Ana SayfaGüncelKürt kentlerinde yılbaşı renkliliği

Kürt kentlerinde yılbaşı renkliliği

HABER MERKEZİ – Kürtler, Rumi Takvimi’ne göre yılbaşı sayılan bu gece renkli kostümlerle kapı kapı dolaşarak yeni yılı kutladı.

Kürtler yüz yıllardır olduğu gibi bu geceyi, yani 13 Ocak’ı 14 Ocak’a bağlayan günü ‘Serê Salê’ (Yılbaşı) kutlamalarıyla geçiriyor.

Rumi Takvim’e göre kutlanan yılbaşı kültürel bir miras olarak yaşatılmaya devam ediyor.

Kürtlerin asırlardan beri kutladığı bu tarihin geçmişi Mezopotamya’nın kadim halklarından Sümerler ve Babillere kadar uzanıyor.

Gelenek gereği kadın kılığına giren erkekler ile erkek kılığına giren kadınlar yüzlerini de çeşitli şekillere boyayarak kapı kapı dolaşır.

Şarkı ve maniler söyleyerek evleri gezen gruplar, “Serê salê binê salê, Xwedê kurekê bide vê malê, Amîn!” (Yıl başı, yıl sonu, Allah bir evlat versin bu eve. Amin!) diyerek gittikleri evlerden eli boş çevrilmez.

Genellikle o gece tüketilebilecek olan yemek, meyve, tatlı, şeker ve içecekleri toplayan gruplar daha sonra bir evde toplanarak eğlenir.

Batman Kozluk

Bu yıl da Batman, Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Urfa gibi pek çok kentte sokaklar pandemiye rağmen hareketliydi.

Yılbaşını kutlayan genç, çocuk, yaşlı insanlar fotoğraf ve görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaştı.

Bitlisli çocuklar

Bu gece aynı zamanda Pontus Rumları tarafından Kalandar, Hatay Arapları tarafından ise Ras El-Seni Rumi isimleriyle yılbaşı olarak kutlanıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD’den yeni İran yaptırımları
Sonraki Haber
ESP’ye operasyon: Eşbaşkan dahil en az 48 gözaltı