayısı 23 milyonu aştı

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 87,640,402
  • Can kayıpları: 1,891,692
  • İyileşenler: 63,131,926
  • Aktif vakalar: 22,616,784

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (21,857,616)
  • Hindistan (10,395,938)
  • Brezilya (7,874,539)
  • Rusya (3,308,601)
  • Britanya (2,836,801)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (369,990)
  • Brezilya (199,043)
  • Hindistan (150,372)
  • Meksika (129,987)
  • Britanya (77,346)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ali Ergül imzalı 'Kumun Gecesi'ne Berlin'den ödül
Sonraki Haber
Balıkesir'de iş cinayeti: Traktörün çarptığı işçi hayatını kaybetti