Ana SayfaBilim ve TeknolojiWhatsApp tartışması: Facebook’tan açıklama, Rekabet Kurulu’ndan soruşturma

WhatsApp tartışması: Facebook’tan açıklama, Rekabet Kurulu’ndan soruşturma

HABER MERKEZİ – WhatsApp’ın sahibi Facebook, Türkiye’de tartışmalara neden olan gizlilik ayarlarındaki değişikliğe ilişkin yaptığı açıklamada, veri paylaşımının değiştirilmediğini savundu. Rekabet Kurulu ise Facebook ve WhatsApp hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

Mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın sahibi olan Facebook’un Türkiye temsilciliği, gizlilik ayarlarında planladığı değişikliğin Türkiye’de tepkilere neden olmasının ve çok sayıda kişinin WhatsApp’ı terk etmesinin ardından bir açıklama yaptı.

Facebook yapılan değişiklikle WhatsApp’ın kullanıcıların bu uygulama üzerinden alışveriş yapmalarını ve işletmelerden destek almalarını kolaylaştırmak istediğini ifade etti.

Açıklamada, “Şeffaflığı daha da artırmak ve işletmelerin WhatsApp üzerinden müşterileriyle iletişimlerine yardımcı olmak adına, gizlilik politikamızı güncelliyoruz. Bu sayede, işletmeler ana şirketimiz Facebook üzerinden güvenli hosting hizmeti alma seçeneğine sahip olabilecekler” denildi.

Planlanan değişikliğin WhatsApp’ın Facebook ile veri paylaşımını değiştirmediği savunulan açıklamada, “Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar insanların arkadaşlarıyla veya aileleriyle özel olarak nasıl iletişim kurduğunu etkilemiyor” denilerek şunlar ifade edildi:

Gelecek ay boyunca kullanıcılarımızın gözden geçirmelerine süre tanımak adına yeni politikamızı şimdiden WhatsApp aracılığıyla paylaşıyoruz. WhatsApp olarak insanların gizliliğini korumaya büyük önem veriyor ve gizlilik politikalarını kullanıcılarımız ile paylaşıyoruz. Bir ay boyunca yeni politikayı gözden geçirmeleri için süre tanımak adına kullanıcılarımızla WhatsApp üzerinden bu değişiklikler hakkında doğrudan iletişim kuruyoruz.

Rekabet Kurulu, WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu durdurdu

Türkiye’de, WhatsApp’ın gizlilik ayarındaki değişiklikle ilgili olarak başlayan tartışmaya Rekabet Kurulu da dahil oldu.

Facebook ve WhatsApp hakkında soruşturma başlatıldığını duyuran Rekabet Kurulu, WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu da durdurdu.

Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada, WhatsApp kullanıcılarına getirilen zorunlulukla ilgili olarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6’ncı maddesinin ihlal edip edilmediğinin tespiti amacıyla resen soruşturma açıldığını duyurdu.

Alınan kararda ayrıca, aynı kanunun 9’uncu maddesi çerçevesinde Facebook’un, “Türkiye’de WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara yeni koşulları durdurduğunu bildirmesi” gerektiği belirtildi.

WhatsApp, 8 Şubat tarihine kadar kullanıcılarından Avrupa Birliği ülkelerinden farklı olarak Türkiye dahil birçok ülkede Facebook ve bağlı kuruluşlarının telefon numaraları ve konumları da dahil olmak üzere kullanıcı verilerini toplamasına izin vermelerini istemişti.

Türkiye’de kişisel veri paylaşımının ihlal edildiği tartışmasına neden olan bu değişiklikle birlikte çok sayıda WhatsApp kullanıcısını Signal ve Telegram gibi alternatif mesajlaşma uygulamalarına yönelmişti.

Facebook 2014 yılında WhatsApp’ı satın almıştı.


Karınca, DW Türkçe



Önceki Haber
40. İstanbul Film Festivali'ne başvurular başladı
Sonraki Haber
Maden ocağında vagonların arasına sıkışan işçi yaşamını yitirdi