Ana SayfaÇalışma YaşamıDirenişlerinin 1000’inci günü: Gözaltına alınan Cargill işçileri serbest

Direnişlerinin 1000’inci günü: Gözaltına alınan Cargill işçileri serbest

HABER MERKEZİ – Direnişlerinin 1000’inci gününde Tek Gıda-İş Ankara Şubesi’nde ısınmak için kurdukları “soba” gerekçesiyle gözaltına alınan sekiz Cargill işçisi ve iki yurttaş serbest bırakıldı.

Bursa’da kurulu Cargill fabrikasında çalışırken Tek Gıda-İş’e (Türkiye Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası) üye olduktan sonra çeşitli gerekçeler ile işten çıkarılan işçiler, tam 1000 gündür haklarını arıyor.

Her hafta farklı bir noktada açıklama yapan işçiler, bugün ise Tarım ve Orman Bakanlığı önünde açıklama yapmak istiyordu.

Ancak Tek Gıda-İş Sendikası’nda bir araya gelen işçilerin sendika binasından çıkması polis tarafından engellendi.

Bunun üzerine işçiler, talepleri karşılanmadan direnişten vazgeçmeyeceklerini belirterek, eylemlerini sendika binası önünde sürdürme kararı aldı.

Sendika binası önünde açıklama yapan Tek Gıda-İş Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya, şunları söyledi:

Cargill mahkeme kararını uygulamayı reddediyor. İşçilerin işe iade talepleri karşılanana kadar direnişimiz devam edecek. Salgın nedeniyle bakanlık önünde açıklama yapmamızı engelliyorlar. Biz haklıyız, hakkımızı alana kadar devam edeceğiz. Bu geceyi burada dışarıda geçireceğiz, gerekirse Ankara soğuğunda kaldırımda oturacağız. Onurumuz için direniyoruz ve direnmekten vazgeçmeyeceğiz.

İşçilere gözaltı

Direniş kararından sonra Tek Gıda-İş Ankara Şubesi’nin bulunduğu sokağa “Direnişteyiz” pankartı asan işçiler gözaltına alındı.

Geceyi bina önünde geçirmekte ısrarlı olan sekiz Cargill işçisi ile destek için alanda bulunan iki kişinin, ısınmak için “Soba kurdukları” gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi.

Polisler kurulan sobanın “yaşam alanı” sayılması gerekçesiyle müdahale ettiği öğrenildi.

Gözaltına alındıktan sonra Ankara Emniyeti’ne götürülen sekiz işçi ve iki yurttaşa  “2911’e muhalefetten” işlem yapıldığı öğrenildi.

Ankara’da bulunan birbirine uzak dört farklı hastanede sağlık kontrolünün ardından serbest bırakılan işçiler, direnişlerinin bin birinci gününde Döhler Gıda fabrikası işçilerinin yapacağı eyleme destek için Karaman’a gidecek.

Uluslararası tarım şirketi Cargill, Bursa Orhangazi’deki fabrikasında Tek Gıda-İş’te örgütlenme girişiminde bulundukları gerekçesiyle 17 Nisan 2018’de 14 işçiyi işten çıkarmıştı.

Bursa Bölge Adliye Mahkemesi dava açan 12 işçiyi haklı bulmuş, sendikal faaliyetler nedeniyle işten çıkarıldıklarına hükmetmiş ve işe iade kararı vermişti.

Ancak mahkeme kararına uymayan Cargill yönetimi, işçileri işe geri almamakta ısrar ediyor.


Karınca, Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
Bahçeli, HDP hakkında süratle kapatma davası açılmasını 'istedi'
Sonraki Haber
Boğaziçi öğrencileri: Kayyumla yapılacak pazarlığı kabul etmiyoruz