Ana SayfaDünyaNedeni homofobi: Belçika, Türkiye’den gönderilen imamı sınır dışı ediyor

Nedeni homofobi: Belçika, Türkiye’den gönderilen imamı sınır dışı ediyor

HABER MERKEZİ – Belçika, Diyanet İşleri’ne bağlı Yeşil Cami imamının, homofobik ifadeleri nedeniyle oturma iznini uzatmayarak, sınır dışı edilmesini kararlaştırdı.

Belçika, Genk şehri yakınlarındaki Houthalen-Helchteren’de bulunan Yeşil Cami’ne (Groene Moskee) Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Türkiye’den gönderilen imamı sınır dışı ediyor.

Yeşil Cami’nin ruhsatının iptal edilmesi için de yasal işlem başlatıldı.

Söz konusu gelişmenin nedeni ise imamın homofobik* sözleri.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın Belçika medyasına dayandırdığı habere göre, Yeşil Cami’nin imamı, Facebook hesabından, “eşcinselliğin hastalık olduğu, çürümeye yol açtığı ve İslam tarafından yasaklandığı” şeklinde birtakım mesajlar paylaştı.

İmam, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+’ları hedef gösteren vaazını hatırlattı.

Ayrıca “eşcinsellik kapitalizm ve demokrasi virüsüdür” yazan bir takipçisine de teşekkür etti.

Bunun üzerine Belçika hükümetinin İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Sammy Mahdi, 3 yıldır Belçika’da olduğu belirtilen imamın oturma iznini uzatmama kararı aldıklarını açıkladı.

Bakan, “Toplumumuza nefret ekmek için gelenlerin burada yeri yoktur” dedi:

Eşcinsel topluluğunu damgalamaya ve bu tür mesajları yaymaya daha fazla tahammül edemeyiz. Bir imam olarak Belçika’da çalışma hakkına sahipseniz, örnek bir göreviniz vardır. Değerlerimize uymak istemeyen herkes, sonuçlarına katlanmak zorunda kalacak.

Türkiye’den gönderilen imam, geçen Ekim ayında Belçika Göçmen Bürosu’na oturma ve çalışma izninin yenilenmesi için başvuru yapmış.

Belçika makamları ise homobfobik ifadeleri nedeniyle imam hakkında, “kamu düzeni ve ulusal güvenliğe zarar verebileceği” gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Belçika hükümetinin, oturma izni uzatılmayan imamdan ülkeyi terk etmesini isteyeceği belirtildi.

Öte yandan, Yeşil Cami yönetiminden bir yetkili, BBC Türkçe’ye, Belçika hükümetinin aldığı karar nedeniyle şaşkınlık içinde kaldıklarını belirterek, Perşembe günü gerekli yasal girişim için avukatla görüşeceklerini söyledi.

Cami derneği yöneticisi ise homofobik imamın ismini, “Bilmiyorum, unuttum” diyerek ısrarla söylemekten kaçındı.


*Homofobi: Eşcinsellere yönelik önyargı ve nefreti anlatır. Eşcinselleri ve eşcinselliği aşağılayan, hakaret ya da komedi unsuru olarak gören söylem ve eylemlerin tümünü içerir. Nefret söylemi ve nefret suçları ile yakından ilişkilidir. Bireysel ve psikolojik bir korkudan ziyade, toplumsal hiyerarşilerden güç alan, o hiyerarşileri sürekli olarak yeniden üreten bir toplumsal olgudur.



Önceki Haber
42 gündür kayıptı: Arzu Aygün öldürülmüş halde bulundu, fail gözaltında
Sonraki Haber
BM: 60'ı çocuk 200'den fazla mültecinin ölümünden İtalya sorumlu