Ana SayfaManşetHedef gösterilen LGBTİ+ aktivistlere gözaltında cinsel şiddet tehdidi

Hedef gösterilen LGBTİ+ aktivistlere gözaltında cinsel şiddet tehdidi

HABER MERKEZİ – Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasını protesto ettikleri için gözaltına alınan öğrencilerden LGBTİ+ aktivistleri Yıldız İdil Şen ve Havin Özcan’ın avukatı, müvekkillerinin şiddete maruz bırakılıp, cinsel saldırı ile tehdit edildiklerini söyledi.


Haber: Pelin Özkaptan


Kuruluşundan bu yana AKP içinde çeşitli görevlerde yer alan, 2015 yılında ise İstanbul’dan milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından dün eylem yapan öğrencilerden 17’si bu sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan öğrencilerden Kadınların Kurtuluşu’ndan Yıldız İdil Şen ve Kızıl Okyanus’tan Havin Özcan’ın şiddete maruz bırakılıp, cinsel şiddet ve ölümle tehdit edildikleri belirtildi.

Gazete Karınca’ya konuşan LGBTİ+ aktivistlerinin avukatı Yağmur Kavak, soruşturmayı Güvenlik Şube’nin yürüttüğünü ancak gözaltına alınan öğrencilerin Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Merkezi’nde (TEM) tutulduğunu söyledi.

Kavak, Yıldız ve Havin’e yönelik şiddetin evde gözaltına alınırken başladığını anlattı.

Fiziksel ve psikolojik şiddetin, emniyet ve hastanede de devam ettiğini kaydeden Kavak, polislerin tecavüz tehdidinde bulunduğunu ifade etti.

Avukat Kavak, günlük yaşamlarının takip edildiğini belirtecek şekilde ifadelerde bulunan polislerin, LGBTİ+ kimlikleri üzerinden tehdit ve aşağılayıcı söylemler sarf ettiğini de söyledi.

Her iki LGBTİ+ aktivisti de, gözaltına alınmadan önce sosyal medya üzerinden hedef gösterilmişti.

Ne oluyor?

Geçtiğimiz hafta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beş üniversiteye rektör atamıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın yerine Prof. Dr. Melih Bulu getirildi.

Bulu’nun, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına başta öğrenciler olmak üzere çeşitli kesimlerin tepkisine neden oldu.

Sosyal medyada “#KayyumRektörİstemiyoruz” etiketi ile kampanya başlatan üniversite öğrencileri, 4 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde bir araya gelerek, Bulu’nun rektör olarak atanmasını protesto etti.

“Kayyum rektör istemiyoruz” sloganları atan öğrenciler, kampüs içindeki çeşitli eylemlerinin ardından rektörlüğe yürümek istedi ancak polis şiddetine maruz kaldı. Ayrıca polis, öğrencilerin rektörlüğe giremesin diye Boğaziçi Üniversitesi’nin kapısına da kelepçe taktı.

Bu sabah eyleme katılan öğrencilere dönük ev baskınlarında en az 17 öğrenci gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 28 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu duyuruldu.

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri, bugün üniversitede düzenlenen devir-teslim töreninde Bulu’ya olan tepkilerini sırtlarını dönerek gösterdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Açlık grevleri 40'ıncı günde: 'Tecrit derhal kaldırılmalı'
Sonraki Haber
Ankara'da Gülistan Doku eyleminde gözaltına alınan kadınlar serbest