Ana SayfaGüncel18 yıllık AKP iktidarında 800’den fazla gazeteci tutuklandı

18 yıllık AKP iktidarında 800’den fazla gazeteci tutuklandı

HABER MERKEZİ – CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun açıkladığı “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Raporu”na göre, AKP’nin iktidarda bulunduğu 18 yılda en az 808 gazeteci tutuklandı. Diğer yandan HDP’den yapılan açıklamada, “Hakikatin peşinde olan gazetecilerin varlığı, bu ülkenin gelecekteki özgürlük ve demokrasisinin umududur” ifadeleri kullanıldı. AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Türkiye olarak basın özgürlüğünden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğimiz gibi, bu kavramın istismar edilmesine de asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.

“Suç: Gazetecilik” başlığıyla açıklanan raporda, 18 yıllık AKP iktidarı döneminde 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle başlayan “Muhalif olmasına bile gerek yok, gerçeği yazıyorsa, koşulsuz bizden değilse teröristtir” anlayışının devam ettiği belirtildi.

Raporda, 2020 yılında en az 59 yazar ve gazetecinin hapis ya da para cezasına mahkum edildiği aktarıldı.

2020 yılı sonu itibariyle en az 87 gazetecinin cezaevinde olduğu kaydedilen raporda, “Gazetecilere fiili ya da sanal saldırılar artıyor” diye vurgulandı.

“2020 Düşünceyi İfade Özgürlüğü” kapsamında yaşanan hak ihlallerine de yer verilen raporda, bu kapsamda en az 27 gazetecinin tutuklandığı belirtilirken, hakkında dava ve/veya soruşturma açılan gazeteci sayısı ise en az 74 olarak aktarıldı.

Yine rapora göre, gözaltına alınan gazeteci sayısı en az 90 iken, en az 21 gazeteci saldırıya maruz kaldı.

En fazla tutuklama 2017’de

Raporda, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından 2020 yılı sonuna kadar en az 808 gazetecinin tutuklandığına yer verildi.

Bu verinin yıllara göre dağılımı ise şöyle sıralandı:

  • 2002 yılında 17
  • 2003 yılında 15
  • 2004 ve 2005 yıllarında veri yok
  • 2006 yılında 22
  • 2007 yılında dokuz
  • 2008 yılında 23
  • 2009 yılında 37
  • 2010 yılında dokuz
  • 2011 yılında 36
  • 2012 yılında beş
  • 2013 yılında bir
  • 2014 yılında iki
  • 2015 yılında sekiz
  • 2016 yılında 145
  • 2017 yılında 206
  • 2018 yılında 56
  • 2019 yılında 130
  • 2020 yılında 87

HDP: İktidarın kuşatmasını aşan gazeteciler de var

HDP Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada “İktidarın kuşatmasını tüm risklerine rağmen aşan gazeteciler var. Hakikatin peşinde olan meslektaşlarımızın varlığı, bu ülkenin gelecekteki özgürlük ve demokrasisinin umududur” dedi.

“Gazetecilerin sustuğu, boyun eğdiği, biat ettiği bir ülkede, gerçeğe ulaşmak adeta imkansız hale gelir” denilen açıklamanın devamında, şunlara yer verildi:

Bu yüzden 10 Ocak gerçek anlamıyla kutlanacak bir gün olmalıdır. Bu da ancak gazetecilerin özgür, güvenceli ve insanca koşullarda çalışabilmesiyle mümkün olur. Bizler, hakikatin izinden ısrarla yürümeye devam eden tüm basın emekçilerini selamlıyoruz. Çalışan, çalıştırılmayan, rehin tutulan, sürgün edilen tüm gazetecilerin, 10 Ocak’ı bayram gibi kutlayacağı, özgür basın ve demokratik bir ülke için her alanda birlikte mücadeleyi büyütmeliyiz.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) de, Çalışan Gazeteciler Günü’ne dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada gazeteciler üzerindeki baskılara dikkat çekerek, “Bedeli ne olursa olsun, hakikati gün yüzüne çıkarmak için mücadele eden gazeteciler dimdik ayakta duruyor” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Saray baskısı, işsizlik ve açlık sınırındaki maaşlara rağmen gerçek gazeteciler biat etmiyor. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü yeniden bir bayram gününe çevirmek için uğraşanlar mutlaka kazanacak” ifadelerini kullandı.

“Basın özgürlüğü kavramının istismar edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz”

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Öte yandan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Erdoğan mesajında şu ifadeleri kullandı:

Bilginin yayılma hızının baş döndürücü şekilde arttığı günümüzde, doğru ve dürüst habercilik anlayışı her zamankinden daha kıymetli hale gelmiştir. Dolayısıyla yalan ve dezenformasyona karşı hakikat mücadelesinde gazetecilerin de büyük sorumluluğu bulunmaktadır.

Türkiye olarak basın özgürlüğünden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğimiz gibi, bu kavramın istismar edilmesine de, içeride ve dışarıda ülkemiz aleyhine kara propaganda için kullanılmasına da asla müsaade etmeyeceğiz.


Karınca, Mezopotamya Ajansı, İleri Haber

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
CHP ve İYİ Parti’den ortak 'Millet İttifakı' açıklaması
Sonraki Haber
Silopi'de göçük altında kalan işçinin cansız bedenine ulaşıldı