Ana SayfaDünyaTemsilciler Meclisi ‘Trump görevden alınsın’ dedi, Pence kabul etmedi

Temsilciler Meclisi ‘Trump görevden alınsın’ dedi, Pence kabul etmedi

HABER MERKEZİ – Temsilciler Meclisi, ABD Kongresi’ne yönelik baskından sorumlu tutulan ve 20 Ocak’ta görev süresi sona erecek Trump’ın görevden alınması talebiyle 25’inci maddenin işletilmesi teklifini onayladı. Ancak Başkan Yardımcısı Mike Pence, kararın uygulanmasının doğru olmadığına inandığını söyledi.

20 Ocak’ta görevini Joe Biden’a devredecek olan ABD Başkanı Donald Trump, ABD Kongresi’ne yönelik baskından ve oluşan gerilimden sorumlu tutuluyor.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukta bulunan Demokratlar da Kongre’de yaşanan olayları kışkırtmakla suçladıkları Trump’ın görevden alınması için ABD Anayasası’nın 25’inci ek maddesinin işletilmesi amacıyla bir tasarı sundu.

Kapitol Binası’nda gerçekleştirilen oylamada çoğunluk tasarıyı onayladı. Ancak Başkan Yardımcısı Mike Pence, bu kararı uygulamayı reddetti.

Görüşünü ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye hitaben yazdığı mektupta açıklayan Pence, “Böyle bir hareketin ulusumuzun çıkarına ve anayasamızla uyumlu olduğuna inanmıyorum” ifadelerini kullandı.

Bu maddenin “bir cezalandırma ya da yetki gaspı aracı olmadığını” savunan Pence, maddenin bu amaçla işletilmesinin “korkunç bir teamül” ortaya koyacağını dile getirdi.

Pence 25’inci maddenin başkanın tıbbi ya da zihinsel olarak başkanlık yapamayacak durumda olması halinde işletilmesi gerektiğini vurguladı.

25. Madde’nin yürürlüğe girmesi için sadece başkan yardımcısının onayı yeterli değil, Kabine’nin de çoğunluğunun oyu gerekiyor.

Kongre baskınına tepki olarak üç bakanın istifası sonrası Kabine’nin diğer üyelerinden de bunu destekleyen bir açıklama ise henüz gelmedi.

Öte yandan Trump’ın görevden alınması için 25. Madde’nin dışında diğer bir yol da görevden azli.

Temsilciler Meclisi’nde bugün yapılacak oylamada, Meclis’te Demokratlar çoğunlukta olduğu için azil talebinin onaylanması bekleniyor.

Oylamada, Cumhuriyetçilerden en az beş milletvekilinin de Demokratlarla birlikte azil lehinde oy kullanacağı belirtildi.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Seyit Rıza’nın torunu Dersim’de toprağa verildi
Sonraki Haber
Öcalan’ın avukatlarından rapor: İmralı hukuksal bir kara delik