Ana SayfaDünyaTSK’nin göz diktiği bölgede DSG ve ABD’den devriye

TSK’nin göz diktiği bölgede DSG ve ABD’den devriye

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Şengal’e KDP desteğiyle operasyon düzenleyeceği iddia edilen bir dönemde, ikinci hedef olarak gösterilen Kuzey Doğu Suriye’nin Derik kenti sınırına ABD güçleri yığınak yaptı. DSG ile birlikte devriye atan ABD güçlerinin burada üs kurmak istediği belirtiliyor.

Türkiye’nin Irak’ın Musul vilayetine bağlı Şengal ilçesi ile Kuzey Doğu Suriye’nin Derik kentine operasyon düzenleyeceği iddialarının olduğu bir süreçte dikkat çekici bir gelişme yaşandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), söz konusu operasyon iddiasını hatırlatarak derlediği haberde, ABD’nin bölgeye yığınak yapmaya başladığını kaydetti.

Hareketlilik arttı

Bölgede yayın yapan North Press Agency (NPA) sitesi ABD’nin dün Derik-Şırnak-Zaho üçgeninde devriye attığını bildirdi.

Haberde iki ABD askeri helikopteri eşliğinde ve Bradley sınıfı zırhlı araçların da içinde olduğu altı askeri araçla devriye atıldığı kaydedildi.

ABD’nin bu sınırda askeri üs kurma niyetinde olduğu da elde edilen bilgiler arasında.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile devriye atan ABD askerleri, en son Türkiye’nin Gire Spi ve Serekaniye’yi hedef aldığı dönemde burada devriye atmıştı.

ANF de TSK’nin dün Derik’in karşısında bulunan sınırda keşif yaptığını bildirmişti.

Akar Irak ve KDP ile görüşmüştü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar öncülüğündeki bir heyet, geçen hafta önce Bağdat’ı ve sonra da Erbil’i ziyaret ederek temaslarda bulunmuştu.

Irak Başbakanı, Cumhurbaşkanı ve Savunma Bakanı ile görüşen Akar, buradan geçtiği Erbil’de ise KDP Genel Başkanı Mesut Barzani, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile görüşmüştü.

Görüşmelerde Şengal ve Irak sınırındaki Derik bölgelerine yapılacak askeri operasyonların konuşulduğu iddiaları basına yansımıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da Şengal’e yönelik operasyon iddiası sorulmuş ve Erdoğan soruya “Her zaman benim bir sözüm var. Nedir? Bir gece ansızın gelebiliriz. Olay budur” diye yanıt vermişti.

Ne olmuştu?

ANHA ve ANF kimi güvenlik kaynaklarına dayandırdıkları haberlerinde Türkiye’nin Şengal ve Derik kentlerine eş zamanlı operasyon hazırlığında olduğunu yazmıştı.

Konuya ilişkin ANF’nin ulaştığı Kuzey-Doğu Suriye’deki diplomatik kaynak, “Türk devletinin saldırı için uluslararası alanda yoğun bir diplomatik faaliyet yürüttüğünü” ifade etmişti.

Saldırının boyutunun ne olabileceğine ilişkin de bilgi veren kaynak, “Afrin, Serekaniye ve Gire Spi gibi bir saldırı için koşulların oluştuğunu söylemek için henüz erken. Ancak 2017’deki Karaçok saldırısı gibi bazı saldırılar yapma ihtimali var” ifadelerini kullanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Zonguldak'ta çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Değişen heyet Soma sanıklarının imdadına yetişti