Ana SayfaÇalışma YaşamıTersane işçisi can çekişiyor: En az 226 ölüm  

Tersane işçisi can çekişiyor: En az 226 ölüm  

HABER MERKEZİ – Tuzla’da yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekmek için yapılan açıklamada alınmayan önlemler nedeniyle son sekiz yılda en az 226 tersane işçisinin yaşamını yitirdiği vurgulandı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, “Tersanelerde iş cinayetlerini durduracağız. Limter-İş Sendikası yalnız değildir” sloganıyla İstanbul’un tersaneler bölgesi olarak bilinen Tuzla’daki İçmeler Köprüsü’nde basın açıklaması yaptı.

Gemicilikle bağlantılı sendikaların yöneticilerinin yanı sıra direnişteki işçilerin de katıldığı açıklamada işçi ölümleri verilerinin yer aldığı rapor da paylaşıldı.

Açıklamayı yapan Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, işçilerin güvencesiz ortamlarda çalıştığını belirterek, “Uzun çalışma saatleri, iki kişinin yapacağı işi tek başına yapma, kötü yemekler, alınmayan iş güvenliği önlemleri, patrondan hakaret. Yaşamak için değil adeta çalışmak için yaşıyoruz. Evde kira, gıda, eğitim, sağlık giderleri ve elektrik, su, doğalgaz faturaları. Resmi enflasyon yüzde 15 ama gerçekte enflasyon yüzde 35-40’a varmış durumda. Bıçak kemiğe dayandı, geçinemiyoruz” dedi.

2 bin 427 işçi hayatını kaybetti

Güvencesizliğin işçi sınıfının çalışma ve yaşam disiplini haline getirildiğini vurgulayan Saygılı, AKP’nin iş cinayetlerinde yaklaşık 27 bin işçinin hayatını kaybetmesine göz yumduğunu ifade etti.

Saygılı, salgınla birlikte güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışma koşullarının da ağırlaştığını belirterek, “Türkiye’de tarihin en büyük sağlık emekçileri merkezli ‘işçi kırımı’ meydana geldi. 2020 yılında İş Cinayetleri sonucu 2 bin 427 işçi hayatını kaybetti. Siyasal/ekonomik krizi aşmak için işçiler daha çok öldürüldü” diye konuştu.

İktidar adım atmıyor

6331 Sayılı İSG Yasası yürürlüğe girdiğinden beri aylık ve yıllık iş cinayetleri raporlarının çıkarıldığını aktaran Saygılı, işçi ölümlerini, yaralanmalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için iktidarın bir adım atmadığına vurgu yaptı.

Saygılı, son sekiz yılda Tersane/Gemi sektöründe en az 226 işçinin yaşamını yitirdiğini aktardı.

Saygılı, yaşanan iş cinayetlerini ve nedenlerini şu şekilde sıraladı:

  • İş cinayetleri Tuzla, Aliağa ve Altınova’daki tersanelerde yoğunlaştı. Diğer yandan açık denizde birçok gemi işçisi can verdi.
  • En çok ölüm boğulma, ezilme, yüksekten düşme, patlama, yanma, kalp krizi ve nesne çarpması sonucu meydana geldi.
  • Tersanelerde taşeron sistemi ölümlere yol açan çalışma koşullarını oluşturuyor. Gemi işçileri ise açık denizde kuralsız bir çalışmaya maruz kalıyor.
  • Sektörde Türkiye’nin dört bir yanından gelen işçiler yer alırken yine birçok göçmen işçi de çalışıyor. İş cinayetleri ulusal, etnik köken dinlemiyor. Yani ortak mücadele ortak örgütlenme gerekiyor.

Talepler hatırlatıldı

Ölümlerin son bulması için yapılması gerekenleri bir kez daha hatırlatan Saygılı, işçilerin taleplerini şu şekilde sıraladı:

Pek çok işçinin ölümüne ve yüzlercesinin yaralanmasına yol açan iş koşullarıyla toplama kamplarından farksız olan tersanelerde, iş cinayetlerinin sorumlularının yargılanması. İş güvenliği tedbirlerinin alınması. Uzun çalışma saatlerine son verilmesi. Her tersaneye sağlık ekipmanı sağlanması. İşçilerin hak ettikleri ücretlerin zamanında ödenmesi ve yatırılmayan sigorta primlerinin yatırılması. Taşeronlaştırmaya son verilmesi. Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması.

Beş yılda 10 bin 62 işçi öldü

2016 yılında bin 970, 2017 yılında 2 bin 6, 2018 yılında bin 923, 2019 yılında bin 736, 2020 yılında 2 bin 427 işçinin sermayenin kurbanı olduğunun altını çizen Saygılı, iş cinayetleri ve meslek hastalıkları had safhadayken, işsizlik ve borçlar büyüyorken iktidarın buna karşı acil önlem alması gerektiğini ifade etti.

Saygılı, son olarak, işçi sınıfına örgütlenme çağrısı yaparak, birlik ve dayanışmanın yaşatacağını dile getirdi.




Önceki Haber
Erdoğan'dan muhalefete erken seçim yanıtı: Buradan size ekmek yok, 2023'ü bekleyin
Sonraki Haber
Antalya'da fırtına: Ağaçlar devrildi, havalimanına inişler iptal edildi