Ana SayfaDünya“Kıbrıs’ta çözüm” için BM’den yeni adım

“Kıbrıs’ta çözüm” için BM’den yeni adım

HABER MERKEZİ – BM Genel Sekreteri Guterres, Kıbrıs’ta çözüm için Mart ayı başında tarafları önkoşulsuz bir araya getirmeyi düşündüğünü ve bu toplantıyı beşli olarak geçekleştirmeyi planladığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs konusunda açıklamalarda bulundu.

Mart ayı başında tarafları önkoşulsuz bir araya getirmeyi düşündüğünü söyleyen Guterres, beşli olarak geçekleştirmeyi planladığı toplantıya Kıbrıslı iki liderin yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Britanya’nın da katılmasını istediğini kaydetti.

Genel Sekreter Guterres, 2021 yılının ilk basın toplantısında gazetecilerin Corona virüsü, İklim değişikliği, Libya, Filistin, Suriye, ABD – Çin ilişkileri ve Kıbrıs konularında sordukları soruları yanıtladı.

“Yeni fikirlere açığım” diyen BM Genel Sekreteri Guterres, konunun çözümünde Güvenlik Konseyi’nden müzakereler konusunda aldığı yetkinin “iki toplumlu, iki kesimli” bir çözümü öngördüğünü ancak bu durumun tarafların yeni görüşlerini sunması için bir engel olmadığını söyledi.

Guterres, bir gazetecinin Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın “Kendi devletimizin tanınmasını hak ettik” şeklindeki açıklamasıyla ilgili bir soruyu ise yanıtsız bıraktı.

Tatar’ın Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesiyle Kuzey Kıbrıs, Türkiye ile birlikte “iki devletli çözüm” için müzakere masasına oturulması talebinde.

Britanya Kıbrıs’ta çözüm bakımdan ne düşünüyor?

Britanya’nın Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Kıbrıs’ta Türkiye ve Yunanistan ile birlikte masada garantör ülkelerden biri olan ülkesinin duruşuyla ilgili olarak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in taraflar arasında çözümde uzlaşılması yönündeki çabalarını desteklediklerinin altını çiziyor.

Chilcott, “İki tarafa neyin üzerinde uzlaşmaları gerektiğini söylemek bize düşmez. Kendileri anlaşmak zorundalar. Ancak iki tarafın ortak zemin bulmasına yardımcı olmak ve meselenin karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ulaşması için BM’yi destekleme konusunda elimizden geleni yapacağız” diye vurguluyor.


Karınca, Amerika’nın Sesi



Önceki Haber
Adalet Bakanlığı'na göre cezaevlerinde tecrit yokmuş
Sonraki Haber
Diyarbakır'da koruma altındaki yüzlerce hayvan ölüme terk edildi