Ana SayfaToplumsal CinsiyetLeyla Aydemir cinayeti: Yusuf Aydemir’in tahliye kararına itiraz reddedildi

Leyla Aydemir cinayeti: Yusuf Aydemir’in tahliye kararına itiraz reddedildi

HABER MERKEZİ – 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in ölümüne ilişkin davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan amca Yusuf Aydemir hakkında verilen tahliye kararına yapılan itiraz reddedildi.

Ağrı’da, 15 Haziran 2018 tarihinde kaybolan ve 18 gün sonra öldürülmüş olarak bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemirin ölümüne ilişkin davada ‘kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet,  ‘çocuğa karşı cebir ve hile ile kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan da dört yıl hapis cezası verilen amca Yusuf Aydemir hakkında tahliye kararı verilmişti.

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı, tahliye kararına itiraz etmişti.

Başsavcılık, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi’ne gönderdiği itiraz dilekçesinde, sanık Yusuf Aydemir’in tahliyesine yönelik verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğu bildirilerek, Aydemir ile maktulün babası arasında uzun zamandır süre gelen husumet bulunduğu, bunun gizli tanıklar ile tüm dosya kapsamındaki taraf ve tanık ifadelerinden doğrulandığı, maktulün son olarak sanık tarafından kaçırıldığı ve akabinde öldürüldüğünün anlaşıldığı belirtildi.

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 1’inci Adli Tıp İhtisas Kurulu tarafından düzenlenen raporlarda, mevcut verilerle çocuğun ölüm sebebi ve mekanizmasının bilinemediğini belirterek, sanık Aydemir’in üzerine atılı suçları işlediğine dair mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak, kesin delil elde edilemediği ve bu nedenle sanığın tahliyesine karar verildiğini kaydetti.

Sanık hakkında verilen tahliye kararında herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı ifade edilen ret kararında, Cumhuriyet Savcısı’nın itiraz dilekçesinde belirttiği hususların maddi delillerle desteklenmediği anlaşıldığı belirtildi.

Ne olmuştu?

4 yaşındaki Leyla Aydemir, 15 Haziran 2018 tarihinde Ağrı’da bayram ziyareti için gittiği Bezirhane köyünde kaybolmuştu.

AFAD, jandarma ve sivil toplum kuruluşlarının aradığı 4 yaşındaki çocuğun cansız bedeni 18 gün sonra bulunmuştu.

Ağrı Valisi Süleyman Elban, otopsi sonrası yaptığı açıklamada Leyla’nın açlıktan yaşamını yitirdiğini, vücudunda darp ve istismar belirtisi olmadığını söylemişti.

Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Leyla’nın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında baba Nihat Aydemir’in amcasının oğlu olan Mehmet Ali Aydemir gözaltına alınarak, ‘kasten öldürme’ suçundan tutuklanmıştı.

Mehmet Ali Aydemir’in de aralarında olduğu yedi sanık hakkında başsavcılık tarafından iddianame hazırlanmıştı.

Biri tutuklu yedi sanık hakkında “Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “iştirak halinde kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan da 14’er yıla kadar hapis cezası verilmesi isteniyordu.

Davanın ilk duruşmasında sanıklardan şikayetçi olduğunu belirten anne Şükran Aydemir’in aksine baba Nihat Aydemir sanıklardan şikayetçi olmadığını söylemişti.

Baba Nihat Aydemir’in şikayetçi olmaması nedeniyle aile avukatı davadan çekildiğini bildirmişti.

Davaya dahil olmaları kabul edilen Ağrı Barosu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı, sanıkların işlenen suç nedeniyle en ağır şekilde cezalandırılmalarını istemişti.

Aydemir’in ölümüne ilişkin tutuklanan ilk kişi olan Leyla’nın akrabası Mehmet Ali Aydemir 19 Aralık 2019’da tahliye edilmiş ve davada tek bir tutuklu sanık kalmıştı.

Davanın 2 Ekim 2020’deki karar duruşmasında tutuklu sanık Yusuf Aydemir hakkında ‘kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ‘çocuğa karşı cebir ve hile ile kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan da dört yıl hapis cezası verilmişti.

Mehmet Ali Aydemir, Musa Aydemir, Besim Dursun, Hatun Dursun, Yıldırım Artam, Ayşe Artam ise beraat ettirilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Alkollü içkilere ÖTV zammı
Sonraki Haber
İstanbul’da barajların doluluk oranı son 15 yılın en düşük seviyesinde