Ana SayfaDünyaABD’den Türkiye’ye: Osman Kavala’yı serbest bırakın

ABD’den Türkiye’ye: Osman Kavala’yı serbest bırakın

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, yaptığı çağrıyla 2017 yılından beri Türkiye’de tutuklu bulunan Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye Osman Kavala’yı serbest bırakma çağrısını yineledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price imzalı çağrıda, Osman Kavala’ya yöneltilen suçlamalar, Kavala’nın devam eden tutukluluğu, davasının görülmesindeki gecikmeler ve hakkındaki davaların birleştirilmesinin hukukun üstünlüğü ile demokrasiye zarar verdiği vurgulandı.

BBC Türkçe’nin aktardığı açıklamada, “Türkiye’ye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği karara uyması, iç hukuku ve uluslararası hukukun yüklediği sorumluluk dahilinde davaya adil, şeffaf ve hızlı bir çözüm bulunması konusunda ısrar ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

Aynı zamanda ABD vatandaşı akademisyen Henri Barkey hakkındaki suçlamaların da ‘dayanaksız’ olduğu vurgulanarak Barkey hakkındaki davanın da hızlı bir şekilde sonuca ulaştırılması gerektiği belirtildi.

Geçtiğimiz hafta 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimiyle ilişkili haklarında “anayasayı ihlal” ile “siyasal veya askeri casusluk” suçlamalarından dava açılan Osman Kavala ve Henri Barkey’nin yargılandığı davanın ikinci duruşması görülmüştü.

Duruşmada Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verilmiş, mahkeme davayı Kavala hakkında devam eden Gezi Parkı Davası ile birleştirmişti.

Kasım 2017’den beri tutuklu bulunan iş insanı ve Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, Gezi Parkı Davası’ndan önce beraat etmiş ancak daha sonra bu karar İstinaf mahkemesince bozulmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı geçen yıl yaptığı yazılı açıklamada da Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yapmıştı.

  Avrupa Konseyi: Kavala’nın serbest kalması rica değil, bağlayıcı hukukun gereği



Önceki Haber
Covid-19: Hastalığı atlatanların sayısı 79 milyonu aştı
Sonraki Haber
Ferit Karahan’ın yeni filmi “Okul Tıraşı” Berlinale'de