Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Can kayıpları 1 milyon 900 bine yükseldi

Covid-19 pandemisi: Can kayıpları 1 milyon 900 bine yükseldi

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 900 bine yükseldi. Toplam vaka sayısı da 88 buçuk milyona ulaştı. Halen aşılama programının başlamadığı Türkiye’de ise resmi verilere göre toplam can kaybı 22 binin üzerinde. Gelişmeler sayfamızda.

 


Bakan Koca dört ilin vaka düşüş oranını açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa Valileri ve il sağlık müdürleriyle yaptığı görüşmenin ardından, bu dört ildeki Covid-19 salgını verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son iki hafta içinde İstanbul ve İzmir’de vaka sayılarında yüzde 40 azalma olduğunu belirten Bakan Koca, bu oranın Ankara ve Bursa’da yüzde 60 olduğunu açıkladı.

Koca, ayrıca aşı hazırlıklarıyla ilgili bilgi de verdi.


AB, Pfizer-BioNTech’in Covid-19 aşısından 300 milyon doz daha satın alıyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Pfizer-BioNTech’in Covid-19 aşısından 300 milyon doz daha satın almak için anlaştıklarını duyurdu.

Von der Leyen, Brüksel’in aşının 200 milyon adedinin siparişinin verileceği, geri kalan 100 milyonun ise ihtiyaca göre alınabileceğini belirtti.

Von der Leyen ayrıca yeni sipariş edilen aşıdan 75 milyonun yılın ikinci çeyreğinde hazır olacağını, geri kalan kısmın ise 3’üncü ve 4’üncü çeyrekte tedarik edileceğini ifade etti.

Son aşı alımıyla AB ülkeleri mevcut aşı sayısını 600 milyona yükseltmiş oldu.


Britanya’da salgının başından bu yana en yüksek günlük can kaybı

Britanya’da son 24 saatte bin 325 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Bu, bin 224 ölünün kayda geçtiği 21 Nisan’dan sonra görülen en yüksek günlük can kaybı. Toplam can kaybı sayısı da 79 bin 833’e çıktı.

Son 24 saatte 68 bin 53 yeni vaka tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 2 milyon 957 bin 472’ye yükseldi.

Bu arada Covid salgınının merkezine dönüşen başkent Londra’nın belediye başkanı Sadiq Khan, şu anda başkentteki hastanelerde 7 binden fazla Covid-19 hastasının bulunduğunu söyledi.

Khan, kentte salgının kontrolden çıktığını belirterek, bir dizi olağanüstü hal önlemi kararlarını da aldıklarını kaydetti.

Britanya’da Covid-19’un mutasyona uğramış yeni türünün ortaya çıkmasıyla vakalar ve can kayıplarında ciddi artışlar görülmeye başlanmıştı.

Bunun üzerine 5 Ocak’tan itibaren üçüncü kez karantina uygulanmasına geçilmişti.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 186 kişi yaşamını yitirdi, 11 bin 479 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 300 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 184 bin 193 test yapıldığı ve bin 291 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 186 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 9 bin 894 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 11 bin 479. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 307 bin 581’e yükseldi.


Araştırma: BioNTech-Pfizer aşısı mutasyona uğramış ‘Corona’ya karşı da etkili

BioNTech ile Pfizer ortaklığında geliştirilen ve bir süredir dünyanın pek çok ülkesinde yürütülen aşı kampanyalarında kullanılan Covid-19 aşısının, Corona virüsünün mutasyona uğramış türlerine karşı da etkili olduğu bildirildi.

ABD’deki ilaç üreticileri tarafından, ilk olarak Britanya ve Güney Afrika’da tespit edilen mutasyona uğramış virüs türleri üzerinde yürütülen araştırmanın sorumlularından Dr. Philip Dormitzer, BioNTech-Pfizer aşısının uygulandığı çalışma hakkında, “Şu ana dek 16 farklı mutasyon türünü testten geçirdik ve hiçbiri ciddi anlamda etkili olmadı. Bunlar iyi haberler” dedi.

DW Türkçe’deki habere göre Dormitzer, elde edilen bu sonuca rağmen, araştırmadan olası bir 17’nci mutasyon türünün de etkili olmayacağı anlamının çıkarılmaması gerektiğini dile getirdi.

Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Pfizer adına çalışan bilim insanlarının birlikte gerçekleştirdiği ve henüz tarafsız uzmanlar tarafından teyit edilmeyen araştırma, BioNTech-Pfizer aşısının, Corona virüsünün hücrelere yapışmasını sağlayan dikensi çıkıntılarını, mutasyona uğramış olsalar dahi etkili bir biçimde nötralize ettiğini ortaya koyuyor.


Samsun’da 36 yaşındaki doktor ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

Samsun’un Bafra ilçesinde özel bir hastanede ortopedi ve travmatoloji uzmanı olarak görev yapan 36 yaşındaki Dr. Necati Emirhan, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi’nde 20 gündür Covid-19 tedavisi gören Dr. Emirhan’ın, dün doktorların tüm çabasına rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdiği belirtildi.

Hayatını kaybeden Emirhan, bugün son yolculuğuna uğurlanacak.

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre pandemi sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısı en az 335.


Koca’dan Bilim Kurulu toplantısı sonrası aşı açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı yazılı açıklamada, aşılama kampanyasına ilişkin planlamanın ele alındığını belirterek, “Planlarımız hazır. Aşılama için var gücümüzü kullanacağımızdan emin olunuz” dedi.

Koca devamla, “Bugün itibarıyla 50 milyon doz inaktif aşı için kesin anlaşma yapmış ve 3 milyon dozluk ilk bölümü depolarımıza teslim almış durumdayız. mRNA temelli aşı için de bugün yine bir görüşme yaptık. 4,5 milyon doz garanti ve 30 milyon doza kadar anlaşmamız imzalandı” ifadelerini kullandı.

Teslim alınan aşılar için güvenlik testlerinin devam ettiğini belirten Koca, “Testler tamamlanır tamamlanmaz sonuçların uygun olması halinde Acil Kullanım Onayı verilecektir. Şu ana kadar 10 binin üzerinde gönüllüye 17 bin 700 doz aşı uygulanmış ve sonuçları takip edilmeye devam edilmektedir” diye belirtti.

Lojistik planlamasının, başta aile sağlığı merkezleri olmak üzere tüm hastaneleri de kapsayacak şekilde yapıldığını aktaran Koca, şunları kaydetti: “Vatandaşlarımızın aşıya ilişkin detaylı bilgilere ulaşabilecekleri web sayfamız önümüzdeki günlerde devreye girecektir. Vatandaşlarımız, kendilerine aşı tahsisi bilgisine e-Nabız, MHRS gibi mecralar üzerinden haberdar olabilecekler ve MHRS üzerinden randevu alarak hiçbir ücret ödemeksizin aşı yaptıracaklardır.”


Dünya genelinde toplam vaka sayısı 89 milyona yakalşıyor

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 88,503,066
  • Can kayıpları: 1,906,746
  • İyileşenler: 63,612,318
  • Aktif vakalar: 22,984,002

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (22,132,045)
  • Hindistan (10,414,044)
  • Brezilya (7,961,673)
  • Rusya (3,332,142)
  • Britanya (2,889,419)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (374,124)
  • Brezilya (200,498)
  • Hindistan (150,606)
  • Meksika (131,031)
  • Britanya (78,508)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TikTok da Türkiye’de temsilcilik açacak
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu Erdoğan'ı etiketleyerek paylaştı