Ana SayfaGüncelHDK Eş Sözcüsü Şenoğlu tahliye edildi

HDK Eş Sözcüsü Şenoğlu tahliye edildi

HABER MERKEZİ – ESP’ye dönük operasyonda 16 kişiyle birlikte tutuklanan HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ilk duruşmada tahliye edildi. Mahkemede savunma yapan Şenoğlu, “Suçlamalar siyasi kimliğinden kaynaklı” dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne (ESP) yönelik 8 Eylül 2020’de düzenlenen operasyonda 16 kişi ile birlikte tutuklanan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu hakkında açılan davanın ilk duruşması İstanbul 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Şenoğlu ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Gülistan Kılıç Koçyiğit de izledi.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada söz alan Şenoğlu, hakkındaki iddiaların çok soyut olduğuna dikkat çekti.

Buna iddia demek de doğru değil aslında. Ortaya konulan şeylerin hukuken bir karşılığı olmadığı aşikar. Ama tersi bir şey oldu. Benimle birlikte gözaltına alınan herkes tutuklandı. Bir delil olmamasına rağmen herkes tutuklandı. Absürt bir durumla karşı karşıya kaldık. Birbirinden alakasız olan kişilerin bir araya gelip tutuklanması absürt bir durumdur. 15. Ağır Ceza Mahkemesi zaten bu suçlamaları reddetti ve dosyayı geri gönderdi. Sonra enteresan bir şey oldu. Delilsiz ve hukuksuzluklar içinde dört iddianame hazırlandı aynı şeyden. Burada zorlama bir durum olduğu çok açık. Sürecin nasıl ilerlediğini nasıl hukuksuzluklarla karşı karşıya kaldığımız ortadadır.

‘ESP yöneticisi olmak suç mu?’

Bir itirafçının beyanları gerekçesiyle tutuklandığını hatırlatan Şenoğlu, şöyle devam etti:

Ne söylemiş peki? Benim ESP yöneticisi olduğumu söylemiş. ESP yöneticisi olmak neden bir tutuklama gerekçesi yapılıyor? Yasada böyle bir şey mi var? Bu suçlamaların yönetilmesini reddediyorum. Hakkımdaki suçlamalar çok soyut. Ben bugün HDK Eş Sözcülüğü yürüten biriyim. Yapılan suçlamalar da siyasi kimliğinden kaynaklanan şeylerdir. Cenazelere katıldığım söyleniyor. Bunların hepsi tanıdığım insanlar. Bu da insani bir görevdir. Dolayısıyla bunun delil olarak gösterilmesi absürt bir durum. Ben demokratik siyaset alanında meşru olarak siyaset yapan biriyim. Suçlamaları reddediyorum, tahliyemi istiyorum.

Aynı suçtan beş iddianame

Ardından savunma yapan Şenoğlu’nun avukatı Gülizar Tuncer, aynı suçlamalarla müvekkili hakkında başka davalar açıldığını belirtti. Tuncer, “Bir kişi hakkında aynı suçtan beş defa iddianame hazırlanıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Herkesin tanıyor olduğu bir kişiyi bir itirafçının tanıyorum demesinin ne anlamı var. Bu itirafçı silahlı bir militan. Bu geldiğinde ya ağırlaştırılmış hapis cezası ile karşı karşıya kalacak ya da tanıyıp tanımadığı herkes hakkında ifade verecek. İkincisini tercih etmiş ve hala ifadeler veriyor” dedi.

Savunmaların ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, Şenoğlu’nun tahliyesine karar verdi.

Fotoğraf: MA

Tahliye kararının ardından Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde çıkan Şenoğlu’nu HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in yanı sıra HDK bileşenleri karşıladı.

Burada kısa bir konuşma yapan Şenoğlu, dostlar ve yoldaşlarıyla yeniden bir araya gelmenin güzel bir duygu olduğunu ifade etti ve ekledi:

Fakat buruğuz. Çünkü arkamızda can yoldaşlarımız var. Yüreği özgürlük, eşitlik ve adalet için atan insanlar var. Ama sadece bu fark var. Onlar içeride biz dışarıda. Bu fark mıdır? Değildir. Bundan sonra da bu toprakların özgürlüğü için adalet için daha güzel, daha yeni ve işit bir dünya için mücadelemizi sürdüreceğiz.

17 kişi tutuklanmıştı

Duruşma öncesi HDK’nin çağrısıyla Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapıldı.

ESP’ye dönük 8 Eylül 2020’de İstanbul merkezli birçok kentte yapılan operasyonda aralarında HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu’nun da olduğu 17 siyasetçi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlar emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne götürülmüş ve tamamı “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası” yapmak iddialarıyla tutuklanmıştı.

Tutuklananların isimleri şöyle: HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) MYK üyesi Çiçek Otlu, ESP PM üyeleri Volkan Uyar, Mustafa Naci Toper ile Selver Orman, İlke Başak Baydar, Yücel Karadağ, Ozan Özgenler, Ozancan Sarı, İlhan Aslan, Alper Kaba, Ezgi Bedel, Zekeriya Aykut Karnap, Gözde Sivaslıoğlu, Beren Atıcı, Mustafa Bozali, Taner Taş.




Önceki Haber
İtalya Başbakanı Conte istifa etti
Sonraki Haber
Gökhan Güneş: ‘Mezar’ dedikleri bölüme hapsettiler, ajanlık teklif ettiler