Ana SayfaDünyaABD Büyükelçisi: IŞİD’e karşı DSG ile çalışmaya devam edeceğiz

ABD Büyükelçisi: IŞİD’e karşı DSG ile çalışmaya devam edeceğiz

HABER MERKEZİ – ABD Ankara Büyükelçisi David Satterfield, ABD’nin IŞİD’e karşı Demokratik Suriye Güçleri ile çalışmaya devam edeceğini belirtti. Satterfield, İçişleri Bakanı Soylu’nun ABD’yi suçlayan 15 Temmuz açıklamasını ise ‘temelsiz’ olarak nitelendirerek, “Bu açıklamalar bir müttefikin ve stratejik bir ortağın sorumluluk taşıyan beyanları değil” dedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, gündeme ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle ABD’yi suçlayan açıklamalarına değinen Satterfield, “Üst düzey Türk yetkililerin son dönemde Türkiye’de yaşanan ve 15 Temmuz darbe girişiminin de dahil olduğu gelişmeler nedeniyle ABD’yi sorumlu tuttuğu açıklamalardan endişe duyuyoruz” dedi.

Açıklamaları ‘temelsiz’ olarak nitelendiren Satterfield, “Bu açıklamalar bir müttefikin ve stratejik bir ortağın sorumluluk taşıyan beyanları değiller ve üzüntü duyuyoruz” diye konuştu.

Satterfield, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemler çerçevesinde tartışılan LGBTİ+’lara dönük nefret ifadelerine de tepki göstererek, şunları söyledi:

Bu açıklamalar bu ifadeler nerede dile getirilirse getirilsin, çoğunluktan farklı olanları anlama, destekleme ve kabul etme anlayışına katkı sağlamaz. LGBTİ topluluk üyelerinin mutluluk ve barış içinde var olmaya hakları var. Ve bu dünyada nefret söylemiyle konuşmaya yer yok. Ne ABD’de, ne Türkiye’de, ne de herhangi bir yerde. Ki bu sorun Türkiye’ye özgü değil, küresel bir mesele.

S-400

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilere de değinen Satterfield, S-400 krizi için şunları söyledi:

Türkiye’nin S-400 satın alması önceki ABD yönetimini bir Amerikan yasası uygulamaya ve Catsaa adı verilen yaptırımlara mecbur bıraktı. Fakat bu yaptırımları titizlikle hedefledik. Türk savunma sanayiini bir bütün olarak hedef almadık. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın belli başlı lisanslarına dönük olarak uyguladık. Bu adımı üzülerek atmak durumunda kaldık.

Türkiye’nin S-400 almasından kaynaklanan bu sorunal tatmin edici bir çözüm bulmak için bir yıldan fazla çalıştık. Gelinen noktada durum imkansız hale geldi ve ABD yasasını uyguladık. Yaptırımlar yasal bir gereklilikti. Şunu net bir şekilde belirtmek isterim ki S-400 konusunda Türkiye ve ABD arasında bir çalışma grubu söz konusu değil, olmayacak da. Bu durum ABD yasasının uygulanmasından ibaret. Umarız S-400 konusu çözülebilir. Ama çözülemese de yaptırımların etkilemediği diğer tüm alanlarda işbirliğine odaklanmaya devam edeceğiz.

“DSG ile çalışmaya devam edeceğiz”

ABD’nin Kuzeydoğu Suriye politikasıyla ilgili ise Satterfield, “ABD’nin politikası değişmedi. Kuzeydoğu Suriye’de bu mücadelede Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Berkin Elvan’ın ablası Özge Elvan katılmadığı eylemden gözaltında
Sonraki Haber
Demirtaş hakkında sekiz yıl hapis cezası istendi