Ana SayfaGüncelDink Cinayeti Davası: 6 Ocak’ta tutuklanan Şahin’e tahliye

Dink Cinayeti Davası: 6 Ocak’ta tutuklanan Şahin’e tahliye

HABER MERKEZİ – Hrant Dink cinayeti davasında, 6 Ocak’ta tutuklanan dönemin Trabzon jandarma istihbarat görevlisi Volkan Şahin tahliye edilirken, eski Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz de yeniden ev hapsine alındı.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 76 sanığın yargılandığı davanın 125’inci duruşması  İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde Komiser Yardımcısı Özkan Mumcu, dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı görevlileri Hamdi Egbatan ve Tamer Bülent Demirel, Trabzon jandarma istihbarat görevlileri Veysal Şahin ve Volkan Şahin, Samsun emniyetinden Yakup Kurtaran dinlendi.

“Üstlerimin istediği şekilde yalan ifade verdim”

Agos’ta yer alan habere göre, duruşmada ilk olarak cinayet döneminde Trabzon jandarma istihbarat görevlisi olan ve geçtiğimiz günlerde tekrar tutuklanan Veysal Şahin, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla savunma yaptı.

Şahin savunmasında şunları söyledi:

Cinayetten sonra doldurup imzaladığımız haber kayıt formundaki bilgiler bizim 6 ay önce aldığımız bilgilerdir. Bunu istemeden imzaladım. ‘Bu işin altından kalkamayız, teşkilat zora düşer’ dedi komutanlarımız. Ali Öz de (dönemin Trabzon Jandarma Komutanı) böyle emretmiş. Üstlerimin istediği şekilde yalan ifade verdim. Haber kayıt formunu ben yazmaya yetkili değilim.

Olaydan sonra Okan Şimşek ile birlikte (cinayet öncesi eylem için ihbarda bulunan) Coşkun İğci ile görüşüp kimseye bilgi vermemesi gerektiğini söyledik. Tehdit etmedik. Emir ve talimatla görüştük. Yasin Hayal McDonald’s eylemi nedeniyle takip ediliyor idiyse de bu takibi ben yapmadım. Okan Şimşek ile birlikte Yasin Hayal ve Ogün Samast ile cinayet öncesi görüştüğümüz ihbarı doğru değil. Bu şahıslar ile irtibatım olmadı. Cinayeti planlama faaliyetim yoktur. İstanbul jandarmasıyla irtibatım yok. Tahliye ve beraatimi talep ediyorum.

“Hrant Dink ismini cinayetten sonra duydum”

Daha sonra cinayet döneminde Trabzon jandarma istihbaratında görev yapan ve 6 Ocak’ta tutuklanan Volkan Şahin savunmasını yaptı:

Ben istihbaratta çalışmadım. Asayiş tim komutanıydım. Coşkun İğci’den bilgi almadım. Okan Şimşek ve Veysal Şahin ile birlikte (İğci’den) ilk haberi alanlar olarak tarif edilen şahıs ben değilim, ortada bir yanlışlık var.

İstanbul’u bilmem. Firar sevki görevi için Esenler Otogar’da beklerken askerlerin yanından hiç ayrılmadım. KTÜ’de Tuncay Uzundal ile tanıştım. Erhan Tuncel ile o beni tanıştırdı. Öğrenci meseleleri konuşuyorduk. Haklarında öğrenci olmaları dışında bilgim yok. Hrant Dink ismini cinayetten sonra duydum. FETÖ ile bir alakam yoktur.

Ardından cinayet döneminde İstihbarat Daire Başkanlığı görevlisi olan Hamdi Egbatan savunmasında “Dairede görevliyken C2 büroda görev yapmadım. F4 raporlarını görmedim. Bylock programı kullanmadım. Bu davada yargılandığım için yapılan bir yakıştırma. FETÖ’cü değilim” dedi.

“Yasin Hayal’in Dink’e saldıracak nitelikte biri olduğunu anlattım”

Duruşmada cinayet döneminde Trabzon Emniyet İstihbarat Şubesi’nde komiser olarak görevli olan Özkan Mumcu ise savunmasında şunlar ifade etti:

Suç tarihinden 6 ay önce askere gittim. Cinayetten 20 gün sonra göreve başladım. Buna rağmen 3 yıl tutuklu kaldım. 2006 Şubat ayında Erhan Tuncel, Muhittin Zenit’e Yasin Hayal’in Hrant Dink’i öldürmeye hazırlandığını söylemişti. Bu raporlandı ve İstihbarat Daire Başkanlığı’na ve önemine binaen İstanbul’a gönderildi. (‘Ses getirecek eylem’ yazısını okuduktan sonra)

Alınan bilgi hızlı bir şekilde gönderildi. ‘Bu yazıdan Hrant Dink’in öldürüleceğini anlamadık’ iddiası daha sonra bizi suçlamaya dönüştü. Engin Dinç, Ahmet İlhan Güler’i sözlü de aradı. İstanbul’dan Volkan Altunbulak beni aradı ona da istihbaratı ve Yasin Hayal’in Hrant Dink’e saldıracak nitelikte biri olduğunu anlattım. Trabzon, Ankara ve İstanbul’da o anda en az 50 görevlinin bildiği ve yazıya da dökülmüş bilgiyi ben nasıl gizleyebilirim?

İstanbul Emniyet İstihbaratı’nın ‘Biz o yazıdan Hrant Dink’in öldürüleceğini anlamadık’ demesinin bir anlamı yoktur. Tehdidin niteliği sözle de anlatılmıştır onlara. Ben büro amiri olarak görevliydim. Cinayet ben askerdeyken gerçekleşti.

Erhan Tuncel’i (istihbarat için) eleman yapan benim bürodaki Muhittin Zenit. Daha sonra Bayburt’a gitti. Erhan Tuncel ile birkaç kez görüştüm. Bana bir bilgi vermedi. Sonra zaten ben askere gittim. Bylock kullanmadım. İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç de cinayetten önce tayin oldu ve Afyon’a gitti. Aynı durumdayız. Onun için mütalaada beraat talep edilirken bana suçlama yapılmasına da bir anlam veremiyorum.

Şahin’e tahliye, Öz’e ev hapsi

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde tutuksuz sanıklardan Tamer Bülent Demirel ve Yakup Kurtaran savunma yaptı.

Ardından ara kararını açıklayan mahkeme, 6 Ocak’ta tutuklanan Volkan Şahin’in tahliyesine, eski Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz’ün de ev hapsine alınmasına karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması 27 Ocak Çarşamba günü yapılacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bitlis’te de bazı alanlar yıl sonuna kadar yasaklandı
Sonraki Haber
HDP: Gökhan Güneş’i kaçıran şehir eşkıyaları kimdir?