Ana SayfaPolitikaAKP’li Zengin çıplak aramayı inkar etti, kadınları suçladı: Kurgusal bir hareket

AKP’li Zengin çıplak aramayı inkar etti, kadınları suçladı: Kurgusal bir hareket

HABER MERKEZİ – AKP Milletvekili Özlem Zengin, gözaltında yaşanan çıplak aramalara ilişkin, “O dediğiniz yerde böyle bir şey olmadı. Bir kadını çıplak arayacaksın, dakikasında bundan rahatsızlığını beyan eder, bir sene beklemez. Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez. Bu kurgusal bir harekettir” dedi.

AKP Tokat Milletvekili Özlem Zengin, gözaltında ve cezaevinde çıplak arama işkencesine ilişkin Meclis’te konuştu.

Zengin, Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde çıplak arama yapıldığı haberlerini reddederek, “O dediğiniz yerde böyle bir şey olmadı. Bir kadını çıplak arayacaksın, dakikasında bundan rahatsızlığını beyan eder, bir sene beklemez. Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez. Bu kurgusal bir harekettir. Biliyoruz ki size ve o kadınlara bir aferin geldi” ifadelerini kullandı.

Zengin’in bu ifadelerine HDP ve CHP’li milletvekili kadınlardan tepki geldi.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Biz AKP kadınları ayrıştırıyor, kendi ‘makbul’ kadınını yaratmak istiyor derken tam da bunu kast ediyorduk” dedi.

Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı ve 26. Dönem İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, “Onurlu ve ahlaklı bir “kadın siyasetçi” bu sözleri söylemez! Bu sözler, RTE’de sıkça zuhur eden cinsiyetçi-eril dilin bir kadın bedeninde yeniden üretilmesinden başka bir şey değildir. Koltuğu korumak adına kadın olmak değil, erkek taklidi yapan siyasetçi olmak tercih edilmiş!” ifadelerini kullandı.

‘İnsanlık suçu’

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise, Zengin’in açıklamasına tepki göstererek, “İnsanlık suçudur” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise çıplak aramayı örnek vererek teyit etti ve şunları söyledi:

Bizim hukuk ve insan haklarından sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız, bizzat Dilek Hatipoğlu’nu ziyaret etti çünkü bizim Belediye Başkanımız, Hakkâri Belediye Başkanımız Dilek Hatipoğlu Sincan’dan Van’a sevk ediliyor. Takdir edersiniz ki sevkler korumayla olur, aramayla olur. Yani tamamen denetim altında gidiyor. Bir cezaevinden başka bir cezaevine gidiyor ve orada girişte ‘çıplak arama’ denince, ‘Buna kesinlikle rızam yok, ben kabul etmiyorum, bu işkenceye karşıyım.’ diyor. Yani ‘Ben kabul etmeyeceğim.’ diyor; bir, bu, bu anlaşılsın. Yani bu asla gerçek dışı bir şey değil. Ayrıca bütün cezaevlerinde çıplak arama uygulanıyor.

Sayın Zengin, kadın belediye eş başkanımız ağır darp edilmiş ve direndiği için ona soruşturma açılmış. ‘Direnme’ dediğim yani herhâlde ‘Üstümü çıkarmayın.’ Yani bu yönlü bir direnme. Çıplak arama noktasında aynı yerdeyiz, bu bir işkence yöntemidir, insan onuruyla bağdaşmaz, yönetmeliğin gözden geçirilmesi ve bu hükmünün kaldırılması gerektiğini önemle tekrar söylemek istedim. İnsan onuru her türlü yönetmelikten üstündür, önce gelir; insan onuruna aykırı olan çıplak aramanın kaldırılması gerekiyor. Bu, insan onuruna aykırıdır, işkencedir, bunun bir an önce kaldırılması gerekiyor.




Önceki Haber
Ekonomik sıkıntılar yaşayan müzisyen intihar etti
Sonraki Haber
Adliye önünde kadınlara ve gazetecilere polis müdahalesi: Araba ezmiyor ki şunları