Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayısı 86 milyonu aştı

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 86 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaklaşık 1 milyon 900 bin insan yaşamını yitirdi. Virüse yakalananların sayısı ise 86 milyonun üzerinde. Britanya’da artış gösteren vaka sayıları nedeniyle üçüncü kez karantina tedbirleri uygulanıyor. Türkiye’de resmi verilere göre toplam can kaybı sayısı 22 bine yaklaşıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ: Covid-19’un kökenini araştıracak heyetin Çin’e girişine izin verilmedi

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yöntemiyle 2021’in ilk basın toplantısını düzenledi

Toplantıda Covid-19 kökenini araştıracak uluslararası uzmanlardan oluşan bilim heyetinin Çin’e girişine izin verilmediğini duyuran Ghebreyesus,”Bugün, Çinli yetkililerin Çin’e gidecek heyet için gerekli izinleri henüz tamamlamadığını öğrendik. Ekibin iki üyesinin (Çin’e) yolculuklarına çoktan başlamış olması ve diğerlerinin de son dakikada seyahat edememesi nedeniyle bu haber beni büyük hayal kırıklığına uğrattı” dedi.

Üst düzey Çinli yetkililerle temas halinde olduğunu aktaran Ghebreyesus, virüsün kökenini araştırma misyonunun DSÖ ve uluslararası heyet için öncelik olduğunu Çinli yetkililere bir kez daha açıkça ilettiğini belirtti.

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ise vize sorununun DSÖ bilim heyetinin Çin’e girişine engel olduğunu söyledi.

DSÖ, 2021’in ilk haftasında virüsün kökenini araştırmak için 10 uluslararası bilim insanının Çin’e gideceğini bildirmişti.

Heyetin, Covid-19’un ilk patlak verdiği Vuhan kentini de ziyaret etmesi bekleniyordu.


Altı eser dijital ortamda seyirciyle buluşacak

Devlet Tiyatroları (DT), altı eseri dijital ortamda seyirciyle buluşturacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın YouTube kanalı üzerinden ‘Okuma Gösterimleri’ başlığıyla yayımlanacak oyunların ilki Behçet Necatigil’in kaleme aldığı Kadın ve Kedi adlı oyunu oldu.

Tiyatroseverler, okuma tiyatrosundan farklı olarak yapılan canlandırmaları da izleme imkânı bulacak

Her Salı bir oyunun yükleneceği kanalda tiyatroseverler önümüzdeki hafta da Bilge Karasu’nun Sevilmek adlı eserini izleyebilecek.

Sonrasında sırasıyla; Oktay Rıfat’ın Yağmur Sıkıntısı, Vüs’at O. Bener’in Ihlamur Ağacı ve Behiç Ak’ın Fay Hattı ile Özen Yula’nın Ay Tedirginliği adlı oyunları paylaşılacak.


Britanya’da günlük vaka sayısı ilk kez 60 binin üzerine çıktı

Covid-19 pandemisinin başladığından bu yana Britanya’da kaydedilen günlük vaka sayısı ilk kez 60 binin üzerine çıktı.

Hükümet verilerine göre son 24 saat içerisinde ülkede 60 bin 916 kişinin testi pozitif çıktı.

Son 24 saatte 830 kişi de hayatını kaybetti.

29 Aralık’tan bu yana da günlük vaka sayısı 50 binin üzerinde seyrediyordu.

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Pazartesi günü ülkede artış gösteren vakaların kontrol altına almak için üçüncü kez sokağa çıkma kısıtlaması ilan edildiğini duyurmuştu.

Hastanelerin üzerindeki yükü azaltmak için yeni önlemler almaya yöneldiklerini belirten ve herkese “evde kalma” çağrısı yapan Johnson, “İnanıyorum ki mücadelenin son aşamasına giriyoruz” demişti.

Yeni önlemlere göre, temel ihtiyaçlar için alışverişe çıkmak, fiziksel egzersiz ve sağlık servislerine ulaşmak dışında sokağa çıkmak kısıtlanıyor. Evden sürdürülemeyen sektörlerde çalışanlar da kısıtlamalardan muaf tutulacak.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 194 kişi yaşamını yitirdi, 14 bin 494 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 270 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 183 bin 413 test yapıldığı ve bin 477 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 194 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 8 bin 908 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 14 bin 494. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 270 bin 607’ye yükseldi.


Yediye çıktı: Mersin’de bir doktor daha ‘Corona’dan öldü

Mersin’de özel bir hastanede çalışan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Soyer Şimşek, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

70 yaşındaki Şimşek, Corona virüsü testinin pozitif çıkması üzerine Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

20 gündür yoğun bakım servisinde yatmakta olan Şimşek, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak dün hayatını kaybetti.

Böylece, Mersin’de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden hekimlerin sayısı yediye yükseldi.


Sağlık Bakanlığı, CoronaVac aşılarının analizlerine başlandığını açıkladı

Sağlık Bakanlığı, Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği “CoronaVac” adlı Covid-19 aşılarının analiz çalışmalarına başlandığını açıkladı.

Açıklamada, “30 Aralık sabahı Ankara’ya getirilen CoronaVac aşılarının ilk partisi, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı İlaç ve Aşı Depolarına yerleştirildi. Aşılardan alınan numuneler, analizlerinin yapılması için soğuk zincir ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarlarına gönderildi” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Numunelerin analizleri, tüm dünyada uygulanmakta olan rutin kalite kontrol süreçlerine uygun olarak gerçekleştiriliyor. Analizler ile aşının raf ömrü boyunca, firma tarafından tanımlanan koşullarda saklanması ve uygulanması halinde sahip olması beklenen kalite, etkililik ve güvenilirliğinin kontrolü yapılıyor. Analiz sürecinde, aşının formülasyon yapısının değişip değişmediği kontrol ediliyor. Aşının, üretimden gelen özelliklerinin korunduğu, beklenilen etkiye sahip olacağı ve güvenli olduğu bu süreç sonunda tespit ediliyor. En az 14 gün sürecek testlerin ardından uygun bulunması halinde, aşıya TİTCK tarafından ‘Acil Kullanım Onayı’ verilerek kullanıma sunulacak.”


Üçüncü kez: Britanya’da sokağa çıkma kısıtlaması ilan edildi

Fotoğraf: Reuters

Başbakan Boris Johnson, Britanya’da artış gösteren Corona virüsü vakalarını kontrol altına almak amacıyla bir kez daha ülke çapında sokağa çıkma kısıtlaması ilan edildiğini duyurdu.

Kısıtlamaların Şubat ortasına kadar sürmesi bekleniyor.

Britanya Başbakanı Johnson, yeni Corona virüsü varyantının bir önceki dalgaya göre yüzde 50 ile 70 arasında daha hızlı yayıldığını belirterek, bunun hastane kapasiteleri üzerinde baskı yarattığını kaydetti.

Johnson, “gelecek haftalar şu ana kadarki en zoru olacak” diye ekledi.

Hastanelerin üzerindeki yükü azaltmak için yeni önlemler almaya yöneldiklerini belirterek, herkese ‘evde kalma’ çağrısı yapan Johnson, “İnanıyorum ki mücadelenin son aşamasına giriyoruz” diye konuştu.

Yeni önlemlere göre, temel ihtiyaçlar için alışverişe çıkmak, fiziksel egzersiz ve sağlık servislerine ulaşmak dışında sokağa çıkmak kısıtlanıyor. Evden sürdürülemeyen sektörlerde çalışanlar da kısıtlamalardan muaf tutulacak.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Dünya genelinde hastalığı atlatanların sayısı 61 milyonu aştı

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 86,107,998
  • Can kayıpları: 1,860,584
  • İyileşenler: 61,059,874
  • Aktif vakalar: 23,187,540

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (21,353,051)
  • Hindistan (10,357,569)
  • Brezilya (7,754,560)
  • Rusya (3,260,138)
  • Fransa (2,713,563)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (362,123)
  • Brezilya (196,591)
  • Hindistan (149,886)
  • Meksika (127,757)
  • İtalya (75,680)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hakkari’de beş alan “özel güvenlik bölgesi” ilan edildi
Sonraki Haber
Dünyada 600'den fazla gazeteci 'Corona' nedeniyle hayatını kaybetti