Ana SayfaGüncelGezi davasında tüm sanıkların beraat kararı bozuldu

Gezi davasında tüm sanıkların beraat kararı bozuldu

HABER MERKEZİ – Gezi direnişi davasında aralarında iş insanı Osman Kavala’nın da bulunduğu dokuz sanık hakkında yerel mahkemenin verdiği beraat kararı istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. Beraat kararı veren mahkeme hakkında HSK soruşturma başlatmıştı.


Gezi Parkı eylemlerinin üzerinden altı yıl geçtikten sonra açılan, 16 sanıklı Gezi Davası’nda 18 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ve haklarında beraat kararı verilen dokuz sanık hakkındaki temyiz incelemesi istinaf mahkemesi tarafından tamamlandı.

İstinaf mahkemesi aralarında halen tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın da bulunduğu dokuz isim hakkında yerel mahkemenin verdiği beraat kararını bozdu.

Davada yerel mahkeme dokuz sanık hakkında beraat vermiş, yurt dışında yaşayan yedi sanığın dosyası ise ayrılmıştı.

Gezi Davası

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala ile diğer sanıklar Mücella Yapıcı ve Yiğit Aksakoğlu hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istenmişti.

Savcı, üç ismin “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçunu işlediğini iddia etmişti.

Mütalaada ayrıca, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi hakkında da 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

Öte yandan yurt dışında bulunan davanın diğer sanıkları Can Dündar, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Memet Ali Alabora ve İnanç Ekmekçi’nin dosyalarının ayrılması istenmişti.

Beraat veren mahkemeye soruşturma açılmıştı

Osman Kavala, 18 Ekim 2017’de gözaltına alındı ve 15 gün gözaltında tutulduktan sonra 1 Kasım 2017’de “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konuldu. Halen aynı cezaevinde tutuluyor.

Kavala tutuklandıktan yaklaşık 1,5 yıl sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi.

İlk duruşma 24 Haziran 2019’da Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda yapıldı. Oy çokluğu ile Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. 18 Temmuz ve 9 Ekim’deki duruşmalarda da mahkeme Osman Kavala için tahliye taleplerini reddetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 10 Aralık 2019’da Osman Kavala’nın makul şüphe bulunmadan siyasi gerekçelerle tutuklandığına hükmetti ve tutukluluğun derhal sona erdirilmesini istedi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM’in kararının henüz kesinleşmediği gerekçesiyle oy birliği ile Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

18 Şubat 2020’de yapılan duruşmada mahkeme, aralarında Osman Kavala’nın da olduğu Gezi Parkı Davası’nda yargılanan sanıkların beraatine karar verdi.

Silivri Cezaevi’nden tahliyesi gerçekleşmeden Osman Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili daha önce re’sen tahliye edildiği başka bir soruşturmadan yeniden gözaltı kararı verildi.

Kavala ertesi gün bu kez “casusluk” suçlamasıyla tutuklandı.

‘Casusluk’ gerekçesiyle yeniden tutuklanan Osman Kavala hakkında hazırlanan yeni iddianamede, Kavala için üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezası isteniyor.

Gezi davasında beraat kararı veren mahkeme hakkında ise Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından inceleme ve soruşturma başlatılmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 98 milyonu aştı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.