Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde can kaybı 2 milyona yaklaştı

Covid-19 pandemisinde can kaybı 2 milyona yaklaştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 2 milyona ulaşmak üzere. Toplam vaka sayısı da 92 milyonu aştı. Birçok ülkede aşılama çalışmaları başladı ancak aktif vaka sayısı hala 24 milyon bandında. Resmi verilere göre 23 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye’de ise ilk aşı olan isimlerden biri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olurken, bugün de Cumhurbaşkanı Erdoğan aşı oldu. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ: Covid-19 salgının ikinci yılı ilkinden daha ağır olabilir

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) Acil Durum Programı Direktörü Michael Ryan, Covid-19 salgının ikinci yılının ilkinden çok daha ağır olabileceğini söyledi.

Ryan, “İkinci yıla giriyoruz ve yayılma hızı ile izlediğimiz bazı diğer sorunlar dikkate alındığında ikinci yıl, ilkinden çok daha ağır olabilir” ifadesini kullandı.

Son iki hafta içinde örgüte gelen verilerin, hastalığın ‘tekrar zirve yaptığına’ işaret ettiğini kaydeden Ryan, kuzey yarımkürede, özellikle de Avrupa ve Latin Amerika’da, ‘ideal kasırganın’ gözlemlendiğini belirterek, “Enfeksiyonun yayılmasında artışa neden olan faktörler ayaz, kapalı alanlardaki kalabalıklar ve dolaşımdaki yeni Corona virüsü mutasyonları oldu” dedi.


Fransa’dan AB dışındaki ülkelerden gelenlere negatif Covid-19 testi şartı

Fransa, 18 Ocak’tan itibaren, Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden gelenlerden son 72 saat içinde yapılmış negatif Covid-19 test sonucu isteyecek.

Konuya ilişkin açıklama yapan Fransa Başbakanı Jean Castex, ayrıca bu kişilerin ülkeye girişlerinin ardından kendilerini 7 gün izole etmeleri ve bu sürenin sonunda yeniden test yaptırmalarının gerekeceğini bildirdi.

Castex, AB üyesi ülkelerden Fransa’ya gelenlerle ilgili kararın 21 Ocak’ta düzenlenecek AB Zirvesi’nde alınacağını kaydetti.

Covid-19 nedeniyle ülke genelinde uygulanan sokağa çıkma yasağının 16 Ocak’tan itibaren saat 20.00 yerine 18.00’de başlayacağını açıklayan Castex, ülkede okulların açık kalmaya devam edeceğini söyledi.

Castex, salgının seyrinin daha da kötüleşmesi halinde ülke genelinde yeniden sokağa çıkma kısıtlaması kararı alabileceklerini söyledi.

Bu ay sonunda Covid-19 aşısı vurulan kişi sayısının 1 milyonu geçeceğini ifade eden Castex, 18 Ocak’tan itibaren 700 aşı merkezinin açılacağı bilgisini paylaştı.


Bakanlıktan 24 bin 522 müzisyene üç ay süreyle bin lira ‘destek’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca başlatılan “Müzik Susmasın” projesi kapsamında Covid-19 salgını nedeniyle gelir kaybına uğrayan 24 bin 522 müzik sektörü çalışanına üç ay boyunca bin lira destek sağlanacak.

Ödemelerin ilk dilimi Ocak ayı içinde tamamlanacak olan destek programı kapsamında, toplam 24 bin 522 başvuru sahibine destek verilmesi kararlaştırıldı.

İlgili sivil toplum kuruluşları ve meslek birliklerince yapılan incelemeler sonucunda onaylanan 24 bin 522 kişiye üç ay boyunca her ay net bin lira tutarında ödeme yapılacak.

Programa başvuranlar, başvurularının onaylanıp onaylanmadığını www.muziksusmasin.com adresi üzerinden kontrol edebilir.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 170 kişi yaşamını yitirdi, 8 bin 962 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 370 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 169 bin 847 test yapıldığı ve 958 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 170 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 9 bin 11 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 8 bin 962. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 364 bin 801’e yükseldi.


Diyarbakır’da Covid-19’un mutasyona uğramış yeni türü tespit edildi

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde Covid-19’un mutasyona uğramış yeni türü tespit edildi.

Kaymakam Güher Sinem Büyüknalçacı Başkanlığı’nda dün (13 Ocak) toplanan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nda mutasyonlu virüse dair şunlar belirtildi:

“Birçok ilçede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan Varyant Tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle yapılan mücadele kapsamında tedbir amaçlı olarak ilçemize bağlı (Turgut Özal Caddesi) Ataşehir Sitesi’nde 13.01.2020 tarih saat 17.00 itibariyle ikinci bir değerlendirme kadar karantina uygulanmasına..”

İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nun virüsün görüldüğü siteye giriş-çıkışların İlçe Emniyet Amirliğince kapatılarak zorunlu hallerde kontrollü bir şekilde sağlanması, site sakinlerinin gruplar şeklinde bir araya gelmemeleri, zorunlu hallerde dışarıya çıkmamaları yönünde karar aldı.


Erdoğan Covid-19 aşısı oldu

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Şehir Hastanesi’nde Covid-19 aşısı yaptırdı.

Erdoğan’ın aşı olma anına ilişkin fotoğrafları Twitter üzerinden paylaştı.

Erdoğan, bu saate kadar 254 bin sağlık çalışanının aşı olduğunu belirterek, “Ben de onlara katılarak aşılandım” diyerek en kısa sürede tüm yurttaşları aşılamayı hedeflediklerini ifade etti.

Önümüzdeki günlerde 25-30 milyon daha Çin aşısı geleceğini söyleyen Erdoğan, “Herkesin sırası geldikçe aşı olması gerektiğine inanıyorum” dedi ve ekledi: “Almanya’yla da aşı konusunda temaslarımız var. Kendi çalışmalarımız var. Mayıs’ta devreye girecek.”

Erdoğan ile birlikte AKP MKYK üyeleri de Covid-19 aşısı yaptırdı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Çinli şirket Sinovac’ın ürettiği CoronaVac aşısına acil kullanım onayı vermesinin ardından dün akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve bazı Bilim Kurulu üyeleri kameralar karşısında Covid-19 aşısı olmuştu.


Sağlık Bakanlığı aşısının uygulanacağı öncelikli grupların listesini açıkladı

Sağlık Bakanlığı Covid-19’a karşı Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği ve iki doz halinde uygulanacak CoronaVac aşısının uygulanacağı dört ayrı grupla ilgili detayları açıkladı.

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü yurttaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak.

İkinci aşamada hizmet ve toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan (bazı Bakanlıklar, cezaevleri, öğretmenler, gıda sektörü, taşımacılık…) kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacak.

Üçüncü aşamada, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanlar aşı olacak. Son olarak da ilk üç grubun dışında kalan bireyler aşılanacak.

Dördüncü aşamada ise sırası geldiği halde aşılarını yaptırmayanlar aşılanacak. Bu gruplar da yaş ve kronik hastalıklara göre kendi içinde sıralamaya tabi tutuldu.


Diyarbakır Valisi aşı olmaktan son anda vazgeçti

Münir Karaloğlu (sağdaki)

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ve A protokolü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aşı olmasından sonra saat 10.00’da aşı yapacaklarını duyurdu.

Diyarbakır Valiliğinden dün yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın bugün ilk aşıyı yaptırmasının ardından ilimizde ilk koronavirüs aşısı 14.01.2021 Perşembe (yarın) günü saat 10.00’da Valimiz Sayın Münir Karaloğlu ve ilimiz A protokolüne yapılacaktır. Yer Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi girişi” denildi.

Ancak Vali Karaloğlu ve A protokolü açıklanmayan bir sebepten dolayı aşı olmaya gelmeyince, ilk aşılar İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin başta olmak üzere sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı.

Diyarbakır’a 27 bin 560 doz aşı getirildiği, aşıların ilk etapta kentte görev yapan 22 bin sağlık personeline yapılacağı öğrenildi.


Aşılama çalışmaları başladı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Çin’den getirilen Sinovac’ın aşısı CoronaVac’ın acil kullanımına onay vermesinin ardından aşı uygulaması başladı.

Dün ilk aşıyı Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte Ankara Şehir Hastanesi’nde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu.

Aşı, ‘Aşı Nakil Aracı’ ile İstanbul’da hastanelere dağıtıldı.

Ülke genelinde sağlık çalışanları aşılanmaya başlandı.

İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’nde de sağlık çalışanlarına aşı yapılmaya başladı.

Sağlık Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği yazıya göre, Covid-19 aşısı aile sağlığı merkezlerinin yanı sıra tüm kamu, özel ve üniversitelere ait hastanelerde yapılacak.

Aşı 28 gün arayla iki doz şeklinde uygulanacak.


Dünya genelinde aktif vaka sayısı 24 milyonu aştı

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 92.778.983
  • Can kayıpları: 1.986.903
  • İyileşenler: 66.294.446
  • Aktif vakalar: 24.497.634

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (23.616.345)
  • Hindistan (10.512.831)
  • Brezilya (8.257.459)
  • Rusya (3.471.053)
  • Britanya (3.211.576)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (393.928)
  • Brezilya (206.009)
  • Hindistan (151.765)
  • Meksika (136.917)
  • Britanya (84.767)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hrant Dink anması salgın nedeniyle internet üzerinden yapılacak
Sonraki Haber
2020 en sıcak üç yıldan biri oldu