Ana SayfaGüncelŞevin Alaca hakkında 15 yıla kadar hapis istemi

Şevin Alaca hakkında 15 yıla kadar hapis istemi

HABER MERKEZİ – Görevden alınıp tutuklanan Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca hakkında 15 yıla kadar hapis istendi. Hazırlanan iddianamede Alaca’nın bir etkinlikte halay çekmesi ve Kadın Emeği Pazarı’nı açması suç unsuru olarak gösterildi.

Gözaltına alınıp yerine kayyum atanan ve 8 Ekim 2020’de tutuklanan Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.

Kars Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 133 sayfalık iddianamede, Alaca’nın aylarca teknik ve fiziki takibe alındığı ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can’ın haberine göre iddianamede, Alaca’nın Belediye Meclis üyesi olarak seçildiği ve Belediye Eşbaşkanı olmasının “mevzuata aykırı” olduğu iddia edildi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan ve PKK’nin üst düzey yöneticilerinin eşbaşkanlık modeliyle ilgili söylemlerine yer verilen iddianamede, asılan billboard, kimi broşürler, yayınlanan haberler ve Alaca’nın Twitter biosunda Kars Belediye Eşbaşkanı yazması suç olarak gösterildi.

‘Halay ve örgüt’ bağlantısı

İddianamede, Alaca’nın Şubat 2020’de TJA’nın konferansına katılması, bu konferansta sanatçı Mem Ararat’ın “Hawara Kobanê” şarkısı eşliğinde halay çekmesine ilişkin, “Konferansın kadın hakları ile ilgili olmaktan ziyade, örgütün hedef ve amaçları doğrultusunda yapılan bir konferans olduğu anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Kadın Emeği Pazarı’nın açılması suç sayıldı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yapılan eylem ve etkinliklerin suç olarak gösterildiği iddianamede, Alaca’nın program kapsamında yürüttüğü çalışmalar ve bu çalışmaların Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yayınlanması, “hayatın olağan akışına aykırı” olarak değerlendirildi.

Ayrıca 8 Mart kapsamında Kars’ta Kadın Emeği Pazarı’nın açılması da suçlama konusu yapıldı.

CİMER şikayetleri de iddianamede

İddianamede bir kişinin Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) Eşbaşkanlar Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen’in yerine kayyum atanmasını talep ettiği başvuru da yer aldı.

CİMER’e yapılan bir başka şikayette, Alaca ve Bilgen’nin Amerikan Kültür Koleji’nin açılışını gerçekleştirecekleri ve bu açılışın “Büyük Ermenistan Projesi” olarak lanse edileceği söylemine de yer verilen iddianame, Alaca’nın 20 Ocak 2020’de HDP’nin Iğdır’da verdiği yemekli halk toplantısına katılması ve partisinin Genel Merkezi’nden gönderilen bilgilendirme mesajları da suç sayıldı.

‘Kardeş Aile Kampanyası’ da suçlama unsuru

HDP’nin pandemi kapsamında başlattığı ‘Kardeş Aile Kampanyası’na ilişkin çağrılarının da ‘suç’ olarak gösterildiği iddianamede, Alaca ile ilgisi olmayan telefon tapeleri de iddianameye eklendi.

Alaca’nın, Ayhan Bilgen’in gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve milletvekillerinin 29 Eylül 2020’de Kars Belediyesi önünde yaptığı açıklamaya katılması da suçlama konusu yapıldı.

Yapılan ev baskınında Alaca’ya ait ve üzerinde eşbaşkanlık ile ilgili yazıların bulunduğu notların, HDP ibareli mor renkli ajandanın delil olarak yer aldığı iddianamede, Alaca’nın partisinin Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyeleriyle HDP İl binasında görüşmesi suç sayıldı.

İlk duruşma 7 Ocak’ta

Alaca hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla hazırlanan ve 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame, Kars 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Alaca’nın ilk duruşması 7 Ocak’ta yapılacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tutuklu gazeteci Ziya Ataman Covid-19 belirtileri gösteriyor
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.