Ana SayfaEkolojiDiyarbakır’da koruma altındaki yüzlerce hayvan ölüme terk edildi

Diyarbakır’da koruma altındaki yüzlerce hayvan ölüme terk edildi

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Barosu, kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde koruma altındaki yüzlerce hayvanın kontrolsüzce sokağa salındığını duyurdu. Ayrıca söz konusu merkezin etrafında ölen ya da ölümle pençeleşen birçok hayvana dair görüntüler paylaşıldı. Yapılan yazılı açıklamayı olduğu gibi paylaşıyoruz.

DİYARBAKIR BAROSU HAYVAN HAKLARI MERKEZİ

HAYTAP DİYARBAKIR TEMSİLCİLİĞİ

26 Ocak 2021 günü tarafımıza muhtelif yollarla ulaşan bilgilere göre; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine bağlı Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde bulunan yaklaşık 15 ampüte hayvan dışında geri kalan bakıma muhtaç sokak hayvanları kontrolsüz bir şekilde sokağa salınmış ve ölüme terk edilmiştir.

Olayın öğrenilmesinin akabinde Merkezimiz üyelerinden Av. Cihan KAYA, Av. Yasemin ASLIM, Baromuz üyesi Av. Ayten ÖZAN ve hayvan hakları aktivisti ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) temsilcisi Sevgi EKMEKÇİLER’den oluşan bir heyet olayın detaylarını öğrenmek ve dışarı salınan bakıma muhtaç hayvanların acil geri toplanması talebinde bulunmak üzere Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhammed Kasım AYDIN ile bir toplantı gerçekleştirmiştir.

Yapılan toplantıda yaklaşık 15 ampüte hayvan dışında geri kalan ve sayısı 300-400 arası olduğu tahmin edilen bakıma muhtaç hayvanların Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinin yenilenecek olması gerekçesiyle sokaklara salındığı bilgisi teyit edilmiştir.

Öncelikle bilinmelidir ki “Barınak” diye anılan tesisin resmi adı “Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi”dir ve burada yalnızca bakıma muhtaç, hasta, sakat, yavru, dışarıda hayatını devam ettiremeyecek olan hayvanlar bulunmaktadır. Bu hayvanların dışarı salınması ölüme terk edilmeleri anlamına gelmektedir.

Belediye ile yapılan görüşmede salınan hayvanların derhal geri toplanacağı sözü alınmışsa da bu söz tutulmamış, paylaşılan vahim görüntülerden de anlaşılacağı üzere hayvanların bir kısmı ölmüş, kalanlar ise ölümle pençeleşmektedir. Bu olay en ağır hayvan hakkı ihlalidir.

Merkezimiz ve HAYTAP dahil tüm hayvan hakkı savunucuları hayvan hakları alanında yapılan olumlu eylemleri desteklemekle beraber her kim olursa olsun hayvan hakkı ihlallerinin karşısında durmaktadır; bu bağlamda sorumlular hakkında bir an önce işlem başlatılması talebimizi net bir şekilde ortaya koyuyoruz.

Eylemin Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinin yenilenme gerekçesiyle yapılması ise ayrı bir vehamettir; nitekim bakıma muhtaç hayvanlar için yapılan bir tesis, koruma altında olan hayvanların ölüme gönderilmesine gerekçe yapılmıştır; bu, yetkili kişilerin hayvan haklarından ne kadar bihaber olduklarını da ortaya net bir şekilde koymuştur.

Hayvanları korumakla görevli kamu görevlileri tarafından gerçekleştirilen vahim eyleme dair Merkezimizce suç duyurusu, disiplin soruşturması ve ayrıca 5199 sayılı yasa kapsamında para cezası ile tecziyelerine yönelik başvuruda bulunulmuştur. Özet niteliğindeki CİMER başvuru formunu ise duyarlı herkes tarafından şikayette bulunulmak üzere sunuyoruz.

Eylemi gerçekleştiren kamu görevlileri hakkında idari ve hukuki işlem yapılması talebimizin yanında durumun aciliyeti bakımından salınan tüm hayvanların derhal toplanması ve acil tıbbi müdahalede bulunulması; Belediye tarafından ise olaya dair detaylı bir açıklama yapılması gerekmektedir.

Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi ve HAYTAP; hayvan hakları alanındaki diğer tüm kurum, dernek ve kişilerle koordine halde bahsi geçen skandal olayın takipçisi olmakla beraber sürece dair sürekli bir biçimde kamuoyu ile bilgi paylaşımı yapacaktır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
“Kıbrıs'ta çözüm” için BM'den yeni adım
Sonraki Haber
Açlık grevleri sürüyor: HDP'den 'mücadeleyi yükselteceğiz' mesajı