Ana SayfaGüncelİmralı hariç: CPT heyetinden Türkiye’de 14 günlük inceleme

İmralı hariç: CPT heyetinden Türkiye’de 14 günlük inceleme

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi’ne bağlı CPT, 11-25 Ocak tarihleri arasında Türkiye’de geniş kapsamlı temaslarda bulundu. Devlet yetkilileri, gözaltı merkezleri ve cezaevlerinin yanı sıra sivil toplum örgütleriyle görüşen heyet, İmralı’ya gitmedi, ancak konuyu hükümet gündemine taşıdı.

Avrupa Konseyi İşkenceyi ve İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele veya Cezayı Önleme Komitesi’nden (CPT) bir heyet, 11-25 Ocak 2021 tarihleri arasında Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirdi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Berivan Altan’ın haberine göre ziyaret sırasında CPT hükümet yetkililerinin yanı sıra İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yöneticileriyle de görüştü.

CPT tarafından yapılan açıklamada, ziyaretin amacı “kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alınan kişilere sağlanan muamele ve güvencelerin yanı sıra cezaevlerinde tutulan kişilere uygulanan muamele ve tutukluluk koşullarını incelemek” olduğu belirtildi.

Heyette, CPT Delegasyon Başkanı Mykola Gnatovskyy, CPT 2. Başkan Yardımcısı Therese Rytter, Djordje Alempijević, Nico Hirsch, Julia Kozma, Ceyhun Qaracayev, Hans Wolff, Hugh Chetwynd (Bölüm Başkanı) ve CPT Sekreterliğinden Elvin Aliyev yer aldı.

CPT tarafından ziyarete ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:

Kadınların, çocuk mahpusların ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan kişilerin durumuna özellikle dikkat edildi. Heyet ayrıca Covid-19’un cezaevlerinde yayılmasını önlemek için alınan önlemlerin etkisini de değerlendirebildi.

Heyet, ziyaret vesilesiyle, CPT’nin İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan mahpusların durumuna ilişkin önceki tavsiyelerinin takibi ile ilgili olarak ilgili makamlara bazı konuları da gündeme getirdi.

Ziyaret sırasında heyet İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş ve Cezaevleri ve Gözaltı Merkezleri Genel Müdürü Yunus Alkaç’ın yanı sıra İçişleri Bakanlıkları (Jandarma Genel Komutanlığı dahil), Adalet ve Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililerle görüştü.

Ayrıca, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan, Birleşmiş Milletler İşkenceyle Mücadele Sözleşmesi İhtiyari Protokolü kapsamında oluşturulan Ulusal Önleme Mekanizması (UÖM) Başkanı sıfatıyla ve CPT’yi ilgilendiren alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle görüşüldü. Ziyaretin sonunda heyet ön gözlemlerini Türk makamlarına sundu.

İmralı ziyaret edilmedi

CPT tarafından ziyaret edilen kurumlar sıralanırken İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi yer almadı.

CPT’nin ziyaret ettiği yerler şöyle sıralandı: “Kolluk kuvvetleri kurumları, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Mali Suçlar Dairesi, Cinayet Dairesi, Narkotik Bölümü, Kamu Düzeni Dairesi, Hırsızlık Departmanı, Ankara Polis Terörle Mücadele Şubesi, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Terörle Mücadele Dairesi, Ortak Gözaltı Tesisi, İstanbul Ataşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Dairesi, Kamu Düzeni Dairesi, İstanbul Bağcılar İlçe Karakolu, İstanbul Bağcılar Yüzyıl Asayiş Karakolu, İstanbul 75. Yıl Yenibosna İlçe Karakolu, İstanbul Ümraniye Dudullu İlçe Karakolu Çocuk Dairesi, Kamu Düzeni Dairesi, İstanbul Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü, Cinayet Dairesi, Soygun Dairesi, Hırsızlık Departmanı, İstanbul Maltepe Küçükyalı İlçe Karakolu, Kayseri Emniyet Müdürlüğü Narkotik Bölümü, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Dairesi, Kayseri Kocasinan İlçe Jandarma Komutanlığı, Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi, Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Cezaevi, İstanbul Bakırköy Kadın Hapishanesi, İstanbul Maltepe L Tipi Hapishanesi 1 Nolu, İstanbul Maltepe L Tipi 2 Nolu Cezaevi, İstanbul Maltepe Çocuk Cezaevi, İstanbul Metris 1 Nolu T Tipi Cezaevi, Kayseri 1 Nolu T Tipi Cezaevi, Kayseri Kadın Cezaevi.”

Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme olmadı

MA’nın ziyarete ilişkin ulaştığı PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlığını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu, CPT heyetinin İmralı’ya ilişkin kendileriyle görüşmediği bilgisini paylaştı.

İHD: Açlık grevi ve İmralı’nın durumunu aktardık

CPT ziyaretine dair konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, heyetle görüştüklerini cezaevlerindeki açlık grevleri ve İmralı’da yaşanan hukuksuzlukları dile getirdiklerini belirtti.

İmralı’ya dair ziyarette bulunup, bulunmadıklarına dair bir açıklama yapılmadığını kaydeden Türkdoğan, şunları söyledi:

Oraya gittik dememişler. Sadece hükümet yetkilileri ile görüştüklerini söylemişler. Biz onlara burada oldukları sırada Asrın Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan son raporu da sunduk. Hükümet ile görüşmeleri önemlidir. Bundan sonra ziyaret izni verilip, verilmeyeceği ve CPT’nin ne kadar etkili olduğunu göreceğiz. Açlık grevlerine özellikle değindik, pandemi koşullarında riskli olduğunu daha önce de açlık grevleri olduğunu ve durumun ciddi olduğunu aktardık. İmralı’ya gitmeleri gerektiğini de vurguladık.

CPT heyeti de ‘İmralı’daki sorunun ciddiliğini biliyoruz, aktaracağız’ dedi. Hükümete hatırlatmışlar. Hükümetin tutumunu göreceğiz.

‘Bakanlar Komitesi’nin adım atması gerekiyor’

Türkdoğan, CPT’nin kendi raporu ardından İmralı’daki sorunların çözülüp, çözülmemesine rağmen adaya gitmemesinin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin yetersizliği ile ilgili olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Türkdoğan, şöyle devam etti:

Raporları bağlayıcı olan bir kurum geliyor, rapor yazıyor ve bir şey değişmiyor. Bu konuda Bakanlar Komitesi’nin adım atması gerekiyor. Avrupa Konseyi’nin çok ağır bir mekanizması var. Bu tarz kuruluşların yapacağı şey ihlali tespit etmek, raporlamak ve onu yapıyorlar. Bu sorunu Türkiye’de kendimiz çözeceğiz. CPT, ihlal olduğunu söylüyor ama bunu çözecek konumda değil. Bunu siyasi mekanizmalar çözecek. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ni zorlamak lazım. Parlamenterler Asamblesi sorunu çözebilir. Onlara sürekli bilgi akışı yapılıyordu. İmralı’ya gitselerdi iyi olurdu. Ancak hükümetle bunu konuşmaları da ‘Artık bunu çözün’ anlamı taşıyor.




Önceki Haber
BM: 60'ı çocuk 200'den fazla mültecinin ölümünden İtalya sorumlu
Sonraki Haber
Mardin'de Suriyeli mülteciye 'ajanlık dayatması'