Ana SayfaDünyaMoskova’da Karabağ zirvesi: Üç ülke arasında ortak açıklama imzalandı

Moskova’da Karabağ zirvesi: Üç ülke arasında ortak açıklama imzalandı

HABER MERKEZİ – Karabağ’daki ateşkes sonrası Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ilk kez bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin’in girişimiyle Moskova’da gerçekleşen görüşmenin ardından ortak açıklama imzalandı.

Karabağ’da altı hafta süren ve geçtiğimiz Kasım ayında imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sonra eren çatışmaların ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ilk kez bir araya geldi

Buluşma Moskova’da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in öncülüğünde gerçekleşti.

Zirvenin Türkiye saati ile 14.00’te başladığı ve dört saat sürdüğü belirtildi.

Görüşme, Aliyev ve Paşinyan’ın Karabağ’da ateşkes sağlandıktan sonra gerçekleştirdikleri ilk yüz yüze görüşme oldu.

Görüşmenin ardından düzenlenen üçlü basın toplantısında konuşan Putin, Karabağ’la ilgili anlaşmanın koşullarına uyulduğu, ciddi olayların yaşanmadığı ve Rusya barış gücünün yükümlülüklerini tümüyle yerine getirdiği sonucuna vardıklarını ifade etti.

Putin: Mutabakat sağlayıp ortak açıklama imzaladık

Aliyev ve Paşinyan’la yaptıkları görüşmeleri önemli ve faydalı olarak niteleyen Putin, Karabağ’da altyapı projelerinin geliştirilmesiyle ilgili ortak açıklama imzaladıklarını söyledi.

Putin, Karabağ’da ekonomi ve ulaşım altyapısıyla ilgili sorunların çözümü için üç ülkenin başbakan yardımcıları düzeyinde bir çalışma grubu kuracaklarını belirtti.

Putin, “Bugünkü görüşmeyi son derece önemli ve faydalı buluyorum, zira bölgedeki durumun geliştirilmesi, yani ekonomik bağların ve altyapı projelerinin geliştirilmesi konusunda mutabakat sağlayıp ortak açıklama imzalayabildik” dedi.

Bu projelerin hayata geçirilmesi için çalışma grubu kurulacağını belirten Putin, “Başbakan yardımcıları da, en kısa sürede uzmanların yer alacağı alt çalışma grupları kuracak ve bölgede ulaşım altyapısı ile ekonominin geliştirilmesi konusunda somut planlar sunacaklar” diye konuştu.

Aliyev: Yaşananların üzerine çizgi çekmek istiyoruz

Putin’in ardından söz alan Aliyev, üç liderin Moskova’da bir araya gelmesinin tarafların çözüme yönelik çabalardan sonuç elde etme niyetinde olduklarını ortaya koyduğunu kaydetti.

Ateşkesin üzerinden iki ay geçti ve 9-10 Kasım tarihli anlaşmayı imzalayan liderlerin bugün Moskova’da buluşması, sonuç elde etme niyetinde olduklarını, Eylül-Kasım döneminde yaşananların üzerine çizgi çekmek istediklerini gösteriyor.

Bugün imzalanan ortak açıklamaya değinen Aliyev, ulaşım altyapısındaki engellerin kaldırılması konusunda ise şunları söyledi:

Bu, bölgenin kalkınmasına büyük dinamizm kazandırabilecek bir alan. Zira ulaşım hatlarının açılması, Azerbaycan, Ermenistan, Rusya ve komşularımızın çıkarlarına hizmet ediyor. Komşu ülkelerin ulaşım koridorlarının inşasına ve bölgemizde kapsamlı bir ulaşım ağının kurulmasına aktif olarak katılacağından eminim.

Paşinyan: Tek bir görüşmeyle tüm sorunları çözmek imkansız

Paşinyan ise, bugün kabul edilen ortak açıklamanın bölgenin ekonomik görünümünü değiştirebileceğini söyledi.

Bugünkü açıklama gerçekten önemli ve bu açıklamadaki mutabakatların hayata geçirilmesi bölgenin ekonomik görünümünü değiştirebilir, ekonomik yenilikler de daha güvenilir güvenlik garantilerini beraberinde getirebilir. Bu alanda yapıcı şekilde çalışmaya hazırız.

Tek bir görüşmeyle tüm sorunları çözmenin imkansız olduğuna da dikkat çeken Paşinyan, “Bir kez daha altını çizmek isterim ki, bizim için en önemli konu, insani konular. Özellikle de 9 Kasım tarihli ortak açıklamanın 8. maddesine öngörülen esir değişimi konusu” dedi.

Paşinyan’ın Moskova’ya gitmesini engelleme girişimi

Bu arada Ermenistan’da muhaliflerin, Moskova’ya yolculuğu öncesi Başbakan Paşinyan’ın Zvartnots Havalimanı’na giden yolunu kesmeye çalıştığı bildirilmişti.

Protestocular havalimanına yürümelerine izin verilmesini istemiş, ancak polis geçişlerin geçici olarak kısıtlandığını söylemişti.

Paşinyan daha sonra havalimanına ulaşabilmiş, protestocular arasından bir kişi de gözaltına alınmıştı.

Karabağ’da ne olmuştu?

2020’nin Eylül ayı sonlarında başlayan ve altı hafta süren çatışmaların ardından taraflar Rusya’nın arabuluculuğunda 9 Kasım’da ateşkes anlaşması imzalamıştı.

Ateşkes anlaşması kapsamında, Ermenistan’ın kontrolündeki Ağdam, Kelbecer ve Laçin Azerbaycan’a devredilmişti.

Taraflar, karşılıklı olarak cenazeleri ve esirleri teslim etme konusunda da uzlaşmıştı.

Anlaşma doğrultusunda, ateşkesin denetlenmesi göreviyle 2 bin civarında Rus askeri de bölgede bulunuyor.

Anlaşmanın orta vadede gerçekleştirilecek diğer maddeleri arasında ise Ermenistan’dan Karabağ’a ve Nahçıvan’dan da Azerbaycan’a birer koridor açılması, bu yolları Rusya’nın koruması da var.


Karınca, BBC, Agos, Sputnik



Önceki Haber
Adnan Oktar'a bin yılı aşkın hapis cezası
Sonraki Haber
Ümitcan Uygun tutuklandı