Ana SayfaGüncelDink Cinayeti Davası: Müdürün talimatıyla Samast ile fotoğraf çektim

Dink Cinayeti Davası: Müdürün talimatıyla Samast ile fotoğraf çektim

HABER MERKEZİ – Hrant Dink cinayeti davasında, Samsun Emniyeti’nde Ogün Samast ile fotoğraf çektiren jandarma personelinden olan Yüksel Avan, “Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Atilla Güçlüoğlu’nun talimatıyla ile fotoğrafı çektim” dedi. Davanın bir sonraki duruşması 1 Şubat’ta görülecek.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin altısı tutuklu 13’ü firari 76 sanığın yargılandığı davanın 126’ncı duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada dönemin Samsun Jandarma Görevlisi Yüksel Avan ve İstanbul Jandarma İstihbarat Görevlisi Yavuz Karakaya ile gazeteci Ercan Gün esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulundu.

Duruşmada ilk olarak daha önce savunmaları alınmayan dönemin Trabzon polisi Mehmet Uçar ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Şube Müdür Yardımcısı Osman Gülbel’in avukatlarının mütalaaya karşı beyanları alındı.

Uçar’ın vekili, Mehmet Uçar hakkında Eskişehir’de devam eden bir yargılama olduğunu ve bunun sonucunun beklenmesini talep etti.

Daha sonra söz alan Gülbel’in avukatı ise bazı bilgileri karıştırınca, davaya 10 saat önce atandığını belirterek, “Müvekkilin kendisine gelen istihbarat raporlarını gerekli yerlere ilettiği beyanlarıyla sabittir. Üzerine atılı suçların tümünden beraatını talep ediyorum” dedi.

“Talimatı ile fotoğrafı çektirdim”

Ardından sanık savunmalarına geçildi.

Samsun Emniyeti’nde Ogün Samast ile fotoğraf çektiren jandarma personelinden olan Yüksel Avan, fotoğrafı dönemin Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Atilla Güçlüoğlu’nun talimatı ile çektirdiğini söyledi.

Biz bu fotoğrafları çektik, çektiğimiz görüntülerin, kasetlerin tamamını çıkarma şansımız yok. Fotoğraf makinemiz dijital değildir. Filmi tab ettirip bastırdıktan sonra video kaydıyla birlikte alay komutanımıza teslim ettik. Bizim elimizde başka video ve fotoğraf kalmamıştır. Ben basına o günle ilgili fotoğraf, video veya bilgi sızdırmadım.

Avan, diğer sanıklarla benzer şekilde, “Ben herhangi bir terör örgütü üyesi değilim. Terörle mücadelede yıllarca bu ülkeye hizmet ettim” diyerek beraatını talep etti.

“Utanç duyuyorum”

Avan’ın ardından cinayetin işlendiği dönemde İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nda İstihbarat Şube Müdürlüğü Aşırı Sağ Faaliyetler Unsur Komutanı olarak görev yapan Yavuz Karakaya savunma yaptı.

“Bu 90’lı yılları andıran kirli cinayette günah keçisi ilan edilerek bu hale getirilmekten utanç duyuyorum” diyerek savunma yapmaya başlayan Karakaya, yargılama sürecinde lehine olan delillerin görmezden gelindiğini savundu.

Trabzon jandarmadan gelenlerle müşterek hareket ettiği suçlamasını reddeden Karakaya, telefonunun Hrant Dink’in evinin bulunduğu Bakırköy’de sinyal vermesinin normal olduğunu savundu.

Mahkeme başkanı Gürlek’in sık sık savunmasını tamamlaması yönünde uyardığı Karakaya, hakkındaki “ankersörlü ardışık arama” suçlamasına ilişkin ise şunları söyledi:

Bana isnat edilen ve örgüt üyeliğine kanıt gösterilen ankesörlü telefon aramaları, Yargıtay kriterlerinde tarif edilen türde değildir. Kimin aradığı da belli değil. Ankesörlü telefon iddiaları tıpkı HTS kayıtları gibi hukuki bir analize tabi tutulmamıştır.

Mahkeme başkanının tekrar sözünü kesmesi üzerine Karakaya, “Benim neredeyse idamımı istiyorsunuz, bırakın konuşayım” dedi.

Mahkeme başkanı ise Karakaya’nın avukatına söz verdi, ancak avukat, Karakaya’nın savunmasına devam etmesine talep etti, mahkeme başkanı bunu kabul etmedi.

Avukatın savunmasının ardından duruşmaya ara verildi.

“Haber yapmaktan başka hiçbir eylemim yok”

Verilen aranın ardından Ogün Samast’ın elinde Türkiye bayrağı tuttuğu görüntüleri yayımladığı için tutuklu bulunan gazeteci Ercan Gün, mütalaaya karşı savunma yaptı.

Gün, “Ben suç işlemedim, haber yaptığım için suçlanıyorum. Haber yapmaktan başka hiçbir eylemim yoktur, buna rağmen ‘anayasal düzeni yıkmak’ istediğim iddia ediliyor. Bana yönelik tek suçlama imza attığım bir haber” diyerek beraatını talep etti.

Avukat beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 1 Şubat’a erteledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Valilik: Beykoz açıklarında karaya oturan gemi kurtarıldı
Sonraki Haber
Yüksel eylemi davası: Acun Karadağ'a tahliye