Ana SayfaCezaevleriİki kez ‘Corona’ya yakalanan tutuklu için tahliye çağrısı

İki kez ‘Corona’ya yakalanan tutuklu için tahliye çağrısı

HABER MERKEZİ – Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, tutuklu bulunduğu cezaevinde iki kez Corona virüsüne yakalanan hasta tutuklu Pınar Birkoç’un tahliye edilmesi için çağrı yaptı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, her hafta düzenledikleri eylemlerinin 331’incisinde, Düzce T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu bulunan Pınar Birkoç’un durumuna dikkat çekti.

İnisiyatif adına video mesaj paylaşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, Birkoç’un mektup aracılığıyla ilettiği sorunları aktardı.

Kanat, iki göğsünde fibrokist olan Birkoç’un 6 ayda bir gitmesi gereken kontrolün, Corona virüsü salgını nedeniyle ertelendiğini, sevkler yeniden başladığında ise artan vakalar nedeniyle bir süre sevk talebinde bulunamadığını söyledi.

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Genel cerrahi bölümünde yapılan MR sonucunda göğsünde fibrokistler dışında da nodüller tespit edilen Birçok’un sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri verdi:

14 Ekim 2020 tarihinde ultrason çekimi için hastaneye gitmiş ve fibrokistler dışında sol göğsünde 6.7×4.2 mm boyutlarında oval şekilde hipoekoik solid lezyon tespit edildiğini, doktorun MR ve ultrason sonuçlarına bakarak kontrolleri 3 ayda bire indirdiğini ve bir sonraki kontrolünün Ocak 2021 tarihine denk geldiğini öğrenmiştir. 20 Kasım 2020 tarihinde yeniden ultrason çekimi için hastaneye gitmiş ve sol göğsündeki hipoekoik solid lezyonun boyutunun 7×4.5 mm olduğunu öğrendiğini, 37 günde göğsündeki kitlenin 0,3×0,3 büyüdüğünü, kitle biraz daha büyürse biyopsi yapılacağının söylediğini aktarmıştır.

Kanat, Birçok’un sağlık sorunları ile ilgili gelişmeleri takip edemediklerine dikkat çekti.

Ultrason sonucu ile ilgili hapishane doktoru ‘kitlenin biraz daha büyümesi halinde biyopsi yapılacağını, büyüme devam ederse kitlenin alınıp incelenebileceğini ve göğsündeki kitlenin içi boş bir kitle olduğu için ilerde tehlikeli olabileceğini ve en son aşamada göğsünün alınacağını’ söyledi.

‘Hastalık ve Corona arasında tercih yapmak zorunda kalıyor’

Birçok’un hastanede iki kez Covid-19’a yakalandığını belirten Kanat, Birçok’un daha önce ilaç tedavisi gördüğünü, ikinci tedavinin ağır geleceği geleceği gerekçesiyle yapılmadığını kaydetti.

Kanat, Birçok’un göğsündeki kitle için yakın zamanda bir kez daha MR çekimine gideceğini, üç ay sonra ultrason çekimine gideceğini ve üçüncü kez korona olma ihtimali olduğunu ve üçüncü kez olursa vücudunun nasıl bir tepki vereceğini bilmediğini ve her defasında vücudunda hasara neden olduğunu, hapishanede hastalık ve Corona virüsü arasında bir tercih yapmak zorunda kaldığını ifade etti.

Sorunlar kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar taleplerini dile getirmeye ve kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceklerini dile getiren Kanat, sözlerini şöyle duyurdu:

Hasta mahpusların mevcut olan kronik hastalıkları, cezaevinde kalamayacak kadar güç durumda olmaları nedeniyle yaşamları risk altındadır. Bu nedenle hasta mahpusların durumları acil olarak gündeme alınmalı, hapishanelerde yaşamını devam ettiremeyecek durumda olanların tahliyeleri sağlanmalıdır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şırnak'taki kömür ocağında göçük: Yaralılar var
Sonraki Haber
Erdoğan: Boğaziçi'ndeki eylemler terör örgütüyle iltisaklı