Ana SayfaGüncel“Demirtaş tahliye edilmeli, Berberoğlu tekrar yargılanmalı”

“Demirtaş tahliye edilmeli, Berberoğlu tekrar yargılanmalı”

HABER MERKEZİ – Eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, AİHM’in Selahattin Demirtaş, AYM’nin de Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararlara uyulması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ‘derhal tahliye’, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) de CHP’li Enis Berberoğlu hakkındaki ‘yeniden yargılama’ kararlarının uygulanması gerektiğini belirtti.

Haber Global televizyon kanalında konuşan Çiçek, parti kapatma çağrıları, Demirtaş ve Berberoğlu hakkında verilen yargı kararları ve İrfan Fidan’ın AYM’ye atanmasına ilişkin başlıklarda değerlendirmelerde bulundu.

Çiçek, “HDP’nin kapısına kilit vurulmalı”, “HDP’ye hazine yardımı kesilmeli” gibi tartışmalara ilişkin şunları söyledi:

Parti kapatmayı zorlaştırıcı adımların bir kısmı bizden önceki hükümet döneminde de atıldı. Burada hukuki bir konuyu konuşuyorsak bunu hukukla konuşmak lazım. Her konuyu siyaseten konuşuyoruz biz. Partilerimizin de bir sorumluluğu yok mu? Milletvekili olurken Anayasa’ya uygun davranacağıma diyerek yemin ediyoruz. Bir parti neleri yaparsa kapatma davasına haiz olur? Buna bakmak lazım. Kimsenin devleti de parlamentoyu da hukuku da emrivakide bırakmaması lazım. Parti kapatmalar doğru bir şey değil ama bu da ‘ben köpeksiz köye düştüm değneksiz gezerim’ şeklinde olmamalı. Partiler de sorumlu davranmalı.

Diğer yandan “Devlete güven yargıya güvendir. Yargı, alternatifi olmayan bir şeydir” diyen Cemil Çiçek, “Türkiye kendi tasarrufuyla azami yüzde 5 kalkınabilir. Türkiye’nin rakipleri arasındaki farkı kapatabilmesi için yüzde 7 büyümesi lazım derler. Bunun için yabancı sermayenin ülkeye gelmesi lazım. Yabancı sermayenin ülkeye güvenmesi için de güçlü bir yargı lazım” dedi.

Eski İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan’ın Yargıtay’da kısa bir süre görev yaptıktan sonra AYM’ye atanması ile ilgili ise Çiçek, “Cumhurbaşkanı’nın yaptığının Anayasa’ya aykırılığı yoktur, aday olmasının da aykırılığı yoktur” ifadelerini kullandı, fakat “Keşke sayın Fidan bu dönem aday olmasaydı. Belki bu tartışmayı yapmazdık” diye ekledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Arıları öldüren pestisitlerin kullanım süresi uzatıldı
Sonraki Haber
HDP Esenyurt eşbaşkanlarından Sağlam tutuklandı