Ana SayfaEğitimKadıköy’de bir araya gelen öğrencilerden kesintisiz eylem kararı

Kadıköy’de bir araya gelen öğrencilerden kesintisiz eylem kararı

HABER MERKEZİ – AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversite’sine rektör olarak atanmasını Kadıköy’de protesto eden öğrenciler, Cuma gününden itibaren her gün saat 11.00 ile 16.00 arası kesintisiz eylem kararı aldı.

AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması Kadıköy’de düzenlenen eylemle protesto edildi.

Kadıköy Rıhtım’da gerçekleşen eyleme farklı üniversitelerde okuyan yüzlerce öğrenci, Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe örgütleri ile milletvekilleri Oya Ersoy, Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) il ve ilçe örgütleri ile milletvekilleri Mahmut Tanal, Turan Aydoğan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, çok sayıda sivil toplum örgütü ve sendika temsilci ve yöneticisi de destek verdi.

“Kayyım rektör istemiyoruz”, ” Direnişimiz biter mi sandın” pankartı ve “Gençlik baş eğmez”, “Boğaziçi direniyor” , “Gözaltılar derhal serbest bırakılsın”, “Baskılarınız boşuna yine geldik” dövizleri açan kitle  sık sık ” Kayyum rektör istemiyoruz” , “Direne direne direnişle zafere”, “Üniversiteler bizimle özgürleşecek” ve “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları attı.

Eylemde Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Cuma gününden itibaren her gün saat 11.00 ile 16.00 arasında üniversite önünde kesintisiz eylem yapacaklarını duyurdu.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri adına açıklama yapan üniversite öğrencisi İdil Berivan Kaya, Bulu’nun kayyum olarak atandığını belirtti ve ekledi:

Çevremiz polislerle dolu ve gözaltına alınan arkadaşlarımız yanımızda değil. Şimdi yeniden, üniversitemize atanan kayyumu kabul etmediğimizi dillendirmek için öğrencilerden emekçilere, mezunlardan akademisyenlere ve demokratik kitle örgütlerine kadar hep beraber buradayız ve söyleyeceklerimiz var.

Kaya, Bulu’nun bir TV kanalındaki protestocuların azınlığı temsil ettiği şeklindeki iddialarına da yanıt verdi:

Aksine, biz burada Boğaziçi Üniversitesi’nin azınlığını değil ta kendisini temsil ediyoruz! Biz Boğaziçi Üniversitesi’nin bileşenleri olarak kayyum rektör atamasına karşıyız. Kayyum politikalarının bizi hep kötüye götüreceğini biliyoruz, alışmayacağız, kabullenmeyeceğiz!

Bilinsin ki; yalnızca Boğaziçi’nden ibaret değiliz, tüm öğrencilerin ve ülkenin bütününün, yani İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyen kadınların ve LGBTİ+’ların, Boğaziçi Üniversitesi’nin önünde direnen Bimeks işçilerinin ve bilumum emekçi ve ezilenlerinin demokratik taleplerini dile getirmek için buradayız.

Boğaziçi gerçekliğinin ülke gerçekliğinden kopuk olmadığının bilincinde olduklarını vurgulayan Kaya, belediyelere kayyum atanmasını, sivil toplum örgütlerine kayyum atama yasasının çıkarılmasını hatırlattı.

Üniversitemizde ise kayyum atamaları üniversitelerimizin özerkliğini yok etmekte, dolayısıyla ülkemizin geleceğini büyük bir tehdit altında bırakmaktadır.

Bugün Devlet Bahçeli’nin söylediğinin aksine bizim için konu kapanmamıştır. Kayyumlara gidene kadar ve gözaltındaki arkadaşlarımız bırakılana kadar da konu kapanmayacaktır.

Talepler

Kaya, taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.
  • Kayyum olarak atanan Melih Bulu ve tüm rektörler acilen istifa etsin.
  • Tüm üniversitelerdeki rektörlük için üniversite bileşenlerinin rızası gözetilerek demokratik seçimler düzenlensin.

Konuşmaların ardından Grup Bandista’nın şarkıları eşliğinde dans edildi, halaylar çekildi.

Ne oluyor?

Polis 4 Ocak’taki eylemde üniversite kapısına kelepçe takmıştı.

Geçen hafta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beş üniversiteye rektör atamıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın yerine Prof. Dr. Melih Bulu getirildi.

Bulu’nun, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına başta öğrenciler olmak üzere çeşitli kesimlerin tepkisine neden oldu.

Sosyal medyada “#KayyumRektörİstemiyoruz” etiketi ile kampanya başlatan üniversite öğrencileri, 4 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde bir araya gelerek, Bulu’nun rektör olarak atanmasını protesto etti.

“Kayyum rektör istemiyoruz” sloganları atan öğrenciler, kampüs içindeki çeşitli eylemlerinin ardından rektörlüğe yürümek istedi ancak polis şiddetine maruz kaldı. Ayrıca polis, öğrencilerin rektörlüğe giremesin diye Boğaziçi Üniversitesi’nin kapısına da kelepçe taktı.

Dün birçok adrese düzenlenen ev baskınlarında 22 öğrenci gözaltına alındı.

Bu sabah ise 6 adrese düzenlenen ev baskınlarında eyleme katılan 14 öğrenci daha gözaltına alındı.

Ev baskınlarında kapılar ve duvarlar polis tarafından kırılmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır’da ikisi avukat üç kişi ölü bulundu
Sonraki Haber
AKP'den Başbuğ, Sağlar ve Ataklı hakkında suç duyurusu